130 let
Oficiální vlajku Ukrajiny jim pořadatelé zakázali. A tak čeští fanoušci zákaz...

Oficiální vlajku Ukrajiny jim pořadatelé zakázali. A tak čeští fanoušci zákaz přelstili. | foto: Robert Rampa, iDNES.cz

Představte si barvy. Čeští fandové na MS přelstili zákaz ukrajinské vlajky

Sport
  •   16:10
Oficiální vlajku Ukrajiny jim pořadatelé mistrovství světa ve Finsku zakázali. A tak čeští fanoušci šibalsky vymysleli jiný způsob, jak vyjádřit podporu válkou sužované Ukrajině. Během pondělního hokejového zápasu s USA vyvěsili bílou vlajkou a na ni anglicky napsali: „Žlutá barva. Modrá barva. Představujte si to.“

Stejně jako v sobotu proti Norsku i teď vyslali čeští fanoušci jasný signál: Odsuzujeme ruskou invazi na Ukrajinu.

Symbolické plátno umístili mezi dvě české vlajky s nápisy odkazující i na invazi sovětských vojsk do Československa v roce 1968.

Běž domů Ivane... - 1968.

Čeká tě Nataša... - 2022.

V sobotu tam pár minut visela oficiální ukrajinská vlajka, než členové ochranky přišli a odstranili ji. „Pět minut tam vydržela. Pak nám ji bez vysvětlení sundali,“ řekl jeden ze skupinky českých fanoušků, který se představil přezdívkou Tomsssa.

Pro iDNES.cz pořadatelé vysvětlili: „Na turnaji jsou povolené pouze vlajky účastnických zemí. Vidět mohou být vlajky zemí, které hrají na turnaji.“

V oficiálním průvodci pro fanoušky přitom žádný zákaz týkající se toho, jaké vlajky se smí a nesmí v hledišti věšet, není.

Stojí v něm pouze to, že se na transparentech a vlajkách nesmějí objevit znevažující poznámky či slova urážející lidská práva nebo propagující nenávist nebo násilí. To je přísně zakázáno.

Můžete pouze spekulovat, proč Mezinárodní hokejová federace nechce v hledišti žádné symboly, které připomínají ruskou invazi na Ukrajinu. Faktem ale je, že IIHF okolo války našlapuje opatrně.

Vždyť její bývalý předseda Švýcar René Fasel se netají náklonností k Rusku a s ruským prezidentem Vladimirem Putinem udržuje vřelé vztahy.

A když IIHF před nedávnem Rusku odebrala pořadatelství šampionátu 2023, o válce ve zdůvodnění neuvedla ani slovo. Použila formulaci „události posledních dnů“ a napsala, že Rusku pořadatelství odebrala z „obav o bezpečnost účastníků“.

Autor: Robert Rampa