Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Chicago srovnalo stav série, Rozsíval a Sobotka asistovali

Sport

  7:10aktualizováno  11:57
NEW YORK - Chicago zužitkovalo v úvodním kole play off NHL i podruhé výhodu domácího prostředí a po výhře 4:3 v prodloužení nad St. Louis srovnalo stav série na 2:2. Na vítězství obhájce Stanley Cupu se jednou asistencí podílel i český obránce Michal Rozsíval, jehož střelu od modré čáry tečoval v závěru základní hrací doby Bryan Bickell a poslal tím zápas do prodloužení. To rozhodl v 72. minutě svým druhý gólem v utkání Patrick Kane. Za poražené si jednu přihrávku připsal Vladimír Sobotka.

Blue Jackets oslavují vítězství nad Pittsburghem. foto: ČTK

"Zápas jsme si prohráli za stavu 3:2, kdy jsme po obratu (z 0:2) neproměnili čtyři šance," řekl o rozhodující fázi zápasu trenér St. Louis Ken Hitchock. "Psychická výhoda je teď na jejich straně, ale my se pokusíme si ji doma vzít zpět," dodal kouč Blues, jemuž na chvíli v prodloužení zatrnulo při tvrdém ataku Bickella na Sobotku. Český útočník byl z něho otřesený, ale rychle se zase vrátil na led. Ve druhém utkání za sebou ale Hitchcock postrádal kapitána týmu Davida Backese.

Sestřih z utkání Chicago - St. Louis

Také zbývající dvě série ze středečního programu jsou nyní po čtyřech utkáních nerozhodné. Hokejisté Columbusu zdolali na svém ledě Pittsburgh 4:3 v prodloužení a poprvé v klubové historii zvítězili doma v play off. Dallas porazil vítěze Západní konference Anaheim 4:2 a stejně jako Chicago srovnal sérii z 0:2.

Série Columbusu s Pittsburghem se vyznačuje porážkami po dobře rozehraných zápasech V předchozích třech duelech vždy prohrál tým, který v utkání vedl 3:1.

Tentokrát hostům nestačil dokonce tříbrankový náskok, jenž si vypracovali v úvodních dvanácti minutách. "Tohle by se v play off nemělo stávat," komentoval kapitán Penguins Sidney Crosby, který ještě v sérii neskóroval, obraty v zápasech.

ČTĚTE TAKÉ

Aktivní Blue Jackets, kteří soupeře přestříleli 46:25, si prodloužení vynutili až 22 sekund před koncem základní hrací doby i s pomocí chyby Marca-Andreho Fleuryho. Hostujícímu gólmanovi přeskočil za brankou nahozený puk hokejku a Ryan Johansen ho adresoval mezi kruhy Brandonu Dubinskému, který zakončil střelou do prázdné klece.

"Nezdálo se mi nahození tak tvrdé a rychlé, myslel jsem si, že puk zachytím a pomůžu tím obráncům. Jenže mi přeskočil hůl," vysvětlil Fleury. Trenér Dan Bylsma ani Crosby mu po zápase nic nevyčítali, z celé situace vinili špatný odraz.

Prodloužení rozhodl v 63. minutě Nick Foligno. Útočník Columbusu vlétl do pásma a zhruba metr za modrou čárou střelou přes obránce překonal gólmana Penguins. A ani tentokrát nebyl Fleury úplně bez viny.

"Jakoby puk najednou spadl dolů. Nějak se to divně ztočilo," popsal Fleury ze svého pohledu vítězný gól. Foligno připustil, že při něm stálo štěstí. A děkoval i fanouškům, že mužstvo ani za stavu 0:3 nezatratili. "Byli vynikající. I když jsme prohrávali o tři góly, pořád nás povzbuzovali. To nám dodalo sílu a sebevědomí," prohlásil Foligno.

Sestřih z utkání Columbus - Pittsburgh

I utkání v Dallasu se neslo ve znamení ztraceného náskoku. Anaheim, který do utkání nečekaně nastoupil bez kapitána Ryana Getzlafa, po úvodní třetině vedl 2:0, ale stejným poměrem zbývající dvě třetiny prohrál. Vítěz Západní konference tak po výsledku 2:4 podlehl v Dallasu i podruhé a přišel o nadějné vedení v sérii, kterým disponoval po domácích zápasech.

"Konečně mám pocit, že hrajeme v play off. První dva zápasy mi to tak nepřipadalo. A posledních čtyřicet minut dnes hráli kluci na hranici svých možností. Vydali ze sebe úplně vše," uvedl trenér Stars Lindy Ruff po utkání, v němž po závěrečném hvizdu měli ještě rozhodčí plné ruce práce s oddělováním hráčů při potyčkách.

Hned pět hráčů ještě dostalo osobní trest. "Když přitvrdí, my jim to vrátíme. Přesně, jak to chodí v play off," dodal Ruff.

O dvě minuty dříve se ještě strhla bitka mezi Corey Perrym a Antoinem Rousselem, jenž v předchozím utkání udeřil Getzlafa. "Zhoršilo se mu minulé zranění. To je vše, co k tomu řeknu, víc nebudu prozrazovat," reagoval trenér Ducks Bruce Boudreau a označil absenci Getzlafa za citelnou.

"Je to elitní hráč NHL, chyběl nám všude. V útočné části, u hrazení i jako vůdce. Chyběl nám v mnoha ohledech," dodal Boudreau, který mezi náhradníky nechal útočníka Teemu Selänneho.

Sestřih z utkání Dallas - Anaheim

Výsledky NHL

Východní konference - 4. zápas

Columbus - Pittsburgh 4:3p (1:3, 1:0, 1:0 - 1:0)

Branky: 17. Jenner, 35. Johansen, 60. Dubinsky, 63. Foligno - 7. Adams, 11. Kunitz, 12. Neal. Střely na branku: 46:25. Diváci: 18.970. Stav série: 2:2.

Západní konference - 4. zápasy

Dallas - Anaheim 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)

Branky: 21. Jamie Benn, 27. Fiddler, 47. Eakin, 48. Goligoski - 13. Allen, 19. Maroon. Střely na branku: 26:23. Diváci: 18.962. Stav série: 2:2.

Chicago - St. Louis 4:3p (0:0, 2:2, 1:1 - 1:0)

Branky: 37. a 72. P. Kane, 29. Shaw, 57. Bickell (Rozsíval) - 39. a 53. Tarasenko (na první Sobotka), 40. Lapierre. Střely na branku: 34:33. Diváci: 22.123. Stav série: 2:2.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!