130 let

Karjala Cup: Rusko - Česko (zleva: Alexei Kaygorodov a Jakub Klepiš) | foto: ČTK

Čeští hokejisté na Karjale vyhořeli, podlehli i Rusku a skončili poslední

Sport
  •   13:14
HELSINKY - Čeští hokejisté prohráli na turnaji Karjala s Ruskem 1:3 a skončili bez bodu poslední. V repríze finále květnového mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem sice dokázali úřadující šampioni zareagovat na vedoucí trefu Alexandra Pěrežogina díky gólu Jakuba Klepiše, ale na branky Denise Grebeškova a Alexeje Kajgorodova už neměli odpověď. Kouč Alois Hadamczik, nástupce Vladimíra Růžičky, prožil nepodařený návrat na lavičku národního týmu po dvou letech.

Češi nastoupili se Štěpánkem v brance, poprvé s osmi obránci a pozměněnými útoky. Místo Ivana Rachůnka se dostal do hry Gulaš. Po opatrném začátku se dostal do první šance ve čtvrté minutě Mozjakin, který projel středem hřiště až před českého gólmana, ale Štěpánek jeho pokus pokryl. Ruského útočníka fauloval kapitán Červenka, v oslabení však český tým odolal.

V deváté minutě už však při Růžičkově trestu Rusové udeřili, když po Popovově přihrávce pohodlně zakončil u levé tyče volný Pěrežogin. Odpovědět se snažil Červenka, v 11. minutě však podržel svůj tým Štěpánek, před kterým se ocitl Kurjanov. Češi se dočkali vyrovnání při Morozovově vyloučení v 13. minutě, když po Škoulově ráně od modré čáry dorazil puk do odkryté branky Klepiš.

Česko se gólově prosadilo po 93 minutách
Hadamczikův výběr tak ukončil téměř střelecký půst a poprvé na turnaji využil početní výhodu. Ruský gólman Košečkin poprvé na Karjale lovil puk ze sítě. Jenže při Červenkově trestu vrátil sborné vedení Grebeškov, který snadno doklepl po Kornějevově střele.

Hned po pauze vyzkoušel českého gólmana Mozjakin, na druhé straně střílel Novotný. Češi odolali při Vašíčkově trestu, kdy měl možnost obránce Jemelin. Český tým se neprosadil ve čtyřminutové přesilovce po faulu Kňazeva na Němce, sám faulovaný hráč v ní jako jediný vážněji prověřil Košečkina.

Naděje českého týmu ještě držel gólman Štěpánek, který v 32. minutě vychytal sólový únik Afinogenova. Hadamczikův výběr odolal ještě v druhém dějství při trestech Hubáčka a Krajíčka. S koncem druhé třetiny se dostali do konfliktu Klepiš s Grebeškovem, v závěrečné části se začalo ve čtyřech proti čtyřem a po Škoulově chybné rozehrávce pojistil náskok Rusů osamocený Kajgodorov, který Štěpánka prostřelil mezi betony.

Zkorigovat stav mohli v 46. minutě Vašíček s Kvapilem, ale na Košečkina nevyzráli. Při Klimkově vyloučení český tým nedovolil soupeři zvýšit náskok a měl pak další možnosti, ale zápas už nezdramatizoval. Po Gřegořkově střele neuspěl s dorážkou Klimek a pak měl smůlu v zakončení Klepiš, který trefil tyč. Snaha českého týmu byla marná a ani snížení nepřinesla.

Česká republika - Rusko 1:3

Česká republika - Rusko 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Klepiš (Škoula, Kašpar) - 9. Pěrežogin (Popov, Grebeškov), 19. Grebeškov (Kornějev, Afinogenov), 41. Kajgorodov.

Rozhodčí: Rönn, Salonen - Kiilunen, Suominen (všichni Fin.). Vyloučení: 8:5. Využití: 1:2. Diváci: 4572.

Česká republika: Štěpánek - Němec, Škoula, F. Novák, Čáslava, Lojek, Krajíček, Gřegořek, Mojžíš - Kašpar, Červenka, Klepiš - Marek, Novotný, Hubáček - Kvapil, Vašíček, M. Růžička - Gulaš, Kreps, Klimek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Rusko: Košečkin - I. Nikulin, Bělov, Kornějev, Grebeškov, Kuljaš, Jemelin, Guskov, J. Birjukov - Morozov, Kajgorodov, Mozjakin - Afinogenov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Kurjanov, Popov - Platonov, Čurilov, Kňazev. Trenéři: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.

Tabulka turnaje Karjala a Euro Hockey Tour:
1. Švédsko 2 2 0 0 0 7:5 6
2. Rusko 3 2 0 0 1 6:4 6
3. Finsko 2 1 0 0 1 5:1 3
4. Česko 3 0 0 0 3 4:12 0

Autor: ČTK