Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rekordní pokuta. Chomutovský masér, který napadl brněnské hráče, zaplatí 75 tisíc

Sport

  11:58aktualizováno  14:54
PRAHA - Za napadení dvou hráčů Komety Brno hokejkou dostal chomutovský masér František Moščic pokutu 75 tisíc korun, nejvyšší, co kdy disciplinární komise hokejové extraligy jednotlivci udělila. Navíc mu za incident z listopadového utkání 23. kola extraligy uložila podmíněný roční zákaz činnosti.

Chomutovský masér František Moščic. foto: Ondřej BičištěMAFRA

„Cifra je strašně vysoká. Jedná se o nejvyšší pokutu, kterou fyzická osoba - hráč, masér nebo činovník v naší soutěži - dostala,“ řekl předseda disciplinární komise Karel Holý novinářům. Jednání v Praze se zúčastnil i Moščic, ale k události ze zápasu s Brnem se poté odmítl veřejně vyjádřit.

Již před verdiktem Piráti komisi informovali, že maséra potrestali sami - srážkou z platu a podmínkou. „Proto jsme určili pokutu na 75 tisíc. Klubům jsme dávali i vyšší, ale tohle je o něčem jiném. Museli jsme přihlédnout i k tomu, jaký má příjem,“ uvedl Holý.

„Rovněž u nás dostal roční podmínku a pokutu ve výši 75 procent měsíčního platu. Zatím u nás bude nadále působit,“ řekl ČTK výkonný ředitel chomutovského klubu Stanislav Mikšovic.

Chomutovský František Moščic na střídačce Pirátů.
Chomutovský masér František Moščic (dole) při utkání na střídačce.

Moščic tak může dál být na střídačce extraligového nováčka. Zastavenou činnost podle Holého nemá i proto, že by se jen velmi těžko kontrolovalo, zda masér v Chomutově opravdu skončil.

„Navíc by to nemělo ten správný výchovný charakter. V podstatě by se nic nestalo. Finance, které dostanete a musíte někam odevzdat, každého bolí,“ řekl Holý.

Podle řádů mohl Moščic dostat pokutu až 500.000 korun a distanc na 18 měsíců. „Myslím, že je to určitá výstraha. Pokud má masér příjem kolem 20.000 korun a dostane 75.000, to už si sakra rozmyslí, aby něco podobného ještě někdo další udělal,“ podotkl Holý.

Piráti rozhodnutí komise akceptují. „Je to především jeho záležitost a to rozhodnutí se netýká samotného klubu. Celé to beru jako ojedinělý úlet a zkrat jednotlivce. Jsme prostě jenom lidi a děláme chyby,“ uvedl Mikšovic.

Moščicovo jednání nijak neomlouvá. „Je to špatně, odsuzuju to, ale myslím, že on sám toho opravdu hodně lituje. Ta pokuta je pro něho hodně citelná, to není člověk, který by bral vysoké platy,“ řekl Mikšovic.

Před komisí se Moščic za své chování omluvil s tím, že se jednalo o zkrat. „Litoval toho a k tomu jsme také přihlídli. Byla to momentální situace, nechal se ovlivnit hrou na ledě a faulem na Červenku. Neměl žádný protiargument,“ uvedl předseda komise Holý.

Moščic napadl Davida Ostřížka podle všeho v reakci na jeho faul na hvězdu domácích Romana Červenku v závěru zápasu. Po Ostřížkovi napadl ještě Jakuba Koreise, který se spoluhráče zastal.

Na vině nejsou pořadatelé

Severočeský klub žádný trest nedostal. Holý avizoval, že Piráti ani pořadatelská služba neselhali.

„Chomutov i Brno určily viníka a pořadatelská služba nepochybila. Je to masér mužstva, který může do kabiny, na střídačku i do prostor, kde se pohybují hráči a rozhodčí,“ uvedl Holý.

Nevyloučil však, že by v SD aréně mohlo dojít k drobným úpravám tak, aby týmy odcházely z ledu odděleně. „Asi by to pomohlo a k podobným případům by nedocházelo,“ řekl.

„Selhání pořadatelské služby, o němž se také mluvilo, to určitě nebylo. Ta nemůže dávat pozor ještě na jednání lidí zevnitř. Bylo to něco výjimečného, co se nesmí stávat,“ prohlásil Mikšovic.

Rekordní pokutu dostal Kubina

Maximální pokutu od současné extraligové disciplinárky dosud dostal Radek Duda, který loni v lednu musel zaplatit 50 tisíc korun za slovní napadení sudích.

Trenéři Miloslav Hořava a Vladimír Kýhos museli za své výroky na adresu rozhodčích v minulé sezoně zaplatit o 20 tisíc méně. O ročník dříve byl stejně potrestán generální manažer Plzně Martin Straka.

Absolutním rekordmanem mezi potrestanými hráči je obránce Pavel Kubina, jenž dostal v sezoně 2004/05, kdy při výluce v NHL hrát za mateřské Vítkovice, pokutu 200.000 korun za výroky na adresu rozhodčího Petra Boliny.

Trojnásobný mistr světa navíc obdržel patnáctizápasový trest. Kubinu tehdy trestala disciplinární komise Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, která nejvyšší soutěž řídila do sezony 2011/12. Pak se extraliga vrátila pod řízení Českého svazu ledního hokeje.

Autor: