Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kanada hladce prošla do semifinále, postupuje i Amerika a Rusko

Sport

  15:15aktualizováno  21:46
PRAHA - Boj o zlatý poklad začal. Hokejový šampionát se ve čtvrtek přehoupl do své vyřazovací části a už všechny čtyři postupující. Kanada dala Bělorusku devět gólů, dál jdou i týmy Ameriky, Ruska a Česka.

Hokejisté Kanady se radují z gólu v zápase proti Bělorusku. foto:  Michal Šula, MAFRA

Amerika přešla přes čtvrtfinále po dvou letech

Zámořský celek potvrdil proti Švýcarsku roli „silnějšího“, přestože po úchvatném sólu Josiho jako první inkasoval. Američané překlopili utkání na svoji stranu ve druhé třetině a v té poslední přidali třetí zásah.

V semifinále, do nějž se výběr USA protlačil po dvou letech, narazí na Rusko. Švýcaři zakončili šampionát na osmém místě.

USA - Švýcarsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. Smith (Vesey, Arcobello), 32. Coyle (Jones, Lee), 51. Gardiner (Coyle, Lee) - 14. Josi. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Ronn (Fin.) - Dahmen (Švéd.), Mills (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití.

Kanadský gigant roztrhal dalšího protivníka

Ve skupině dali dvakrát deset golů, nyní ve čtvrtfinále devět. Hvězdní Kanaďané potvrzují i nadále roli jednoho z hlavních aspirantů na titul. Po drtivé výhře nad Běloruskem jsou mezi čtveřicí nejlepších po šestileté pauze a utkají se s Českem, které v pěkném zápase porazilo Finsko. (více ZDE).

Zámořský celek rozhodl hned v první třetině, kterou vyhrál 4:0. Hattrickem se blýskl útočník Tyler Seguin, obránce Brent Burns si připsal čtyři body (2+2), čisté konto vychytal Mike Smith.

Kanada - Bělorusko 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 1. Burns (Crosby, Hall), 8. Ennis (Barrie, Muzzin), 11. O'Reilly (Burns), 18. Seguin (Spezza), 24. Seguin (Couturier, Muzzin), 32. Burns (O'Reilly, Eberle), 51. Seguin (Hall), 54. O'Reilly (Giroux, Savard), 56. Spezza (Burns). Rozhodčí: Mayer (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Lhotský (ČR), Kilian (Nor.). Vyloučení: 3:5. Využití: 3:0. Diváci: 15.126.

Švédskou euforii vystřídal smutek. Dál jde Rusko

Tři korunky v zápase s Ruskem pracně stáhly ztrátu z 0:3, jenže soupeř krátce po vyrovnání zasadil čtvrtý úder, na nějž již Švédové nenašli odpověď. Postupují obhájci titulu.

Útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin byl v repríze loňského semifinále hlavním hrdinou, připsal si dva góly a dvě asistence. Sborná se v sobotním semifinále v Praze utká se Spojenými státy. 

Švédsko - Rusko 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 32. Klinberg (Lander), 44. Lander (Ekman-Larsson, Klinberg), 55. Eriksson (Lander, Ekholm) - 11. Mozjakin (Malkin, Tarasenko), 17. Širokov (Tichonov, Tarasenko), 21. Malkin (Kuljomin, Bělkov), 56. Malkin (Mozjakin), 59. Tarasenko (Malkin). Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Carnathan (Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1.

Autoři: ,