Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Čeští hokejisté porazili v Trenčíně Slovensko 3:1, dvěma góly zazářil Chytil

Sport

  20:49
Trenčín / Praha - Čeští hokejisté vyhráli v přípravě na květnové mistrovství světa i pátý zápas, když v utkání Euro Hockey Challenge porazili v Trenčíně domácí Slovensko 3:1. Dvěma góly pomohl k úspěchu Filip Chytil.

Brankář Július Hudáček chce zabránit ve skórování Filipu Chytilovi z Česka. foto: ČTK

Slovensko - ČR 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 20. Pánik (Nagy) - 1. Chytil (Červený, Tomášek), 24. Chytil (Tomášek, Červený), 54. D. Kubalík (Kundrátek, Řepík). Rozhodčí: D. Konc st., Snášel - Tvrdoň, D. Konc ml. (všichni SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 6205 (vyprodáno).

Sestavy:

Slovensko: J. Hudáček - Štajnoch, Sekera, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Grman, Rosandič - Pánik, Nagy, Tatar - Lantoši, Sukeľ, Studenič - Puliš, Kytnár, Liška - Buček, Zigo, Lunter.

ČR: Jakub Kovář - Polášek, Jeřábek, F. Pavlík, Jordán, Kundrátek, Krejčík, Sklenička, Moravčík - Sekáč, Fořt, Zaťovič - Tomášek, Chytil, Červený - H. Zohorna, R. Zohorna, T. Zohorna - Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík - od 35. navíc Rousek.

Mladý útočník New York Rangers otevřel skóre již v úvodní minutě, pak ve druhé třetině vrátil českému výběru vedení po vyrovnání Richarda Pánika. Výhru pojistil při přesilovce v 54. minutě Dominik Kubalík. Robert Reichel si odbyl úspěšnou premiéru v roli hlavního kouče národního mužstva, v níž zaskakoval po zdravotních potížích Miloše Říhy.

Bouřlivou atmosféru, která provázela derby bývalých federálních partnerů na stadionu Pavla Demitry, ztišil hned po 51 sekundách Chytil, když dorazil puk ze vzduchu po pokusu Červeného. Že byl Hudáček překonán v souladu s pravidly, potvrdil vzápětí i sudí u videa.

Slováci toužili po okamžité odpovědi a brankář Jakub Kovář se musel mít neustále na pozoru. Hrálo se ve velmi vysokém tempu a tlak domácích ještě umocnil Moravčíkův faul. Hodně nebezpečná byla dorážka Nagyho a aktivitou hýřil i bek Ďaloga, ale stav se nezměnil.

Ve 13. minutě musel český výběr znovu do čtyř a i v tomto případě se dokázal ubránit. Naopak v závěru Tomáškova trestu našlápl po levém křídle Chytil a byl blízko druhému gólu. Jen 39 sekund před koncem úvodní části se dočkali po dobrém napadání Slováci, když faulovaný Pánik udělal kličku Kovářovi a vkleče dostal puk do branky.

Zkraje druhé třetiny se provinil faulem Polášek, ale hosté se bez větších potíží ubránili. Jediný náznak šance Pánika zastavil pozorný Kovář. Ve 24. minutě na druhé straně zkusil štěstí Tomášek, jeho rána vypadla Hudáčkovi z lapačky a Chytilovi stačilo přehodit puk přes beton domácího gólmana.

Zleva Jakub Krejčík z Česka a Patrik Koch ze Slovenska.

Kubalík ho vzápětí pozlobil bekhendem a Hanzl nabídku právě od Kubalíka usměrnil mimo tyče. Krátce poté, co se zápas přehoupl do druhé poloviny, mohl produktivní druhý útok zvýšit. Chytil odvážně našlápl mezi dva soupeře, a i když se nedostal k zakončení, vytvořil stoprocentní šanci pro dojíždějícího Červeného. Ten ale na hranici brankoviště promáchl a neuspěl ani tísněný Tomášek.

Ve 34. minutě se Chytil v přesilovce nádherně otočil do zakončení u Hudáčkovy branky, další minisouboj s jejím strážcem ale prohrál. Nedlouho poté Hanzl klepl bekhendem do kotouče, který měl před sebou na dlouhou hůl, a Hudáček měl co dělat, aby jeho pokus vytěsnil.

Třetí dějství se odehrávalo při velké snaze Slováků o vyrovnání, jenže pokusy domácích ztroskotávaly na výborně chytajícím Kovářovi. Ten schoval do lapačky pokusy Sukeľa i Luntera, na druhé straně kontroval Zaťovič. V 54. minutě šel na trestnou lavici Sekera a Kubalík ho parádní ranou bez přípravy poslal zpět do hry už po 24 sekundách.

Kovář pak ustál další možnosti Slováků, kteří to následně zkusili i s dlouhou power play, ale kontaktního gólu už se nedočkali.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč