Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Čeští hokejisté poprvé v sezoně nebodovali, Švédsku podlehli 1:3. Rusové pod širým nebem porazili Finy

Sport

  14:20aktualizováno  16:28
MOSKVA - Čeští hokejisté poprvé v sezoně nebodovali. Ve svém posledním utkání na Channel One Cupu v Moskvě prohráli se Švédy 1:3 a ztratili šanci na celkové prvenství v turnaji.

Čeští hokejisté podlehli Švédsku 1:2. foto: ČTK

VIDEO: Trapas v Moskvě. Rusové pustili českým hokejistům kazašskou hymnu, tu správnou zazpívali fanoušci

Hokejisté Ruska porazili v závěrečném utkání turnaje Finsko 2:0 a poprvé v sezoně v seriálu Euro Hockey Tour naplno bodovali. 

Vítězem druhého dílu evropské tour se stali hráči Švédska. Česká reprezentace, která ovládla předešlý turnaj Karjala, skončila poslední. Svěřenci trenéra Miloše Říhy se ale udrželi v čele průběžného pořadí seriálu.

Utkání se hrálo na fotbalovém stadionu v Petrohradu, kde jej sledovalo 67.877.diváků. O obě branky Ruska se postaral útočník Anton Slepyšev, čisté konto udržel Ilja Sorokin.

Po čtyřech výhrách českého týmu od začátku sezony se druhá porážka za sebou začala rodit ve druhé třetině. 

Tým vedený kapitánem Jakubem Jeřábkem inkasoval nejprve z hole Dennise Rasmussena, následně se prosadil ještě Malte Strömwall. 

Další gól už Marek Langhamer nedostal, Češi se dostali ve třetí části na dostřel díky Hynku Zohornovi, ale více toho už nestihli. Prázdnou branku při power play trefil ještě Rasmussen.

Česko - Švédsko 1:3

Branky a nahrávky: 49. H. Zohorna (Filippi, Jeřábek) - 21. Rasmussen (Lööv, L. Johansson), 27. Strömwall (Tömmernes, A. Petersson), 60. Rasmussen. Rozhodčí: Morozov, Fatějev - Šalagin, Slavikovskij (všichni Rus.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:1. Diváci: 9178.
Česko: Langhamer - Šustr, Jeřábek, Mozík, Krejčík, Klok, Moravčík, Hrbas, Vitásek - Jaškin, Nestrašil, Sekáč - Sedlák, Filippi, Lenc - Rousek, Horák, R. Pavlík - H. Zohorna, R. Zohorna, O. Beránek.
Švédsko: Johansson - Lööv, Tömmernes, Hansson, Dahlbeck, E. Johansson, Lundberg, Andersson - Pääjärvi, Rydahl, Strömwall - Bromé, L. Johansson, Bristedt - Zaar, Rasmussen, A. Petersson - Brodin, Händemark, Sylvegard.

Českému týmu při nástupu nezahráli organizátoři kvůli technické chybě hymnu, kterou následně odzpívali fanoušci.

Až v 15. minutě vychytal Sylvegarda Langhamer, následně se ale český tým z chvilkového švédského náporu vymanil, Seveřanům dokázal ujet Sekáč, ale neměl už dostatek sil na přesnější zakončení.Úvodní dějství příliš vzruchu před brankami nepřineslo. 

V nástupu do druhé třetiny převedl parádní sólo přes celou délku kluziště obránce Lööv. Přes bránícího Jeřábka se protlačil až do koncovky, Šustr nestihl uklidit kotouč do bezpečí a dojíždějící Rasmussen v čase 20:47 otevřel skóre.

Ve 25. minutě pálil dvakrát po sobě Zaar, v obou případech měl ale navrch Langhamer. Jen o chvilku později musel na trestnou lavici Krejčík a Švédové ho vrátili zpět do hry už po 42 sekundách: Strömwall dostal puk u branky, trošku si odcouval a s pomocí bližší tyčky propálil Langhamera.

Kontrovat mohl záhy Jaškin, jenže nedal. Český výběr pak nevyužil dvě přesilovky. Při té druhé zahrozil opět Sekáč, ale ani on nenašel recept na Larse Johanssona.

Ve třetí části pálil hodně nebezpečně Pavlík. Na druhé straně vzápětí udělal obrovskou chybu uvnitř vlastního obranného pásma Krejčík.

Zleva Mattias Ekholm ze Švédska, Ondřej Palát z ČR a brankář Švédska Henrik...
Zleva Adam Larsson ze Švédska a Dmitrij Jaškin z ČR.

Jeho nahrávku bekhendem vystihl Händemark a jel sám na Langhamera, ten ale pojistku Švédů výborným zákrokem odmítl.

Brzy nato museli Švédové do čtyř a Čechům stačil ke gólu podobný čas jako předtím při využití přesilovky soupeři. 

Hynek Zohorna skvěle využil clonu před gólmanem a snížil. Gól český tým pořádně nabudil a Švédové pak místy nevěděli, kde jim hlava stojí.

Vše včetně dlouhé power play v českém podání ale nakonec ustáli. Definitivu jim zajistil Rasmussen, poté co obral u hrazení o kotouč Sekáče a 27 sekund před vypršením základní doby přidal třetí gól Švédů.

Rusko - Finsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávka:
2. Slepyšev (Šipačov), 59. Slepyšev. Rozhodčí: Šír, Pražák (oba ČR) - Judin, Berseňov (oba Rus.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 67.877.
Rusko: Sorokin - Vojnov, Něstěrov, Ožiganov, A. Mironov, Marčenko, Ljamkin, Dronov - Kaprizov, Šipačov, Grigorenko - Burdasov, Vladimir A. Tkačov, Kuzmenko - Sošnikov, Jakimov, Vladimir E. Tkačov - Ketov, Karnauchov, Slepyšev - K. Semjonov.
Finsko: Tuohimaa - Niemelä, Koivisto, Kemiläinen, Lindbohm, Pokka, Melart, Eronen, Friman, Seppälä - Puljujärvi, M. Aaltonen, Julius Nättinen - Peltola, Lammikko, Savinainen - Karjalainen, Björninen, Ikonen - Suomi, Paajanen, Sallinen - Puustinen.

Konečná tabulka turnaje: 

1.Švédsko320018:9
2.Rusko311019:7
3.Finsko310118:7
4.Česko301118:103

Tabulka Euro Hockey Tour: 

1.Česko6221117:1311 
2.Finsko6302116:1411 
3.Rusko6120317:187
4.Švédsko6201314:197
Autor: