130 let
Sidney Crosby.

Sidney Crosby. | foto: ČTK

Crosbyho stav se lepší. Navštíví ještě specialistu

Sport
  •   18:13
Sidney Crosby už nehraje od 5. prosince, kdy se mu vrátily příznaky otřesu mozku. Teď má za sebou několik tréninků a nic ho údajně netrápí. Návrat ovšem nechce uspěchat a ještě navštíví specialistu na neurologii.

Už se připojil k mužstvu a má za sebou několik tréninků na ledě, ale tento týden navštíví specialistu neurologa Tedda Caricka, u kterého byl již v září.

"Sidney udělal velké pokroky. Dokud se ale stoprocentně neuzdraví, nebude hrát," sdělil v klubovém prohlášení generální manažer Tučňáků Ray Shero.

Sidney Crosby už má za sebou desetiměsíční výpadek. Kvůli otřesu mozku nehrál od ledna loňského roku do poloviny listopadu. Poté stihl osm zápasů, ve kterých zaznamenal dvanáct kanadských bodů. Jeho posledním utkáním bylo 5. prosince proti Bostonu.

Při jeho druhém výpadku se množí spekulace, že už bude mít problémy ve zbytku kariéry, kterou i předčasně ukončí. Jeden novinář z pittsburghského deníku Tribune-Review dokonce napsal, že se mezi Penguins volí nový kapitán. "Skupina hráčů tři čtvrtě hodiny hlasovala o novém lídrovi," zveřejnil.

Druhý den od mužstva ale přišla jasná reakce. Na tréninkových dresech měli všichni hráči na hrudi "C", což značí kapitána. Jediný Crosby tento symbol neměl. "Je to směšné, když někdo říká, že nechceme Sida jako kapitána," rozlítil se James Neal, nejlepší střelec týmu. "Chtěli jsme Sidneyho jen pobavit a trochu uvolnit atmosféru," vysvětloval zase zadák Brooks Orpik.

Crosby byl z reakce spoluhráčů potěšen. "Bylo to pěkné gesto," řekl novinářům. "Dali jsme jasné znamení, že jsme soudržný tým."

Crosbyho čeká vyšetření pro astronauty

Teď ale Crosbyho čekají důležitější chvíle. Návštěva už u zmíněného neurologa. Carrickovy metody jsou označovány za neortodoxní. Pomáhá obětem otřesu mozku různými cvičeními, ale bez medikace - podáváním léků. Mezi jeho praktiky patří třeba záměrné padání ze židle. Crosby byl v minulosti testován na gyroskopické židly podobné té, kterou používají astronauti, nebo užíval brýle s fotoaparátem, který snímkoval jeho pohyb očí při různých situacích.

Autor: Tomáš Vrábel