Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čeští hokejisté se sešli bez útočníka Irgla, kterého trápí zánět

Sport

  18:02aktualizováno  18:33
PRAHA - Bez útočníka Zbyňka Irgla se sešli čeští hokejisté na srazu v pražské Tipsport Aréně před Channel One Cupem, který zahájí ve čtvrtek v O2 areně proti Finsku. Útočník Dinama Minsk má problémy se zánětem a o jeho startu na turnaji se rozhodne až v příštích dnech. Proti Finům Irgl určitě nenastoupí, vrací se do Minsku a případně by se k mužstvu připojil až v Rusku.

Česká republika - Dánsko. Český útočník Zbyněk Irgl se raduje z proměněného samostatného nájezdu foto: ČTK

Nominace českých hokejistů na Channel One Cup

Brankáři: Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Petrohrad/KHL).

Obránci: Ondřej Němec, Martin Ševc (oba Lev Praha/KHL), Michal Barinka (Vítkovice), Tomáš Kaberle (Kladno), Petr Zámorský (Zlín), Petr Čáslava (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL).

Útočníci: Jan Buchtele, Jaroslav Hlinka (oba Sparta Praha), Robert Kousal, Tomáš Nosek (oba Pardubice), Jiří Novotný, Jiří Sekáč (oba Lev Praha/KHL), Jiří Šimánek (Mountfield Hradec Králové), Petr Nedvěd (Liberec), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Tomáš Vincour (Kazaň/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL).

"Má zánět v určité části těla, dobírá antibiotika. Lehce trénoval, ale nehrál poslední dva zápasy," řekl novinářům kouč národního týmu Alois Hadamczik. Bude čekat, zda zabere léčba. Pokud by Irgl byl v pořádku, přicestoval by z Minsku přímo do Soči. "Budeme vědět ve čtvrtek ráno," uvedl Hadamczik, který by pak případně povolal jiného útočníka. Třetí díl Euro Hockey Tour bude přímo v Soči generálkou na únorové olympijské hry. Hráči mají poslední šanci v mezinárodní konfrontaci upoutat trenéry. Z třiadvacítky pro turnaj jich je v širším kádru pro OH šestnáct. Navíc se budou snažit vylepšit svou bilanci jediné výhry ze šesti utkání v této sezoně.

"Celý turnaj chceme hrát dobře. Jsou tu adepti, kteří si řeknou výkonem, jestli o nich máme uvažovat pro olympijský turnaj. Myslím si, že když chtějí jet na olympiádu, tak musí být vůdčí osobností i v tomto týmu," řekl Hadamczik. Hokejisté si uvědomují, že turnaj může být pro nominaci klíčový. "Myslím, že může rozhodnout. Těch příležitostí nebylo tolik. Potýkal jsem se se zraněními, byli jsme domluvení s trenérem, že když bude forma, tak pojedu na tento turnaj. Je to poslední prověrka před olympiádou," řekl útočník Jiří Novotný ze Lva Praha.

"Budu se o to prát, i když bude šance třeba malá. To konečné rozhodnutí je na trenérech. Já to můžu ovlivnit na ledě a budu pro to dělat nejvíc. Ale nejsem tu jen kvůli olympiádě, ale za národní tým. Budu se snažit makat, abychom napravili minulé výsledky," doplnil Novotný, účastník pěti mistrovství světa, který bojuje o první start na olympiádě. Stejně tak obránce Petr Čáslava, který se představil už na sedmi světových šampionátech, ale olympijskou atmosféru ještě nezažil. "Bude to poslední turnaj před olympiádou. Kdo zahraje opravdu na sto procent a povede se mu to, tak má obrovskou šanci se dostat na olympiádu," uvedl.

Národní tým se bude v Praze připravovat do čtvrtka

Čáslava se potýkal s nemocí, ale na start v reprezentaci už je bek Čerepovce připravený. "Před deseti dny jsem vylezl postele, už jsem hrál a týden trénoval, tak doufám, že to bude dobré. Teď se na turnaj do Soči těším, třeba se tam člověk už nikdy nepodívá. Kdyby jo, tak by to byl samozřejmě vrchol kariéry," dodal mistr světa z Německa z roku 2010. Kladenský obránce Tomáš Kaberle se uchází už o čtvrtý start na olympiádě. Své šance si netroufá odhadovat.

"Nechám to na trenérovi a vedení, jak to nakonec rozhodnou. Až bude nominace, tak tam buď budu, nebo nebudu. Udělám ale všechno pro to, abych tam nechyběl," uvedl Kaberle, který se představí jen ve čtvrtečním utkání s Finskem. Pak odletí do Toronta za rodinou, kterou si přiveze na svátky do Kladna. "Je to jediná šance, jak je přivézt před svátky. Jsem každopádně rád, že si můžu zahrát alespoň ten jeden zápas," uvedl. Doufá, že si proti Finsku i vylepší náladu, protože Kladnu se nedaří. "Bude to šance zahrát si zase trochu jiný hokej," dodal Kaberle.

Národní tým se bude v Praze připravovat do čtvrtka, kdy jej v O2 areně čeká vstup do turnaje proti suverénnímu lídrovi Euro Hockey Tour. Dnes po srazu měl naplánovanou jen poradu v hotelu, v úterý a ve středu bude trénovat v Tipsport Aréně a ve čtvrtek se přesune do O2 areny. V pátek hokejisté odletí do Soči. Tam v sobotu nastoupí proti Švédsku a v neděli změří síly s domácím Ruskem.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...