130 let
Robin Lehner zasahuje před Brendanem Leipsikem z Los Angeles.

Robin Lehner zasahuje před Brendanem Leipsikem z Los Angeles. | foto: ČTK/AP

Chtěl se zabít, teď je otec dvou dětí jedním z nejlepších gólmanů NHL

Sport
  •   13:30
PRAHA - Před rokem si procházel nejtěžším obdobím života. Sužovaly ho deprese, které ubíjel alkoholem, pomýšlel dokonce na sebevraždu. Brankář Robin Lehner ale těžkou osobní krizi překonal a renesancí prošla i jeho hokejová kariéra. A to takovým způsobem, že se gólman New York Islanders stal lídrem brankářských statistik NHL.

Voráček vstřelil v NHL vítěznou branku, trefil se i Faksa

Za potíže Lehnera, otce dvou dětí, mohla bipolární porucha. Kvůli ní se u něj střídaly stavy euforie s těmi, kdy si připadal totálně na dně.

Nemoc vyvrcholila v březnu loňského roku. Ještě jako gólmana Buffala jej v polovině zápasu vyhnaly z branky problémy s dýcháním a bolest. 

Bylo jasné, že musí své problémy začít řešit odborně, nikoli je utápět v pivu, jak měl do té doby ve zvyku. S léčbou mu tehdy pomohla liga i hráčská asociace NHLPA.

Robin Lehner v dresu Buffala.

Ani Lehner ale asi nečekal, že by jeho kariéra mohla nabrat zcela opačný směr, než jakým se před léčbou ubírala. 

Islanders mu v létě nabídli roční smlouvu a Lehner příležitosti využil naplno. Jako takřka nový člověk začal předvádět suverénní výkony v brankovišti newyorského týmu.

„Každý den se snažím být lepším člověkem. Našel jsem novou cestu. A mám jednoduše radost z toho, že jsem se dostal do fantastické organizace, která mě podporuje na ledě i mimo něj. Nemůžu být šťastnější,“ září 27letý švédský gólman.

Jeho nový životní směr se dokonale projevil na výkonech v brankovišti. Islanders, kteří se před sezonou rozloučili s kapitánem a hlavní hvězdou Johnem Tavaresem, zažívají jednu z nejlepších sezon.

Za momentálně první místo v Metropolitní divizi vděčí z velké míry také poměrně nečekané brankářské opoře.

Lehner kraluje statistikám gólmanů v NHL v průměru inkasovaných gólů na zápas (2,02) i procentuální úspěšnosti zákroků (93,2 %). 

Robin Lehner v dresu Ottawy

Jeho forma gradovala zejména po Novém roce, za což ho liga ocenila titulem druhého nejlepšího hráče měsíce ledna.

„Když máte hráče v dobrém rozpoložení, úspěch se vždy dostaví,“ chválí fazónu svého brankáře trenér Islanders Barry Trotz. 

„Proto jsem na Robina opravdu pyšný za to, jak se dokázal vypracovat zpět. Je rozdílovým hráčem celého mužstva,“ dodává spokojený kouč.

Lehner se zároveň připojil ke kampani, která měla v zámoří na konci ledna za cíl připomenout důležitost řešení psychických poruch, které už stály život mnoho sportovců. 

„Nestyďte se požádat o pomoc. Poučte se z minulosti a nebojte se změny. Věřte, že se věci mohou zlepšit,“ napsal na svůj twitterový účet.

Jeho příběh je dokonalým příkladem toho, že se to vyplácí.

Autor: