130 let

Souboj na vhazování. Lucas Wallmark vs. Vladimír Sobotka. | foto: Reuters

Trefa Sobotky nestačila. Čeští hokejisté v přípravě na MS poprvé prohráli

Sport
  •   17:30aktualizováno  18:50
TIMRA - Až v posledním utkání mimo české území prohrála hokejová reprezentace přípravný zápas na mistrovství světa v Praze a Ostravě. V Timře nedokázali čeští hokejisté navázat na páteční vítězství a tentokrát podlehl výběr trenéra Vladimíra Růžičky domácímu Švédsku 1:2. Z duelu si navíc Češi odnesli několik šrámů a bolístek.

Český národní tým teď čeká po návratu do vlasti sraz ve Znojmě, kde sehraje ve středu proti Finsku další zápas v rámci Euro Hockey Tour. Poslední příprava je naplánovaná přes týden před startem očekávaného turnaje - Češi hostí Finy v pátek v Brně.

To už by měly být v sestavě posily z NHL včetně hvězdného Jaromíra Jágra, kouč Růžička by pak měl oznámit nominaci na šampionát.

Očima trenéra Ondřeje Weissmanna

„Myslím si, že můžeme být spokojení, i když jsme prohráli. Měli jsme ale horší pohyb a půl zápasu jsme se trošku hledali. Nedali jsme si kotouče na hůl. Švédové dobře bránili a my jsme měli problém se u nich (ve třetině) prosadit. Oproti pátku hrál soupeř důrazněji, agresivněji. Hodně chodili dopředu, tlačili nás a my jsme si s tím neuměli poradit. Nedokázali jsme dostat puk do volného prostoru.“

Smyslem přípravy je, aby se hráči na hraně trenérovi ukázali. Ovšem v neděli musel Růžička sledovat, jak mu kvůli zranění znejistěla některá jména.

Sparťan Michal Vondrka vůbec nehrál, jeho klubový spoluhráč Jan Buchtele odstoupil v průběhu. Martina Růžičku sestřelil - nepochopitelně bez trestu - švédský obránce Daniel Rahimi.

A to ještě vytížený brankář Jakub Kovář po nešťastné srážce s bekem Krejčíkem zůstal v nepřirozené poloze ležet v brankovišti a vyžádal si ošetření...

Právě zvýšená švédská agresivita zajistila domácímu celku výhru, kterou sledoval i legendární Mäts Naslund, člen Triple Gold Clubu, místní rodák a čerstvý člen švédské síně slávy.

Češi přitom dali první gól. Na konci šesté minuty se prosadil Vladimír Sobotka, který využil práce Birnera s Mozíkem a střílel do odkryté branky.

Švédové pak přidali, Kovář musel předvést několik výborných zákroků, ovšem v závěru v oslabení tří proti pěti snad ani nemohl chytit střelu Calleho Andersona z mezikruží. Jeden ze Švédů totiž českému gólmanovi clonil.

Vítěznou branku si v čase 24:02 připsal Marcus Sörensen - ve středním pásmu převzal puk do jízdy a forhendovým blafákem překonal Kováře.

Martin Růžička vyvázl z jednoho ze soubojů s bolestí ve tváři.
Michal Kempný vede puk. Vlevo na snímku je Votějch Mozík.

Růžičkův tým pak měl i přes špatně sehrané přesilové hry několik slibných příležitostí k vyrovnání, ovšem neujala se Zaťovičova teč, Simon střílel do tyčky a při závěrečné power play vyrazil švédský brankář Zaťovičovu ránu se štěstím držadlem hole.

Čeští hokejisté tak v roce 2015 poprvé padli. Se Švédskem se příště utkají na startu mistrovství, v pátek 1. května od 20.15 v pražské O2areně.

Utkání Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge v Timře

Švédsko - Česko 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Andersson (Petersson, Thuresson), 25. Sörensen (Thuresson, Rahimi) - 6. Sobotka (Birner, Mozík). Rozhodčí: Rantala, Pajula (oba Fin.) - Ahlström, Käck (oba Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5028.

Švédsko: Petterson-Wentzel - Rahimi, Ahnelöv, Motin, Ekbom, Gunnarsson, Andersson - Petersson, Wallmark, Johansson - Thuresson, Riderwall, Sörensen - Danielsson, Sjögren, Jannmark-Nylén - Aslund, Carlsson, Sandberg. Trenér: Pär Marts.

Česko: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Mozík, Kempný, Jordán, Polášek - Birner, Sobotka, Simon - Valský, Novotný, Smoleňák - M. Růžička, T. Zohorna, Zaťovič - Radil, Koukal, Buchtele (12. Filippi). Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

 

Autor: Michael Bereň