Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Češi zvítězili v generálce nad týmem Severní Ameriky 3:2, vítězný gól obstaral Plekanec

Sport

  20:30aktualizováno  23:07
Pittsburgh - Před začátkem Světového poháru si čeští hráči do Torontta odvezou pozitivní naladění. V generálce s týmem mladých amerických hvězd totiž zvítězili 3:2 poté, co jim trefou v 52. minutě vítězství zařídil kapitán Tomáš Plekanec.

Příprava před SP: Tým Severní Ameriky - Česko (Neuvirth, Polák, Saad) foto: Reuters

Jasně, soupeř asi nepřevedl úplně vše, co v něm je. Ale tenhle zápas mohl definitivně do Čechů napumpovat sebevědomí, protože první tři lajny fungují. A především mají gólmana, na kterého se mohou spolehnout. A je jedno, jestli nakonec č. 1 bude na turnaji v Torontu Michal Neuvirth, či Petr Mrázek. Byť blíže je teď asi Neuvirth.

Popravdě - soupeř nabídl dvě tváře. V první třetině jen zdaleka připomínal celek, před kterým skaut české reprezentace Jiří Fischer varoval. Celek, o kterém říkal, že je nejrychlejší ze všech účastníků Světového poháru a jeho hráče zdobí šikovnost. Těžko říct, jestli na to měl vliv odpolední čas a prořídlé publikum s vlažnou atmosférou, ale zkrátka tým Severní Ameriky nezářil. Byla to od něj hra na půl plynu.

Na druhou stranu - a to je podstatné - Češi hráli organizovaně a jen potvrzovali slova kouče Josefa Jandače, který v rozhovoru pro čtvrteční MF DNES řekl: „Jsme přesvědčení, že pokud chceme něco uhrát, musíme být organizování.“

Už ve 2. minutě Hemský zpoza branky předložil Frolíkovi, který sám pálil do brankáře. O chvíli později Hanzal po přihrávkách Pastrňáka a Paláta osamocen střílel a vzápětí se dvakrát Češi hnali ve dvou na jediného obránce. Faksa s Frolíkem a ani Jaškin s Červenkou neuspěli. Mohlo to být klidně 3:0, gólu se však český tým přeci jen dočkal. V přesilovce Palát vystřelil z prostoru mezi kruhy a obránce Rielly zblokoval střelu za záda Murrayho.

Jenže Američané nebyli v první třetině jen odevzdaným celkem. Naopak - i oni v závěru měli slušné šance, a zvlášť proti ráně Saada vytasil Michal Neuvirt skvělý zákrok.

A probouzení severoamerického mužstva pokračovalo i po přestávce. Zvlášť když mu Češi dopřáli přesilovku 5 na 3, během které Gostisbehere trefil horní tyčku. A právě časté, mnohdy zbytečné fauly, jsou dál negativem českého týmu. Už v Petrohradu tým trápily, ubírají síly. Ale naopak ve středu nechaly vyniknout gólmana Neuvirtha. Ten během svých 30 minut, kterému kouč Jandač už dopředu vyměřil, pochytal 25 střel - i tenhle počet je důkazem amerického vzkříšení během druhé třetiny.

Že výkon Neuvirtha posunul k pozici jedničky? Mrázek se odmítl vzdát a už po čtyřech minutách vychytal v sólu Gaudreaua, později Coutouriera a Matthewse. Češi poněkud uvadli.

Přesto to dál byl od nich solidní taktický výkon, ovšem brankář Murray a ve třetí třetině i Hellebuyck nebyli v bůhvíjakém zápřahu. Jenže v 48. minutě předvedli skvělý forčeking Pastrňák s Palátem, kteří vydřeli puk pro Faksu. A rázem to bylo 2:0. Tahle řada si vůbec vedla skvěle.

Příprava na Světový pohár: Tým Severní Ameriky (Hemský, Ekblad)
Příprava na Světový pohár: Tým Severní Ameriky (Voráček, Drouin)

Jenže hej bylo jen chvíli. O minutu později Gostisbehere ostrou ranou snížil. Za další dvě vyrovnal Matthews. Ovšem už za další dvě minuty vrátil vedení Česku kapitán Plekanec, což je po dvou inkasovaných gólech ukázka vnitřní síly a sebevědomí.

Což je další dobrá zpráva.

Hned po zápase tým letecky zamířil do Toronta. Tam už bude ve čtvrtek trénovat.

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...