Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko jako hokejová velmoc, jejíž nadvládu zkreslují „mrtvé duše“

Sport

  9:00
PRAHA - Podle statistik Mezinárodní hokejové federace je co do počtu hráčů Česko po Kanadě a USA třetí největší. Má víc hokejistů než Rusko či Švédsko.

Zklamaní Češi. foto: Reuters

Jakápak krize? řeknete si, když spatříte ta čísla. Naopak – podle statistik, které ve středu zveřejnila Mezinárodní hokejová federace, je Česko skutečná velmoc. Po Kanadě a USA je dokonce číslem tři světového hokeje. Se 110 525 registrovanými hokejisty v klidu trumfne i Rusko či Švédsko (to dokonce dvojnásobně).

Takže proč se neustále vedou řeči, jak tuzemskému hokeji mizí hráči, když čísla ukazují úplně něco jiného. Leda že by neukazovala úplnou pravdu!?

Počty hráčů v jednotlivých zemích

Kanada      721 504
USA            519 417
ČESKO      110 525
Rusko           84 270
Finsko          73 682
Švédsko       56 839

Celkem hraje hokej v 68 zemích 1 779 911 registrovaných hráčů, což je o 8,5% více než loni. Největší příliv zažili v Hongkongu, kde se za pět let navýšil počet hokejistů o 796% (ze 182 na 1 631)

A ona opravdu neukazují. Vždyť i Martin Urban, generální sekretář svazu, na rovinu přiznává: „V kategorii dospělých je hodně mrtvých duší. Máme v ní registrováno mnohem víc hráčů, než je skutečně těch aktivních. Takže říkám: zveřejněné číslo je veliké, protože tolik lidí hokej skutečně nehraje.“

A slibuje, že český svaz už během několika měsíců udělá „čistku“, ze které by měla vzejít mnohem reálnější čísla. Jaká, odhadnout neumí, ale Česko může být na úrovni Finska či Švédska, což znamená zhruba o 40 až 50 tisíc registrovaných méně.

„Musíme to pročistit a zprůhlednit už jen kvůli tomu, že bereme státní dotace,“ říká Urban. Právě ministr školství Marcel Chládek chce kvůli „mrtvým duším“, na které sporty často dostávají státní příspěvky, zavést centrální matriku, která by kritizovaný počet registrovaných zprůhlednila. I proto musí hokej zareagovat.

Registraci, která vychází z aktivních hráčů, používají z velkých sportů v Česku jen dva: fotbal a florbal. Fotbal do registrací počítá i funkcionáře či sudí. I tak se počet z 500 až 600 tisíc odhadovaných hráčů po zavedení registračních karet snížil na polovinu.

Jak a koho vyškrtnout?

Hokej chystá podobnou „revoluci“, ovšem Urban varuje, že není lehké najít způsob, jakým některé členy vyřadit. A dává příklady: „Teď skončil Martin Straka. Řekl, že už nebude hrát hokej, jenže co když se za dva roky vrátí. Mám já teď právo ho vyškrtnout?“ ptá se.

„Navíc tu máme systém odstupného. Takže co když já hráče vyškrtnu ze systému a on se za dva tři roky k hokeji vrátí. Bude mít jeho původní klub nárok na odstupné? Právně to není jednoduché.“

Přesto slibuje, že se hokej „mrtvých duší“ zbaví. A právě kvůli nim pak v jiné statistice IIHF vypadá Česko jako hokejově „negramotná“ země.

Je totiž po Argentině, která má 1010 hokejistů a jen jedno kluziště, vůbec nejhorší v přepočtu ledových ploch na hráče. Na jedno hřiště připadá 611 hokejistů, což je víc než třeba v Kuvajtu (398) a Hongkongu (326). Naopak v Kanadě vychází jedno kluziště na 95 hráčů, v Rusku na 29 a v Číně na šest.

Tak že by přece jen krize?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!