Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Charita NHL: slavné hokejisty zaskočil v centru Prahy florbal na vozíku

Sport

  19:17
PRAHA - Překvapivý zážitek připravili organizátoři exhibičního utkání na Staroměstském náměstí hvězdám NHL, v němž někteří hráči Bostonu a Phoenixu nastoupili proti reprezentantům Jedličkova ústavu. Místo dopředu avizovaného street hokeje se totiž zástupci slavné ligy museli stejně jako jejich soupeři posadit na vozík a hrál se florbal.

Hokejisté při akci NHL na Staroměstském náměstí. foto: ČTK

Na hřišti obsypaném ze všech stran diváky se postupně snažili zkoordinovat své pohyby čeští hokejisté Radim Vrbata, Petr Průcha, Martin Hanzal a David Krejčí, nejvyšší hráč NHL Slovák Zdeno Chára, americký gólman Al Montoya, kanadský brankář Nolan Schaefer a německý střelec Marco Sturm. Branku Jedličkova ústavu hájil bývalý gólman Petr Bříza, v útoku pak exceloval jeden z nejlepších českých sledge hokejistů Zdeněk Krupička.

"Na vozíčku jsem dosud nehrál, takže z toho mám určitě respekt," připustil před exhibicí Vrbata. Jeho spoluhráč z Phoenixu Hanzal byl v tu chvíli ještě plný optimismu s ohledem na dobrý výsledek. "Měli jsme na tenhle zápas dlouhou přípravu, byly tam i rozbory u videa, tak doufám, že to přinese úspěch," řekl s nadsázkou. Výsledek byl nakonec pro hráče NHL stejně žalostný jako před dvěma lety, kdy na půdě Jedličkova ústavu zvítězili "domácí" 7:4.

Zdeno Chára při akci NHL na Staroměstském náměstí.

Jedličkův ústav dnes nejprve pokořil Boston (Krejčí, Chára, Sturm, Schaefer) 10:3, když o góly Bruins se postarali dvěma zásahy Krejčí a jedním Chára. Poté si nelichotivý výsledek 2:6 odnesli také Coyotes (Vrbata, Průcha, Hanzal, Montoya), v jejichž dresu se prosadili Vrbata s Průchou. O většinu branek vítězů se postaral nezadržitelný Krupička.

"Byl to šok, když nám řekli, že máme hrát na vozíčku. A bylo hrozně těžké to ovládat," prohlásil Hanzal. "Hodnotil bych to více fyzicky náročné než ten hokej. Je to úplně jiný pohyb a navíc hodně náročné na vršek těla, což my zase nejsme tolik zvyklí. Prostě nás převálcovali," přijal porážku s nadhledem Průcha. "Krupička byl naprosto neuvěřitelný, všechna čest, co oni na tom umí," dodal Průcha.

Radim Vrbata při akci NHL na Staroměstském náměstí.

Přestože se dobře bavili a byli rádi, že mohou přispět na dobrou věc, podobně na tom byli i ostatní. "Věděli jsme, že tady má být nějaká akce, ale překvapení jsme určitě byli. Je to úplně něco jiného. Kluci, kteří hráli proti nám, tak věděli, co a jak dělat, jak se pohybovat. My spíš koukali, kdy vypadne míček, abychom vystřelili na bránu," smál se Vrbata.

Díky několika minutám stráveným na vozíku získal zajímavou zkušenost. "Je to těžké téma. Ti lidé každopádně zaslouží obdiv, protože když má někdo takovýto handicap nebo se mu něco takového stane, tak to určitě není jednoduché. Tím, že na tom vozíku navíc dokážou takové věci a zůstanou aktivní, i třeba u sportu, tak to zaslouží velký respekt," ocenil Vrbata.

"Byla to dobrá zábava a určitě to bylo pro dobrý účel. Ovšem klobouk dolů před tím, jak oni to zvládají, jak dokážou i na vozíku zrychlit a u toho kontrolovat hokejku s míčkem. Nemohl jsem vůbec nikoho dohnat, měl jsem problémy sám se sebou," přiznal s úsměvem obr Chára, kolem něhož se pravděpodobně za celou sezonu neproženou hráči tolikrát jako dnes.

Hokejisté při akci NHL na Staroměstském náměstí.

Samostatné nájezdy, již v hokejbalové podobě, ovládl jediný úspěšný střelec Sturm. Došlo také na výměnu dresů s hráči Jedličkova ústavu, kteří si kromě vzpomínek odnesli z akce i cenné suvenýry. Ústav pro postižené děti navíc obdržel šek na 200 tisíc korun, které vynesla akce NHL Premiere v Praze.

Mladí hokejisté Sparty a Slavie navíc v rámci nadačního fondu Goals & Dreams symbolicky převzali po patnácti kompletních výzbrojích v celkové hodnotě 369 tisíc korun, které věnovala hráčská asociace NHLPA. "Snad jim to udělá radost a vyrostou z nich další hráči pro NHL. Hlavně, ať se baví hokejem," přál malým hokejistům Vrbata.

Autor: