Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Čeští junioři prohráli ve čtvrtfinále s Finskem a na šampionátu končí

Sport

  14:27
MALMÖ/PRAHA - Čeští hokejisté do 20 let prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Malmö s Finskem 3:5, přestože v utkání vedli 3:1. Českému týmu se tak opět nepovede ukončit čekání na medailový úspěch. Naposledy junioři postoupili do semifinále v roce 2005, kdy získali bronz.

Zklamaný Patrik Machač. foto: ČTK/AP

"Porážka nás hodně mrzí. Zápas jsme dobře rozehráli a ve druhé třetině jsme měli víc ze hry. Bohužel, nedotáhli jsme to do vítězného konce. Začaly nám potom ubývat síly, i kvůli tomu, že jsme hráli jen na pět obránců. V závěru jsme předvedli individuální chyby a byli jsme za ně potrestáni," litoval po zápase trenér Miroslav Přerost.

Do zápasu lépe vstoupili Finové, kterým se již ve třetí minutě podařilo otevřít skóre, když Mäenalanen pohotově dorazil za Langhamera střelu Teräväinena odraženou od mantinelu. Český tým ale rychle odpověděl, již o 45 sekund později vyrovnal Simon.

Seveřané byli aktivnější a do vedení se mohli dostat v úvodní přesilové hře, Langhamer byl ale pozorný. Jeho spoluhráči následně srovnali se soupeřem krok, v závěru první části se ale dostali pod finský tlak. Ten umocnila 107 sekund dlouhá přesilovka pět na tři, kterou ale Češi ubránili.

Svěřenci kouče Přerosta byli pod tlakem i deset minut v druhé třetině, poté však udeřili. Aktivně hrající Simon i přesto, že byl faulován, dokázal přihrát Procházkovi, který překonal Sarose ve finské brance. Vyrovnat mohl Kinnunen, ale ve slibné pozice přestřelil. Lepší koncovku prokázal na druhé straně Faksa, jenž využil Tomečkovu přihrávku od mantinelu a připsal si první gól na turnaji.

"Když jsme vedli 3:1, tak jsme si říkali, že už to nepustíme. V závěru nám asi trošku došly síly," přiznal kapitán Petr Šidlík.

Finští trenéři si následně vzali oddechový čas a jejich svěřenci ještě v druhé třetině snížili. Kulmalovu střelu po rychlém protiútoku Langhamer ještě vyrazil, proti dorážce Juusiho Ikonena byl ale bezmocný.

"Kdybychom zvýšili vedení, postoupili bychom, 4:1 by už Finové nedotáhli. Místo toho jsme ale udělali chybu a jim se podařilo snížit," uvedl útočník Radek Faksa.

Seveřany snížení povzbudilo a ve třetí třetině se jim podařilo zápas otočit. Nejprve pohotovou tečí vyrovnal Henri Ikonen a obrat dokonal Kinnunen. Základem úspěchu byla finská aktivita, Langhamer měl třikrát více zákroků než jeho protějšek. V 59. minutě se český tým rozhodl riskovat bez brankáře, místo vyrovnání ale popáté inkasoval.

"Celkově si myslím, že jsme na turnaji od začátku makali a dali jsme do toho úplně všechno. Až na ty zápasy proti USA a Německu, které nám nevyšly, jsme hráli výborně. Nikdo to od nás moc nečekal. Myslím si, že jsme tady odvedli dobrou práci," dodal Šidlík.

Kanada nezaváhala, ale obhájci titulu končí

Američané podlehli ve čtvrtfinále Rusku 3:5 a po loňském triumfu v Ufě zůstanou bez medaile. Rusové se v boji o finále utkají v sobotu s domácím Švédskem, které zvítězilo nad Slovenskem 6:0. Další semifinálovou dvojici tvoří přemožitelé českého týmu Finové a Kanada, která vyhrála nad Švýcarskem 4:1.

MS hráčů do 20 let v Mälmo

Čtvrtfinále:

Česká republika - Finsko 3:5 (1:1, 2:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 4. Simon (Pastrňák, Procházka), 32. Procházka (Simon, Vrána), 35. Faksa (Tomeček, Volek) - 3. Mäenalanen (Teräväinen, Lindell), 39. J. Ikonen (Kulmala), 46. H. Ikonen (Lehtonen), 52. Kinnunen (Kulmala, J. Ikonen), 60. Mäenalanen (Teräväinen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Wigand - Müller (oba Švýc.), McIntyre (USA). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 4085.

ČR: Langhamer - Knot, Šidlík, Plutnar, Šulák, Košťálek - Pastrňák, Simon, Procházka - Kämpf, Vrána, Kaše - Faksa, Tomeček, Volek - Sedláček, Machač, Zdráhal. Trenér: Miroslav Přerost.

USA - Rusko 3:5 (3:2, 0:2, 0:1) 

Branky a nahrávky: 9. Matteau (Eichel, Skjei), 12. Hartman (Matteau), 16. Kerdiles (Barber) - 7. Grigorenko (Slepyšev), 10. Bučněvič (Mironov), 34. Zadorov (Slepyšev), 35. Zadorov (Slepyšev), 60. Bučněvič. 

Kanada - Švýcarsko 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. G. Reinhart, 30. Mantha z trestného střílení, 45. Lazar (G. Reinhart), 54. Pouliot - 40. Dunner (Mirco Müller, Fiala).

Švédsko - Slovensko 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Wallmark (Sörensen, Arnesson), 19. Lindholm (Forsberg, Olofsson), 22. Forsberg (Burakowsky, Lindholm), 34. Wallmark (Sörensen, Forsberg), 54. Forsberg (Lindholm), 56. De la Rose (Lindholm, Burakowsky).

O udržení:

Německo - Norsko 0:3 (0:0, 0:3, 0:0) 

Branky a nahrávky: 26. Ronnild (Hoff, Karterud), 27. Svendsen (S. Nielsen, M. Nielsen), 34. Klavestad (Lesund, Karterud.) Rozhodčí: Hradil (ČR), Papp - Martineau (oba Kan.), Metalnikov (Rus.). Vyloučení: 4:2, navíc Draisaitl (Něm.) 5 min. a konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 294.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...