Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Chicago je krok od zisku Stanley Cupu. Porazilo Boston 3:1

Sport

  7:23aktualizováno  9:33
CHICAGO - Hokejistům Chicaga zbývá udělat poslední krok k zisku Stanleyova poháru. V pátém finálovém souboji porazili Blackhawks hostující Boston 3:1 a v sérii hrané na čtyři vítězství vedou 3:2. K mečbolu dnes pomohl Chicagu zejména útočník Patrick Kane, jenž dvěma góly zařídil vedení 2:0 po dvou třetinách.

Hokejista Chicaga Michael Frolík se raduje z gólu se svými spoluhráči. foto: Reuters

Bruins ještě snížili zásluhou kapitána Zdena Cháry, kterému přihrál čerstvý držitel Zlaté hokejky David Krejčí. Pro nejproduktivnějšího útočníka probíhajícího play off šlo o 25. bod (9+16) během letošních vyřazovacích bojů, čímž se Krejčí posunul v historickém přehledu před svého současného spoluhráče Jaromíra Jágra a vytvořil tak nový český rekord.

Poslední slovo v utkání měli ovšem domácí - při power play definitivně rozhodl Dave Bolland, u jehož trefy si připsal asistenci Michael Frolík.

Šestý duel se hraje v noci na úterý od 2:00 SELČ, výhodu domácího prostředí bude mít Boston. Před třemi lety dovršili Jestřábi svou vítěznou jízdu za Stanley Cupem na ledě soupeře, když právě v šesté bitvě finále zvítězili na ledě Philadelphie. Nyní jsou připravení si to zopakovat.

"Je úchvatné být znovu v této situaci," řekl Kane pro NHL.com. "Je to něco, pro co pracujete celý rok, celé léto, když trénujete v přípravném kempu, pro co dřete, kdekoliv zrovna jste. Právě pro tuhle příležitost. Musíme se jí nyní chopit a využít toho," prohlásil Kane.

Nejlepší Čech sezony

To Boston, který měl na své straně vedení 2:1 na zápasy a k tomu čtvrtý duel v domácím prostředí, se naopak bude pokoušet vynutit si sedmé rozhodující střetnutí. Klub současnou situaci rovněž nedávno zažil. Ve finále play off 2011 byli Bruins ve zcela totožné pozici jako nyní - vyhráli ovšem další dva zápasy celkovým skóre 9:2 a získali pohár.

"Už jsme si tím prošli, ale to zrovna moc nepomáhá - myslet na to, co se stalo v minulosti. Musíme žít současností. Musíme být připravení na další zápas a vyhrát poprvé. Pak v zápase číslo 7 - pokud k němu dojde - to bude kdo s koho," řekl finský gólman ve službách Medvědů Tuukka Rask.

"Je to jednoduché. Byli jsme doma dobří a nyní to potřebujeme samozřejmě potvrdit v dalším utkání. Ale není tu na místě žádná panika. Nás nelze odklidit z cesty tak snadno. Jsme odhodlaný tým a plánujeme se do série ještě vrátit," ujistil trenér Claude Julien.

Jaromír Jágr byl po prohraném zápase zklamaný.

Chicago začalo pátý souboj lépe. Největší šanci v úvodu však nevyužil Jonathan Toews, jenž trefil tyč. Za hosty odpověděl výrazněji až v 11.

minutě Brad Marchand. Chvilku na to vychytal Frolíka Rask. Ten odolal bravurně ještě i ráně Michala Handzuše, ale v 18. minutě pálil tvrdě Johnny Oduya, zlomil svou ranou hůl Dennise Seidenberga a se zatoulaným pukem ukázal šikovné ruce Kane.

Ve 26. minutě už byl náskok Chicaga dvoubrankový. Po přečíslení tří na dva objel branku Bryan Bickell, pokusil se zakončit, což sice Rask dobře přečetl, jenže dojíždějící Kane vzápětí dorážel a na jeho střelu už neměl šanci zareagovat. Kane měl poté další šanci, hattrick ale nezkompletoval.

Snížit mohli Milan Lucic, Seidenberg a Chára, na druhé straně mohl přidat třetí gól při přesilovce Patrick Sharp, stav se ovšem neměnil.

Na začátku třetí části neproměnil svou příležitost Krejčí, Brandon Saad se na druhé straně dostal za záda bostonských beků, tváří v tvář proti Raskovi však neuspěl. Ve 44. minutě našel Krejčí precizní "žabkou" zpoza branky najíždějícího Cháru, který hrozivou bombou málem protrhl síť v horním rohu branky Coreyho Crawforda.

Uklidnit domácí mohl Marcus Krüger, Rask byl však proti. V dramatickém závěru Boston tlačil, Jágr a Marchand měli vyrovnání na dosah, na Raska pálil naopak z přečíslení dvou na jednoho Bickell. Zápas ale nakonec uzavřel 14 sekund před vypršením základní hrací doby Bolland (Padá Jágr do průměru? ČTĚTE ZDE).

Kromě bolestivé porážky budou Bostonští možná muset vstřebat i citelnou ztrátu v ofenzivě. Jen velmi kratičký part odehrál v Chicagu útočník Patrice Bergeron, jenž byl ještě během zápasu převezen do nemocnice na pozorování. "Jakkoliv nás to znepokojuje, nelze k jeho situaci nic moc říci. Absolvuje vyšetření," uvedl trenér Julien.

Finále play off NHL - 5. zápas:

Chicago Blackhawks - Boston Bruins 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 18. P. Kane (Oduya, Toews), 26. P. Kane (Bickell, Toews), 60. Bolland (Frolík) - 44. Chára (Krejčí, Lucic). Rozhodčí: Rooney, Watson - Heyer, Murphy. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Střely na branku: 32:24. Diváci: 22.274.

Stav série: 3:2.

Sestavy:
Chicago: Crawford - Seabrook, Keith, Hjalmarsson, Oduya, Rozsíval, Leddy - P. Kane, Toews, Bickell - Hossa, Handzuš, Sharp - Frolík, Krüger, Bolland - Stalberg, Shaw, Saad. Trenér: Joel Quenneville.

Boston: Rask - Seidenberg, Chára, Boychuk, Ference, McQuaid, Krug - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Bergeron, Marchand - Seguin, Kelly, Paille - S. Thornton, Söderberg, Peverley. Trenér: Claude Julien.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...