Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Co ničí Pittsburgh? Faktor '43', historie i vlastní neschopnost

Sport

  20:43
PRAHA - ANALÝZA LIDOVKY.CZ. Dnes v noci od 2:00 hodin vypukne v pittsburghské Mellon Arena třetí finálový zápas Stanley Cupu mezi domácími Tučňáky a Rudými křídly z Detroitu. Hosté vedou po prvních dvou zápasech 2:0 a jsou dva kroky od 12. Stanley Cupu v historii.

Crosby před Osgoodem. Neobvyklý jev a obvyklý výsledek - Osgood gól nepustil. foto: ČTK

Crosby a spol. nebyli v Hockeytownu horším týmem, přesto zvítězit nedokázali ani jednou. Co musí do třetího zápasu změnit? Lidovky.cz nabízí tři faktory, proti kterým mimo jiné nyní Pittsburgh stojí.

1. Faktor třiačtyřicet: Detroit zvítězil v obou domácích duelech 3:1 a třetí branku po každé vstřelil tentýž hráč – Justin Abdelkader. Na tom by nebylo nic zajímavého. To, že je prvním hráčem, který ve finále Stanley Cupu vstřelil dva góly, aniž by měl na svém kontě zásah z dlouhodobé části NHL, už za zménku stojí.

Ovšem, že své branky vstřelil v časech 42:46 a 42:47, to je skutečná rarita. A právě na 43. minutu si musí dát obrana pittsburghu pozor. V obou zápasech to bylo jako přes kopírák, tlak na úvod třetí části za stavu 1:2, poté se dostane k puku detroitská osmička a dál už to znáte...

2. Historie: Čtyřiapadesátkrát z devětašedesáti případů od roku 1939, kdy se o Stanley Cup bojuje na čtyři vítězné zápasy, se radoval ze "svatého grálu" tým, jenž vyhrál úvodní střetnutí série. Jedenačtyřicet týmů ze čtyřiačtyřiceti vyhrálo Stanley Cup, když vedlo v sérii 2:0 na zápasy.

A pouze jeden vyhrál Stanley Cup za stavu 0:3. To není pouhé házení čísly, to jsou fakta. A proti nim nyní Pittsburgh stojí. Loni byl ve stejné pozici. Třetí zápas sice „Pens“ vyhráli, sérii ale nezvrátili. Obránce Hal Gill ale týmu věří a zná jednoduchý recept. "Je to prosté, musíme dát více gólů než soupeř," má jasno obrovitý bek.

3. Mizerná koncovka: Předchozí aspekty by mohli hráči Pittsburghu hodit za hlavu, pokud by si počínali lépe v koncovce. Pouhé dva góly ve dvou zápasech z více jak šedesáti střel? To se těžko vyhrává. Nic na tom nemění ani fakt, že čtyřikrát trefili svěřenci mladého kouče Bylsmy konstrukci branky, kterou hájí Chris Osgood.

"Nebude to samozřejmě jednoduché a je před námi těžká práce. Je potřeba být ve správný čas na správném místě. V sérii sice zatím prohráváme, ale myslím, že herně jsme na tom dobře. Před rokem byl soupeř výrazně lepší, teď si to nemyslím," neskládá zbraně Hill. A podobně mluví i jeho spoluhráči. Ano – důraz před brankou soupeře je ten správný lék na slabou gólovou potenci. V tom ostatní totiž hráči Pittsburghu zatím v obou zápasech svého soupeře předčili.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!