Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zvítězí věrnost, nebo touha uspět? Nerozlučné duo z Chicaga zvažuje, co dál

Společné působení Jonathana Toewse a Patricka Kanea v Chicagu se zřejmě blíží ke konci. foto: Profimedia.cz

V roce 2007 společně vlétli do NHL. Z talentovaných mladíků se postupně vypracovali v naprosto nepostradatelné osobnosti jedné z nejúspěšnějších hokejových dynastií posledních dvou dekád. Patrick Kane a Jonathan Toews třikrát dovedli Chicago k zisku Stanley Cupu. Stali se z nich nerozluční parťáci, kteří se ale po dlouhých šestnácti letech dost možná rozdělí.
  15:40

V červenci roku 2015 oba podepsali s Blackhawks tučné osmileté kontrakty na čtyřiaosmdesát milionů dolarů (10,5 milionu ročně), které jim vyprší za pár měsíců.

Dostávají se do nové, dosud neznámé situace. Zatím netuší, kde budou na startu příští sezony působit. Ve smlouvě mají zakotvenou takzvanou no-move clause, díky níž je Chicago nemůže vyměnit bez jejich svolení.

O vlastní budoucnosti si tak rozhodují sami. Pokud se speciální klauzule vzdají, mohou vedení předložit seznam týmů, kam chtějí vyměnit, nebo si dokonce vybrat konkrétní destinaci.

„Pro celou organizaci a celé město znamenají strašně moc. Jsme v neustálém kontaktu a hledáme nejlepší řešení. Ať se stane cokoliv, navždy zůstanou nesmazatelnou součástí naší historie,“ uvedl výkonný ředitel Danny Wirtz.

Jedno je jisté. Čtyřiatřicetiletí útočníci s hokejem končit nechtějí. Doufají, že před sebou mají ještě několik sezon na nejvyšší úrovni. „Pořád máme co nabídnout,“ prohlásil odhodlaně Toews.

O výměnu mohou požádat už nyní. Na přestupovém trhu, který končí třetího března, se vzhledem k bohatým zkušenostem s vyřazovacími boji určitě zařadí mezi nejžádanější zboží.

Nebo mohou celou záležitost o několik měsíců posunout, dohrát základní část na stejné adrese a všechno si pečlivě rozmyslet až v létě, kdy bude na výběr dalšího angažmá více času.

Variantou je také prodloužení spolupráce s Chicagem, aktuálně předposledním týmem tabulky NHL, jenž se bude mimo pozice zajišťující postup do play off s největší pravděpodobností pohybovat i v příštích letech.

„Hodně nad tím přemýšlím, ale zatím si chci všechno nechat pro sebe. Může se stát ještě spoustu věcí. Počkáme a uvidíme, jak se to vyvine,“ mlžil tajemně Toews.

Naopak Kane se před zámořskými novináři rozpovídal o trochu více: „S agentem to řešíme, už se mu ozvalo několik týmů. Snažím se soustředit především na hokej, ale je mi jasné, že v blízké době to musím rozseknout.“

Jonathan Toews s Patrickem Kanem v dresu Chicaga.

Pat Brisson, který amerického útočníka zastupuje, uvedl pro web The Athletic, že definitivní verdikt plánuje generálnímu manažerovi Kyleu Davidsonovi sdělit nejpozději týden až deset dní před uzávěrkou přestupů.

Přitom nebýt výrazného výkonnostního poklesu Blackhawks, dlouholetí tahouni by o změně působiště vůbec nepřemýšleli. „Kdybyste se mě zeptali před rokem, řekl bych vám, že tu chci zůstat do konce kariéry,“ přiznal Kane.

Na konci předchozího ročníku jen s těžkým srdcem sledoval, jak vedení po neuspokojivých výsledcích nekompromisně bourá kádr a zahajuje kompletní přestavbu.

Výměna překvapivě potkala produktivního Alexe DeBrincata, který skončil v Ottawě. Talentovaný centr Kirby Dach se stěhoval do Montrealu, nabídku nové smlouvy nedostal třeba Dominik Kubalík.

Aktuální ročník Chicago už od začátku kompletně odepsalo. Za devětačtyřicet zápasů posbíralo jen pětatřicet bodů, v tabulce zámořské soutěže si vede hůře pouze Columbus.

Fanoušci už si pomalu dělají zálusk na hvězdného Connora Bedarda, ale návrat mezi elitu i s opěvovanou jedničkou draftu v sestavě nějakou dobu potrvá. A Kane s Toewsem už zkrátka tolik času nemají.

„Zápasy před zaplněnými tribunami v United Center zbožňuji. Teď si je budu nejspíš užívat ještě o něco více. Kdo ví, co se může stát,“ přiznal prvně jmenovaný na začátku týdne.

Nejlepší roky už má sice za sebou a často se potýká se zdravotními problémy, ale v NHL stále patří k nadstandardním hráčům. Vyčnívá šikovností a vytříbenou technikou, umí tvrdě a přesně zakončit.

Jonathan Toews (vlevo) a Patrick Kane z Chicaga slaví zisk Stanley Cupu 2015.

V minulé sezoně posbíral i přes mizerné týmové výsledky dvaadevadesát bodů (26+66), v tomto ročníku stihl za pětačtyřicet utkání nastřádat devět branek a šestadvacet přihrávek.

Podle zpráv ze zámoří sleduje situaci okolo zkušeného Američana několik mužstev včetně Edmontonu či Vegas. Hovořilo se také o New York Rangers, kteří ale ve čtvrtek večer získali ze St. Louis ruského útočníka Vladimira Tarasenka.

„Otevírá se přede mnou hned několik možností. A některé jsou opravdu lákavé,“ přiznal držitel Art Ross Trophy a Hart Trophy z roku 2016.

Také o služby jeho o sedm měsíců staršího kolegy se očekává velký zájem. Dvojnásobného olympijského vítěze přibrzdil takzvaný syndrom chronické imunitní odpovědí (CIRS), kvůli němuž vynechal celou sezonu 2020/21.

Po návratu už nenavázal na předchozí formu. Výrazně ubral na produktivitě, ale všestrannost, pracovitost, vysoká úspěšnost na vhazování či vůdčí schopnosti jej zdobí i nadále.

Pro některé z aspirantů na Stanley Cup bude před play off vítanou pomocí. Druhého centra nutně potřebují úřadující šampioni z Colorada, ve hře je údajně i přesun do Dallasu, Caroliny či Winnipegu, odkud Toews pochází.

„Ať se stane cokoliv, vždycky se můžu ohlédnout zpět a být na své působení v Chicagu hrdý. Zamiloval jsem si to tu, všichni by mi opravdu chyběli,“ líčil kapitán Blackhawks.

Zároveň přiznal, že působení na jiné adrese v souvislosti s blížícím se koncem kariéry představuje zajímavou výzvu. Určitě by si ještě jednou rád zahrál o Stanley Cup, to samé platí i pro Kanea.

Rozuzlení by měly přinést nadcházející dny a týdny, nerozluční parťáci se možná opravdu rozloučí. I kvůli nim se závěr přestupového okna v zámoří letos vyplatí sledovat.