Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Čisté konto. Luongo splatil důvěru

Sport

  20:00
VANCOUVER/PRAHA - Před pátým finále NHL se zvažovalo, zda vůbec nastoupí do branky. Gólman Vancouveru Roberto Luongo totiž ve dvou zápasech na ledě Bostonu inkasoval dvanáct branek.

Nashville - Vancouver (Luongo slaví). foto: ČTK

Trenéři se však rozhodli dát dvaatřicetiletému Kanaďanovi důvěru. A dobře udělali. V noci na sobotu sklapl Luongo betony a střelcům Bostonu nedovolil ani gól. 

"Není to poprvé, co se něco takové stalo. Vím, co potřebuji, abych se připravil a odchytal opět zápas na jedničku. Myslím, že jsme hráli všichni dobře a dostali jsme se na úroveň naší hry, kterou potřebujeme k vítězství. Udělali jsme všechno, co je k tomu nutné," radoval se brankář Vancouveru.

Po vítězství 1:0, které zajistil Maxim Lapierre, už chybí Canucks jen jedna výhra k premiérovému zisku Stanley Cupu.

Luongo pochytal všech 31 střel Bruins, ale pozornost na sebe upoutal zejména pozápasovým komentářem. Při něm si totiž rýpl do bostonského gólmana Tima Thomase, hlavního adepta na zisk Vezina Trophy, určené nejlepšímu brankáři soutěže. "Ten gól bych já jednoduše chytil," nechal se slyšet Luongo. Lapierre přesouvajícího se Thomase překonal z úhlu, gólman Bostonu si kotouč srazil za svá záda sám.

Tim Thomas likviduje šanci Vancouveru.

Tohle Luongovo prohlášení ještě přililo olej do ohně. Mezi oběma kluby panuje velké napětí poté, co vancouverský zadák Aaron Rome ve třetím finále ukončil sezonu elitnímu útočníkovi Bruins Nathanu Hortonovi otřesem mozku.

"Nezaměstnali jsme Luonga natolik, aby to stačilo na výhru. Neměli jsme takové šance jako ve třetím a čtvrtém zápase," litoval v sobotu Thomas. Přitom on je spolu s českým střelcem Davidem Krejčím hlavní zbraní Bostonu. Ve finále inkasoval jen šest branek z pěti zápasů.

Vancouver přesto vede v sérii 3:2 a už v noci na zítřek mohou jeho hráči zvednout slavný Stanley Cup. "Musíme dřít na doraz. Musíme se dívat na pozitiva a na to, že v dalším zápase se můžeme Stanley Cupu přiblížit my," prohlásil útočník Bruins Milan Lucic.