Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

ČT odkopla Barcelonu. Bude vysílat Slovensko-Rusko

Sport

  16:08aktualizováno  16:19
PRAHA - Chcete vidět odvetný zápas semifinále Ligy mistrů mezi Barcelonou a Realem? Jste fanouškem fotbalu? Máte smůlu. Pokud nemáte připojení na internet, přímý přenos slavného El Clásica uvidíte na čtvrtém programu České televize až ze záznamu. Sportovní redakce veřejnoprávní televize se rozhodla pár hodin před večerním vysíláním pozměnit program a od 19:30 bude vysílat Studio MS a zápas Slovensko-Rusko.

Slovenská válečná porada před Německem. Slovákům ale nepomohla, prohráli 3:4. foto: ČTK

Od minulého týdne žili fotbaloví fanoušci v nadšeném očekávání. V úterý od 20:45 uvidí na sportovním kanalu České televize ČT4 odvetný duel semifinále Ligy mistrů Barcelona-Real (první zápas vyhráli Katalánci 2:0).

Anketa

Co byste raději sledovali v úterý večer na ČT4?

Zápas MS v ledním hokeji Slovensko-Rusko 995
Odvetný duel semifinále Ligy mistrů Barcelona-Real Madrid 949

V den konání zápasu, ve 13:48 hodin vzala Česká televize ve svém prohlášení uvedeném na vlastním webu fotbalovým příznivcům jejich naději. "Kvůli velkého ohlasu a na přání fanoušků jsme se rozhodli změnit vysílací plán a zařadit do programu v přímém přenosu duel MS Slovensko-Rusko," řekl pro Lidovky.cz tiskový mluvčí televize Ladislav Šticha.

Ačkoliv jde jen o zápas základní skupiny, který navíc nerozhodne o prvním místu (skupina A překvapivě vyhraje Německo), dostal tento hokejový duel přednost před slavným El Clásicem, který po celém světě sleduje vždy na 300 milionů diváků. "Rozhodli jsme se vyhovět půlmilionové slovenské menšině u nás. Navíc jsme dostali prosby i ze Slovenska, že i tam raději koukají na naše přenosy místo na STV," obhajoval nestandartní krok Šticha.

Slovensko - Německo (Halák).

Paradoxně podobnou kolizi ve středečním programu vyřešili na Kavčích horách přesunutím duelu Česko-Finsko z MS na první program, zatímco odvetu Ligy mistrů Manchester United-Schalke 04 (první duel skončil 2:0) odvysílá ČT4. Proč to nešlo i v úterním programu, když je přenos zápasu Slovensko-Rusko tak žádaný?

"Už na přelomu roku jsme oznámili, že jiný než čtvrtý program budeme pro sportovní přenosy využívat jen ve výjimečných případech, nebo pokud budou mít zásadní důležitost pro Českou republiku. To souboj Slovensko-Rusko nesplňuje, zápas Česko-Finsko ano. Navíc jsme vázani smlouvami s poskytovateli vysílacích práv," dodal Šticha.

Slovensko - Německo.

Podle ohlasů na různých diskuzích však s podobným vysvětlením příliš vedení sportovní redakce České televize nepochodilo. "To jste ale pěkní vy....! Člověk vás platí jak k....t a vy tohle? Proč dávate nějaké Rusáky?", "Hokej dáváte celý den, proč musí dostat přednost i před fotbalem, který sleduje celý svět?" zní mezi čtenáři na fórech nebo facebooku.

Najdou se i ti, co krok České televize schvalují, ti jsou ale v menšině. Na duel Barcelona-Real se tak mohou fotbaloví fanoušci podívat v přímém přenosu na webu České televize či na STV2. Ti méně šťastní (bez internetu či kabelovky) si musí počkat na záznam na ČT4, který začne po skončení zápasu Slovensko-Rusko.