Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Crosbyho návrat do NHL je stále ve hvězdách

Sport

  16:43
PITTSBURGH - Kanadský hokejový útočník Sidney Crosby sice pokračuje v tréninku s týmem Pittsburghu, nadále se ale musí vyhýbat kontaktům a datum jeho možného návratu do zápasů NHL zůstává nejasné.

Pittsburgh Penguins, Sidney Crosby foto: Reuters

Ačkoli je pro Crosbyho příznivé, že ho při tréninku nepronásledují žádné potíže související s otřesem mozku, z nějž se zotavuje, je stále ve stejné situaci jako na začátku tréninkového kempu před více než třemi týdny.

Vedení Penguins doufalo, že přibližně na začátku základní části nové sezony se konečně dočká zprávy, že hvězdný forvard může absolvovat i kontaktní trénink. Ovšem toto svolení od lékařů, na které klub dlouhou dobu čeká, stále nepřišlo.

Crosby se minimálně jednou týdně setkává se specialistou Michaelem Collinsem, aby spolu probrali hráčův aktuální stav a provedli sérii několika krátkých testů. Ale o úterní schůzce s lékaři s možností povolení ke kontaktnímu tréninku, kterou přitom potvrdil i generální manažer Ray Shero, hokejista nic nevěděl.

Spoluhráči: Dělá velké pokroky

"Nevím, kdo hovořil o tom, že bych měl mít dnes schůzku (s lékaři), ale já to nebyl," ujistil zámořská média Crosby. "Je to pořád stejné jako obvykle - cítím se dobře. Stejně dobře to probíhalo i dnes a já jsem rád, že tu můžu být," doplnil čtyřiadvacetiletý útočník.

Srážku si na tréninku nechtěně vyzkoušel při kolizi s asistentem trenéra Tonym Granatem. Žádný problém ale nenastal. "Nikdy není jednoduché se jen koukat. Je fajn, že se dostávám blíže a blíže, že mohu tvrdě makat a není tu nic, co by mě doopravdy zneklidňovalo. Těch posledních pár týdnů bylo fajn," uvedl Crosby.

A že by mohl v případě svolení od lékařů naskočit záhy na led, potvrzují slova a poznatky spoluhráčů. "Vypadá na ledě skvěle a dělá velké kroky, aby se dostal zpátky," řekl útočník James Neal, kterého klub získal před sedmi měsíci z Dallasu se záměrem, aby právě on hrál v jednom útoku vedle Crosbyho, k čemuž ale dosud nedošlo.

Všichni zainteresovaní si ale dobře uvědomují, že jakmile se Crosby povolení ke kontaktům v tréninku dočká, ještě to automaticky neznamená jeho okamžitý návrat do soutěžních duelů. Lékaři přiznali, že během procesu návratu bude muset projít různými kroky, aby bylo jisté, že pro hráče nebude problém absolvovat jakoukoli fázi zápasu.

"V okamžiku, kdy se vrátím, chci mít jistotu, že se na sebe mohu spolehnout a vše je tak, jak má být. Kdybych měl přemýšlet a pochybovat, šance na to, že dostanu další úder, by byly akorát vyšší. Čím více člověk váhá, tím větší je pravděpodobnost, že se mu vážně něco stane," připomněl kapitán Tučňáků, který v roce 2009 dovedl tým ke Stanleyovu poháru.

"Udělám vše pro to, abych si mohl být jistý, že jsem připravený. Současně je ale také třeba brát v potaz, že jen těžko napodobíte situaci, v níž vás někdo zbourá uprostřed hrací plochy," doplnil Crosby.

Autoři: ,