130 let

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 6. zápas: Piráti Chomutov - HC Oceláři Třinec. Radost chomutovských hokejistů z postupu. | foto: ČTK

Chomutovští Piráti si vyšlápli na Třinec, druhý spolufavorit extraligy končí

Sport
  •   20:02aktualizováno  21:02
CHOMUTOV - Hokejisté Chomutova postoupili poprvé v klubové historii do semifinále extraligy, když v šestém duelu porazili favorizovaný Třinec 5:3 a v sérii vyhráli 4:2 na zápasy. Z play-off tak vypadl po třetí Spartě, kterou vyřadila výsledku 4:0 na zápasy brněnská Kometa, také druhý tým základní části soutěže. Piráti vyzvou v semifinále obhájce titulu z Liberce, kteří po výhře 5:4 na ledě Plzně postoupili mezi čtyři nejlepší týmy taktéž po výsledku 4:2 na zápasy.

Ve druhé semifinálové sérii na sebe narazí týmy Hradce Králové a Komety Brno. Boje o finále startují ve středu 29. března, opět se bude hrát na čtyři vítězné duely. Výhody domácích ledů budou mít pro úvodní dva duely Liberečtí a hradecký Mountfield.

Po dvou třetinách vyrovnaný duel rozhodl ve 44. minutě tečí v přesilovce útočník Michal Poletín. Postup pak zpečetil při power play trefou do prázdné branky obránce Jan Rutta.

Chomutov, který v předkole proti Mladé Boleslavi otočil sérii z 0:2 na konečných 3:2 po úvodních porážkách doma, má již nyní jisté nejlepší umístění od sezony 1957/58, kdy skončil čtvrtý.

Úvodní minuty patřily domácím, ale první větší možnost přišla z Krepsovy hole. Na začátku osmé minuty čelili Piráti první přesilovce Třince. Během ní sice Laco vychytal Rákose, ale sedm vteřin po jejím skončení otevřel skóre tečující Petružálek.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 6. zápas: Piráti Chomutov - HC...
Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 6. zápas: Piráti Chomutov - HC...

Zanedlouho se hosté provinili špatným střídáním. Růžička během početní výhody dlouho držel kotouč a vyčkával s přihrávkou, rozhodl se však velmi dobře - po jeho asistenci vyrovnal Skokan. Humlova teč při další možnosti Severočechů skončila těsně mimo.

Zdálo se, že Oceláři vykročili za výhrou v 17. minutě, kdy se během 17 vteřin prosadili prvními trefami v letošních vyřazovacích bojích útočníci Rákos a Adamský. Rákos si našel puk odražený od zadního hrazení a z úhlu trefil odkrytou branku. Adamský udělal statistu z beka Flemminga a tváří v tváří předčil Laca.

Obraz hry, v němž měli hosté herně i výsledkově navrch, se však od druhé třetiny změnil. Hodně k tomu dopomohlo i snížení Mrázka z 29. minuty, kdy ho výtečně našel Raška. Domácí vycítili šanci a šli si za ní. Ve 37. minutě měli ale štěstí, když zcela zapomněli na Rákose, který proti Lacovi zkusil blafák do bekhendu, jenže trefil jen tyčku.

ČTVRTFINÁLE PLAY OFF HOKEJOVÉ EXTRALIGY - ŠESTÉ ZÁPASY

Piráti Chomutov - HC Oceláři Třinec 5:3 (1:3, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Skokan (V. Růžička ml., Kämpf), 29. J. Mrázek (Raška), 40. Skokan, 44. Poletín (Flemming), 59. Rutta (Koblasa, Kämpf) - 10. J. Petružálek (Netík, Kreps), 17. Rákos (Krajíček, Kreps), 17. Adamský (Kane). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Hradil - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:8, navíc Marosz (Třinec) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5250 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

Chomutov: Laco - Rutta, L. Chalupa, Flemming, Skinner, Valach, Dlapa, J. Mrázek - Skokan, Huml, Tomica - Vondrka, V. Růžička ml., Sklenář - Raška, Kämpf, Koblasa - D. Kaše, Šťovíček, Poletín - od 21. navíc Lauko. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Třinec: Hamerlík - Krajíček, M. Doudera, Nosek, L. Galvas, Hrabal, Jank, Adámek - J. Petružálek, Kreps, Rákos - Martin Růžička, Marosz, Dravecký - Netík, Kane, Adamský - Hrňa, Jašek, Cienciala. Trenéři: Kýhos a Mucha.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec 4:5 (2:1, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Čerešňák (T. Svoboda, Kratěna), 20. Kadlec (Stach, Kratěna), 26. Preisinger (Schleiss, Kvasnička), 58. Lev (Čerešňák, Preisinger) - 14. A. Dlouhý (Bližňák, Vantuch), 23. Radivojevič (Bližňák, Lakatoš), 31. Ordoš (Pyrochta, Vantuch), 33. Bartovič (Ševc, Bližňák), 42. Vantuch (Jánošík, Vitásek). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 7536 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.

