Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Cesta za zlatem bez Vokouna: mládí vpřed

Sport

  16:30
PRAHA - Zapomeňte na vyzrálou zkušenost, která zdobila Tomáše Vokouna. Na scénu se nyní chystá hladové mládí. Hokejová reprezentace zbrojí na blížící se světový šampionát. A je dopředu jasné, že na Slovensko odjede s nejmladším triem gólmanů v celé české historii. "Je teď na nás, abychom se s tím poprali," tvrdí Ondřej Pavelec.

Tomáš Vokoun (vpravo) a Ondřej Pavelec. foto: ČTK

Tohle jméno bude v příštích týdnech slyšet dost často. Právě Pavelec, talentovaný brankář z Atlanty, má na postu jedničky nahradit Vokouna, jenž se definitivně omluvil kouči Aloisi Hadamczikovi. Je mu přitom sotva 23 let a v národním týmu má jediný start na velké akci. Loni v Německu musel být u ostudné porážky s Nory.

Český tým je v pozici jako nikdy předtím. Nikdo z této trojice gólmanů nemá příliš zkušeností – dvojka Štěpánek je jen o rok starší a 22letý Kovář? Absolutní nováček. "Přesto máme dost silný tandem a bude to vidět," tvrdí bývalá reprezentační opora Milan Hnilička. "Ti dva jsou velice talentovaní. A zkušenosti nasbírali v klubech."

Po Vokounovi jsou Pavelec se Štěpánkem skutečně tím nejlepším, co má český hokej k dispozici. První si vybojoval pevnou pozici v NHL a v úvodní polovině sezony patřil k nejlepší pětici v zámoří. Štěpánek v Petrohradu zase sbíral ocenění v ruské KHL. Oba jsou přitom loňskými mistry světa. Za oceánem ještě oslňuje jeden talent – Michal Neuvirth, jenž chytá za Washington své první play off v kariéře.

Jakub Štěpánek.

Ovšem Hadamczik nic neprotahuje a dal už dopředu najevo, s kým napevno počítá. A Pavelec je za to vděčný. "Alespoň vím, na čem jsem, letos to je jiné, Voky nepřijede. Ale já už před rokem počítal, že se něco takového může stát," říká. "Na hrách v Turíně se přece vystřídali tři gólmani, od té doby vím, že se musíte připravit. I když děláte dvojku." Třeba někdejší legenda Jiří Holeček o jeho stylu říká: "Není to takový ten stojící kliďas. Je spíš akrobatický bojovník – a mně se to líbí."

Hadamczik měl přitom ještě jednu variantu, třebaže ji zavrhl už na začátku března – povolat nakonec 46letého veterána Haška, který má už téměř dva měsíce po sezoně. "Ale to mě ani nenapadlo," odmítl trenér. "Už týdny není v dění, nebylo by to dobré pro něj ani tým." I proto je teď jeho triu gólmanů nejméně za posledních 20 let. I proto je také Kovář nejmladší trojkou od roku 1991, kdy jel na MS v jeho pozici tehdy 17letý Hnilička.

Jakub Kovář.

Česko má vůbec první mužstvo, kterému v brance chybí alespoň jedna ostřílená tvář. "Ti dva jsou jasnou volbou, a proč do role trojky nominovat někoho starého, když je to neperspektivní?" uvažuje Hnilička. Holeček navíc dodává: "Nedělalo by to moc dobrotu. Nevěřím, že by starší gólman nechtěl chytat."

Není pochyb o kvalitách mladého tandemu, otázkou je, jak se vypořádá s osobním tlakem. Což o to, Štěpánek už pozici jedničky předloni zažil. Ale Pavelec? "On má povahu pohodáře. Navíc v NHL prožívá tlak ještě daleko silnější," připomíná Hnilička. Nakonec i sám 23letý gólman do svého okolí s klidem vzkazuje: "Nemám z této odpovědnosti strach." Však dobře, kuráž bude potřeba.

Složení českých brankářů na mistrovství světa v novém tisíciletí

2001: zlato
Milan Hnilička (27 let), Dušan Salfický (29 let), Vladimír Hudáček (29 let)

2002: 5. místo
Milan Hnilička (28 let), Dušan Salfický (30 let), Jiří Trvaj (28 let)

2003: 4. místo
Tomáš Vokoun (26 let), Roman Málek (25 let), Jiří Trvaj (29 let)

2004: 5. místo
Tomáš Vokoun (27 let), Roman Čechmánek (33 let)

2005: zlato
Tomáš Vokoun (28 let), Milan Hnilička (31 let), Adam Svoboda (27 let)

2006: stříbro
Milan Hnilička (32 let), Adam Svoboda (28 let), Tomáš Pöpperle (21 let)

2007: 7. místo
Roman Čechmánek (36 let), Adam Svoboda (29 let), Marek Pinc (28 let)

2008: 5. místo
Milan Hnilička (34 let), Marek Pinc (29 let), Adam Svoboda (30 let)

2009: 6. místo
Jakub Štěpánek (22 let), Martin Prusek (33 let), Lukáš Mensator (24 let)

2010: zlato
Tomáš Vokoun (33 let), Ondřej Pavelec (22 let), Jakub Štěpánek (23 let)

2011
Ondřej Pavelec (23 let), Jakub Štěpánek (24 let), Jakub Kovář (22 let)

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...