Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Crosby proti Jágrovi? Už brzy

Sport

  15:45
PITTSBURGH/PRAHA - Oba nosili na hrudi dres s tučňákem. Oba na něm měli našité „C“, prestižní známku patřící kapitánovi. A na návrat obou čeká mnoho fanoušků.

Crosby a Jágr. foto: Reprofoto

 Na comeback Jaromíra Jágra do NHL po třech letech se nejvíce těší hlavně příznivci Philadelphie Flyers. Právě do tohohle týmu hvězdný český útočník v létě zamířil. Na první zápas současného kapitána Pittsburghu Sidneyho Crosbyho po otřesu mozku však čekají nejen fanoušci Penguins, ale doslova celá Kanada. Právě tam je čtyřiadvacetiletý hokejista národním hrdinou a vzorem pro malé děti.

Jenže autor vítězného gólu z finále poslední olympiády je už osm a půl měsíců bez hokeje. Za všechno mohou dva tvrdé střety z ledna. Po nich utrpěl Crosby otřes mozku, s jehož následky se potýká dodnes.
 Fanoušci tak lační po informacích z Pittsburghu, kde se momentálně nejkomplexnější hokejista světa prohání po ledě. „Tréninky byly hodně intenzivní a náročné. Podle mě při nich za ostatními hráči příliš nezaostávám,“ líčil webu nhl.com po úterním tréninku.

Bolesti hlavy jsou pryč

 Jeden podstatný rozdíl tu však přece je. Crosby má zatím zakázán jakýkoliv fyzický kontakt. „Kdy se budu moci zapojit naplno? Nemám zdání,“ přiznal. I přesto to jsou dobré zprávy. Ještě před dvěma týdny ho při plné zátěži bolela hlava.

Bolesti ho po první čtyři dny tréninkového kempu už ale netrápily. „Sidney se zapojuje do všech aktivit, jen když dojde k tréninkovému zápasu, tak si jde sednout na lavičku,“ popsal kouč Dan Bylsma. I proto se očekává, že lékaři velmi brzy povolí Crosbymu i fyzický kontakt.
 Kanaďan opustil NHL přesně v polovině minulé sezony. Po 41 zápasech měl na kontě 32 gólů a 66 bodů, a vedl tak ofenzivní statistiky soutěže. Měl tak nakročeno k rekordnímu ročníku připomínajícímu výkony Maria Lemieuxe či Wayna Gretzkého.

„Rád bych do prvního zápasu naskočil ve stejné formě, jako jsem měl tehdy. Ale to je dost nereálné, bude to nějakou dobu trvat,“ mírnil optimismus fanoušků.

Přesto bude zajímavé sledovat, jak si Crosby povede ve srovnání s Jágrem. Tihle dva se navíc před třemi lety nerozešli zrovna v dobrém. Když se koncem dubna 2008 potkali v druhém kole play off Jágrovi New York Rangers s Pittsburghem, obvinil český forvard Kanaďana ze simulování. Podle očitých svědků sedících nedaleko střídaček na Crosbyho zařval, aby přestal filmovat a zůstal stát na nohou. „Jenom jsem mu řekl, aby hrál hokej. To je všechno,“ nechal se slyšet později Jágr.

„Zeptejte se spíš jeho. Mluvil hlavně on, já jsem toho moc neřekl,“ krčil rameny Crosby. Toho asi nepotěšilo Jágrovo další vyjádření. „Při vší úctě ke Crosbymu - on podle mě není stejně dobrý hráč jako Lemieux,“ řekl deníku NY Post. „Lemieux či Gretzky byli ve své době o mnoho lepší než kdokoliv jiný. Dnes už není rozdíl mezi hráči tak velký.“ Po konci série byl ale veselejší Crosby. Pittsburgh totiž zvítězil 4:1 na zápasy. A o rok později už dokonce zvedl jako nejmladší kapitán v historii nad hlavu Stanley Cup.

Teď se mohou fanoušci těšit na další bitvy těchhle dvou velikánů světového hokeje. Ať už ty slovní, či ještě lépe ty na ledě.