Plzeň: Machovský - Kadlec, Němeček, Čerešňák, Kvasnička, Pulpán, D. Sklenička - Indrák, Kratěna, T. Svoboda - Lev, Stach, D. Kubalík - Schleiss, Preisinger, M. Procházka - Hrnka, Kracík, Koreis. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.

Liberec: Lašák - R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Mojžíš, Derner, od 31. navíc Pyrochta - Valský, P. Jelínek, L. Krenželok - Ordoš, Lakatoš, Radivojevič - J. Stránský, J. Mikyska, Bartovič - A. Dlouhý, Bližňák, Vantuch. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Následovala přesilovka Chomutova, kterou sice zkrátil Růžičkův faul, ale stihla se do ní vejít obrovská možnost Humla na vyrovnání. Hamerlík byl však proti. V oslabení Pirátů pak Skokan v oslabení obral po Hamerlíkově pravici o kotouč Draveckého a 11 vteřin před druhou přestávkou vyrovnal, když si pohrál s Hamerlíkem.

Na začátku 44. minuty dovršil Chomutov velký obrat. Flemming nahodil při přesilovce puk od modré čáry a ten s přispěním Poletínovy teče skončil mimo Hamerlíkův dosah za jeho zády. Euforii v hledišti mohla ještě posílit brzy následující přesilovka, v níž měli velké šance Kämpf a Skokan, ale Piráti neuspěli ani ve 20 vteřin trvající hře pět na tři.

Laco se poté vytáhl proti Netíkovi. Na hokejky hostů se čím dál více lepila nervozita a pět minut před koncem navíc fauloval Kane. V závěru to Oceláři zkusili bez brankáře, jenže Rutta byl nemilosrdný a ukončil jim sezonu, zatímco Severočeši dál žijí svůj sen.

Liberec přežil tlak Plzně a také je v semifinále

V semifinále jsou také hokejisté mistrovského Liberce, kteří vyhráli v šestém čtvrtfinálovém utkání play off extraligy na ledě Plzně 5:4 a celkově ovládli sérii 4:2 na zápasy. Plzeň neobhájí loňský bronz a obsadí konečné osmé místo.

Plzeň, která dokázala ve středu v Liberci odvrátit první mečbol Bílých Tygrů, dnes třikrát vedla. Severočeši ale v polovině utkání díky trefám Jana Ordoše a Milana Bartoviče otočili stav na 4:3 a na začátku třetí třetiny zvýšil Lukáš Vantuch. Za domácí už jen zkorigoval výsledek 130 vteřin před koncem Jakub Lev.

Plzeňští mohli vyrovnal tři vteřiny před koncem základní hrací doby, Lašák v brance Liberce ale obě střely Pulpána z bezprostřední blízkosti pokryl.

Liberec nastoupil od začátku v brance se zkušeným Lašákem, ale bez útočníků Bulíře a Svačiny, místo kterých naskočili Dlouhý a Mikyska. Na první šanci v utkání se v opatrném začátku čekalo až do sedmé minuty. Indrák po kombinaci se Stachem zakončil blafák do bekhendu do levé tyče a puk se následně odrazil pod Lašáka. Indiáni ožili a Indrák vyslal i další nebezpečný pokus.

Západočeši se ve 12. minutě dočkali vedení, když Čerešňákovu ránu tečoval nešťastně liberecký obránce Derner. Odpovědět se snažil po objetí branky Valský. Ve 14. minutě Bílí Tygři vyrovnali. Po Bližňákově přihrávce překonal z mezikruží Machovského Dlouhý a hned při své premiéře v play off extraligy se radoval z branky.

Vzápětí mohl při signalizovaném vyloučení vrátit Plzni vedení Kubalík, ale minul. V oslabení měl pak šanci Vantuch a domácí svůj následný tlak také nevyužili. Přesilovku hostů při Kadlecově trestu přerušilo Lakatošovo vyloučení za nafilmovaný pád. Následně šel pykat i Krenželok a Kadlec v přesilovce pěti proti třem rozjásal domácí.

Liberec se ve zbytku oslabení ubránil a ve 23. minutě trefil Bližňákovu skákavou přihrávku od levého mantinelu na pravý kruh ideálně z voleje Radivojevič a vyrovnal. Při Bartovičově trestu hosté odolali, ale ve 26. minutě Plzeň znovu vedla. Po Schleissově průniku po pravé straně zakončil do odkryté branky Preisinger.

Plzeň se ubránila při Pulpánově trestu, ale ve 31. minutě Severočeši opět smazali ztrátu. Ordoš se dostal přes Kadlece do úniku a z levého kruhu trefil protější horní roh branky. Za 88 sekund Liberec poprvé v utkání vedl. Bartovič z pravého kruhu střelou přes obránce překonal Machovského mezi betony.

Na přelomu druhé a závěrečné třetiny se Plzeň ubránila 42 vteřin ve třech proti pěti, ale ve 42. minutě Liberec pojistil náskok. Jánošíkovu střelu tečoval domácí bek Němeček a pak ještě lehce Vantuch.

Plzni se nepodařilo vykřesat naději na zvrat při Jelínkově trestu, ale v dlouhé power play už ano. Nejdříve netrefil prázdnou branku Vantuch a Radivojevič zamířil do tyče. V čase 57:50 se prosadil na druhé straně Lev střelou přes clonu před Lašákem. Na vyrovnání už Indiáni nedosáhli, přestože v posledních vteřinách měl ještě šanci Pulpán.

V semifinále se utkají Liberec s Chomutovem a Hradec s Brnem

V semifinále play off hokejové extraligy se utká mistrovský Liberec s Chomutovem a Hradec Králové s Kometou Brno. Rozhodlo se o tom po dnešním postupu Liberce a Chomutova, které doplnily Mountfield a Kometu. Semifinále začne ve středu 29. března v Hradci Králové, první duel v Liberci je na programu v pátek.

Hradec Králové se s Kometou utkájí v play off extraligy premiérově. Liberec s Chomutovem spolu hrály loni ve čtvrtfinále a Bílí Tygři ovládli sérii 4:0 po výsledcích 4:1, 4:1, 3:1 a 7:2.

O finalistech bude jasno nejdříve ve středu 5. dubna a nejpozději v úterý 11. dubna. Boj o titul odstartuje v pátek 14. dubna, rozhodnuto bude nejdříve ve středu 19. dubna a nejpozději týden nato.

Program Generali play off hokejové Tipsport extraligy:

SEMIFINÁLE:

Středa 29. března - 1. zápas: 17:20 Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno (vzájemné zápasy v této sezoně: 1:3, 5:1, 3:4, 3:4 v prodl.).

Čtvrtek 30. března - 2. zápas: 17:20 Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno.

Pátek 31. března - 1. zápas: 17:20 Bílí Tygři Liberec - Piráti Chomutov (2:3 po sam. nájezdech, 2:0, 3:0, 4:5).

Sobota 1. dubna - 2. zápas: 17:20 Bílí Tygři Liberec - Piráti Chomutov.

Neděle 2. dubna - 3. zápas: 17:20 HC Kometa Brno - Mountfield Hradec Králové.

Pondělí 3. dubna - 4. zápas: 17:20 HC Kometa Brno - Mountfield Hradec Králové.

Úterý 4. dubna - 3. zápas: 17:20 Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec.

Středa 5. dubna - 4. zápas: 17:20 Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec.

Čtvrtek 6. dubna - případný 5. zápas: 17:20 Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno.

Pátek 7. dubna - případný 5. zápas: 17:20 Bílí Tygři Liberec - Piráti Chomutov.

Sobota 8. dubna - případný 6. zápas: 16:20 HC Kometa Brno - Mountfield Hradec Králové.

Neděle 9. dubna - případný 6. zápas: 17:40 Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec.

Pondělí 10. dubna - případný 7. zápas: 17:20 Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno.

Úterý 11. dubna - případný 7. zápas: 17:20 Bílí Tygři Liberec - Piráti Chomutov.

FINÁLE:

Pátek 14. dubna - 1. zápas: 17:20 1 - 2.

Sobota 15. dubna - 2. zápas: 17:20 1 - 2.

Úterý 18. dubna - 3. zápas: 17:20 2 - 1.

Středa 19. dubna - 4. zápas: 17:20 2 - 1.

Sobota 22. dubna - případný 5. zápas: 17:20 1 - 2.

Pondělí 24. dubna - případný 6. zápas: 17:20 2 - 1.

Středa 26. dubna - případný 7. zápas: 17:20 1 - 2.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz