Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Chicago i St. Louis zahájili play off NHL výhrami v prodloužení

Sport

  7:36aktualizováno  10:13
NEW YORK - Hokejisté Chicaga vstoupili do play off vydřenou výhrou 2:1 v prodloužení nad Minnesotou. Vítěz základní části NHL inkasoval v páté minutě z první střely hostůe v zápase, v dalším průběhu vyrovnal Marián Hossa a v čase 76:35 dokonal obrat Bryan Bickell.

Hokejisté Chicaga vstoupili do play off vydřenou výhrou 2:1 v prodloužení nad Minnesotou. foto: ČTK

Vítěznou akci založil chytrou žabičkou Johnny Oduya, který z rohu vlastního obranného pásma přeloboval protihráče. Nahozený kotouč převzal v útočné třetině rozjetý Viktor Stalberg a předložil ho osamocenému Bickellovi.

"Bylo potřeba zůstat trpěliví. Věděli jsme, že šance přijdou. Nedostávali jsme se sice do přečíslení, ale jakmile se naskytla možnost, hned jsme ji využili. To je skvělé," těšilo autora rozhodujícího gólu.

Chicago - Minnesota

V brance Minnesoty se překvapivě objevil Josh Harding. Kanadský gólman, kterému v létě lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu, v základní části odchytal jen pět utkání. Jenže během rozcvičky se při jednom zákroku zranila jednička Niklas Bäckström, a tak ho musel Harding zastoupit.

"Byl fenomenální. Vůbec nemáme ponětí, čím vším si musel v poslední době projít, ale je to jeden z těch hráčů, kterému budete z mnoha důvodu fandit," řekl trenér Wild Mike Yeo na adresu Hardinga, který zneškodnil 35 střel. O svém zdravotním stavu mluvit nechtěl. "Připravoval jsem se normálně, jako bych měl chytat, dokud někdo nepřišel a řekl mi, že nastoupím," uvedl.

Stejný výsledek se zrodil i v St. Louis, kde obhájce Stanleyova poháru Los Angeles podlehlo 1:2 v prodloužení. Kings si sice vynutili pokračování utkání v poslední minutě základní hrací doby, ale domácím zařídil první bod v sérii svým druhým gólem v zápase Alexander Steen.

St. Louis - Los Angeles

Kanadský útočník rozhodl dokonce při vlastním oslabení, když využil obrovské chyby brankáře Jonathana Quicka. Hlavní strůjce loňského triumfu Kings, který byl vyhlášen i nejužitečnějším hráčem minulého play off, za brankou špatně rozehrál, puk zblokoval Steen a rychlým manévrem ho dopravil do opuštěné klece.

"Cítil jsem se svěží, tak mě napadlo mu ztížit rozehrávku. A měl jsem štěstí, trefil mi hokejku," uvedl autor vítězné branky. Asi největší radost udělal Kevinu Shattenkirkovi, který si odpykával čtyřminutový trest za vysokou hůl. "Dlužím mu velké díky a možná i nějakou večeři. Zřejmě jsem porazil i chlapíka, který na trestné lavici otevírá dvířka. Byla to velká úleva," řekl Shattenkirk.

Quick přitom působil jistým dojmem, v zápase kryl 40 střel a zaskvěl se i při velké šanci českého obránce Romana Poláka. "Byl vynikající, odehrál skvělé utkání. Je ironií, že dva nejlepší hráči na ledě byli u rozhodující branky," zastal se trenér Los Angeles Darryl Sutter svého svěřence, který už byl myšlenkami u dalšího zápasu. "Kdybychom vyhráli, házím to za hlavu. A i když jsme prohráli takhle, házím to za hlavu taky. Nic se nemění, chceme vyhrát druhý zápas," uvedl brankář Kings.

Anaheim - Detroit

Stoprocentní úspěšnost domácích týmů v úvodním hracím dnu podtrhl Anaheim, který porazil Detroit 3:1. U jediné branky hostů si připsal asistenci obránce Jakub Kindl, po jehož střele vyrovnal Daniel Cleary. Nerozhodný stav zlomil na začátku třetí třetiny Teemu Selänne a výhru Ducks pečetil v závěrečné minutě do prázdné branky Francois Beauchemin. "Víme, že to nebude lehká série a že jsou dobří. Očekávali jsme těžký boj," uvedl Selänne, který se prosadil při Kindlově vyloučení střelou z levého kruhu.

Výsledky 1. kola play off Západní konference:

Chicago - Minnesota 2:1 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0) Branky: 23. Hossa, 77. Bickell - 5. Clutterbuck. Střely na branku: 37:27. Diváci: 21.428. Stav série: 1:0.

St. Louis - Los Angeles 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0) Branky: 10. a 74. Steen - 60. Justin Williams. Střely na branku: 42:29. Diváci: 17.612. Stav série: 1:0.

Anaheim - Detroit 3:1 (1:1, 0:0, 2:0) Branky: 11. Bonino, 42. Selänne, 60. Beauchemin - 17. Cleary (Kindl). Střely na branku: 27:22. Diváci: 17.200. Stav série: 1:0.

Autoři: ,