Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čeští hračičkové vyškolili Švýcary

Sport

  13:38
QUÉBECK - Českou zbraní na hokejovém mistrovství světa jsou přesilovky. Šikovné ruce českých hráčů proměňují totiž početní výhody v hokejový koncert. A v noci na včerejšek se o tom přesvědčili Švýcaři, kteří kolikrát jen sledovali, jak se puk míhá sem a tam a nakonec skončí za zády brankáře Gerbera.

Erat spolehlivě zakončuje. foto: AFP

"Takhle vypadají přesilovky, když se u sebe sejdou tak velcí hráči,“ pochvaloval si reprezentační trenér Alois Hadamczik.

Soupeřům nahání strach první formace, Eliáš, Hlinka, Erat, kterou na modré čáře doplňuje duo skvělých rozehrávačů i střelců Kaberle, Židlický. "Všichni jsme inteligentní hokejisté,“ pousmál se Patrik Eliáš.

Proti houževnatým Švýcarům, kteří odolávali až do konce druhé třetiny, zrežíroval Eliáš v přesilovkách zlomové okamžiky. Nejprve po pohledné souhře nabil Kaberlemu na druhý gól, o chvíli později se rozjel k bráně, zamíchal s pukem a loupnul jej pod břevno.

Češi nakonec Švýcary, kteří předtím na šampionátu ještě neprohráli, porazili jednoznačně 5:0. "Naši beci hráli výborně“ Za účinností přesilovek ale nestojí dril nebo naučené kombinace. Čeští hračičkové rádi improvizují. Zatím to vychází. "A hokej je potom tak krásný,“ rozplýval se kouč.

Když se Švýcaři stáhli k brance, tak nebezpečně pálili od modré Kaberle se Židlickým. "Pak se proti nám vytáhli a kluci to tam vpředu při třetím gólu sehráli skvěle,“ popsal kapitán Tomáš Kaberle.

Přesilovky rozhodují těžká utkání. Švýcaři na turnaji skvěle brání, nedávají nikomu ani píď prostoru. Porazili Švédsko. Proti českému výběru ale neměli nárok. "Naši obránci to dělali výborně. Hodně puk podrželi, nahráli to volnému hráči, který byl rozjetý. To byl klíč k úspěchu,“ říkal Tomáš Plekanec. Čerstvá posila z Montrealu se na ledě ještě trochu hledala. "Jsem zvyklý na úplně jiný styl hokeje, ale zvyknu si,“ prohlásil odhodlaně Plekanec.

Český tým odehrál zápas se Švýcary téměř bez slabých chvil. Chytré útočné kombinace podporovala skálopevná obrana, kterou po příjezdu Michala Rozsívala tvoří přední beci z NHL. Pod tlakem nepanikaří, přesně rozehrávají.

"Každý z hráčů umí hrát ofenzivu i defenzivu. Když budeme mít puk pod kontrolou, tak budeme hrát dobře. Je tu dobrá parta a věřím, že v těch výsledcích budeme jen pokračovat,“ přál si Eliáš.

O víkendu Češi zakončí dvěma zápasy osmifinálovou část mistrovství světa. Dnes je čekají Bělorusové (18.30), v noci na pondělí Švédové (1.00).