Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Covid je vymyšlené divadlo, mám to u p*če, zaskočil gólman Hrachovina novináře. Kouč Pešán se za něj omluvil

Sport

  12:41
Od první minuty arogantní, situaci kolem koronaviru zlehčoval a popsal ji jako divadlo vymyšlené médii. Brankář hokejové reprezentace Dominik Hrachovina navrch v ranním rozhovoru s českými novináři používal vulgární slovník. Reprezentace se teď od jeho slov distancovala, hlavní trenér Filip Pešán se za celý tým omluvil.

Dominik Hrachovina. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Co vlastně šestadvacetiletý gólman řekl?

Ve chvíli, kdy na něj zrovna na pár sekund nemířila žádná otázka, vulgárně řekl: „Se klidně neptejte, mně je to u pi*e.“

Následně odpověděl uštěpačně na dotaz o tom, jak vnímá koronavirovou situaci ve Finsku: „Tohle divadlo vymyšlené médii, vámi, se tu řeší každý den. My o tom víme, ale tady je situace normální, lidé se chovají normálně. Zaplať pánbůh, že nejsme v České republice a nemusíme řešit takové věci, co se dějí tam.“

Dominik Hrachovina a Ville Koistinen ze Sparty v souboji.
První gól inkasuje brankář Liberce Dominik Hrachovina.

Česká reprezentace se od jeho výroků distancovala. „Respektujeme právo každého člověka na svobodu projevu, v tomto případě však s jeho výroky zásadně nesouhlasíme a naše názory jsou diametrálně odlišné,“ napsala v tiskové zprávě.

„Uvědomujeme si rizika a vážnost současné situace ohledně pandemie, stejně tak plně respektujeme a podporujeme kroky, které mají šíření nákazy zabránit,“ píše se dále v prohlášení.

Proti slovům Hrachoviny se ohradil i kouč Filip Pešán, který se za celý národní tým omluvil:

„S názorem Dominika Hrachoviny jednoznačně nesouhlasíme. Hokejová reprezentace i mnoho klubů realizovaly řadu aktivit na pomoc v boji s koronavirem, či na podporu těch, jež mu v první linii vzdorují - výroba roušek, ochranných štítů, rozvážení obědů, či darování krevní plazmy. Celá záležitost bude vyřešena interně. Za celý tým se tímto všem omlouvám. Zvláště těm, kterých se jeho vyjádření dotkla.“

Hrachovinova slova během reprezentační akce působí nevhodně i proto, že se národní tým zapojil třeba do projektu na pomoc sestřičkám a zdravotníkům, hokejisté část svého honoráře z finské Karjaly věnují na transparentní účet projektu pomahamesestrickam.cz. Nebo ve spolupráci se Škodou Auto rozváží do nemocnic obědová menu.

„Mam své názory. Mrzí mě způsob, jakým jsem je vyjádřil, zejména ve chvíli, kdy se všichni soustředíme na to, abychom turnaj vyhráli,“ uvedl v reakci sám Dominik Hrachovina.

Autoři: