Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Michálek rozhodl v závěru. Češi jsou v semifinále

Sport

  19:45aktualizováno  23:19
STOCKHOLM/PRAHA - Milan Michálek zlomil švédské prokletí na mistrovství světa. V poslední minutě čtvrtfinálového utkání vybojoval puk v rohu, vyjel před branku a zavěsil pod břevno. Česko porazilo domácí Švédy 4:3 a postoupilo do semifinále.

Česko - Švédsko foto: ČTK

V semifinále se český tým utká v sobotu se Slovenskem, které porazilo silnou Kanadu. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Finsko a Rusko.

Češi v první třetině otáčeli skóre

Utkání začalo v opatrném duchu, ani jeden tým nechtěl v duelu, který rozhodne o úspěchu mistrovství, udělat chybu.

Ovšem ve 14. minutě udeřili Švédové. Po akci bravurního technika Zetterbega získal kotouč Loui Eriksson a poslal domácí do vedení.

Anketa

Oznámkujte výkon Čechů ve čtvrtfinále proti Švédsku

1 2243
2 494
3 41
4 30
5 84

Otřesený český tým mohl poslat do kolen švédský kapitán Alfredsson, ale velkou šanci neproměnil. Místo toho se na druhé straně prosadil nejstarší muž na hřišti. Petr Nedvěd usměrnil za záda švédského brankáře střílenou přihrávku obránce Nakládala a český tým srovnal na 1:1.

Do vedení mohl Hadamczikův výběr poslat Frolík, ale sám proti Fasthovi neuspěl. Na 2:1 tak zvýšil o pár chvil později až Novotný, který předvedl další povedenou teč, tentokrát Michálkova nahození.

Erat využil přesilovku

Švédové na začátku druhé třetiny zkusili také několik nebezpečných tečí, ale Kovář držel šance českého týmu. Kolem poloviny zápasu pak předvedli Švédové několikrát špatnou rozehrávku a Češi se dostávali do nebezpečných brejků - v největší šanci se na samotného švédského brankáře řítili Plekanec s Frolíkem, ale Frolík trefil jen boční síť.

Přesto letěly o pár chvil později vzhůru české vlajky. V přesilovce dotlačil puk do branky po závaru Martin Erat - 3:1.

A za chvíli se Češi radovali znovu, jenže Koukalovu důraznou dorážku sudí neuznal, protože viděl puk pod lapačkou švédského brankáře.

Češi vsadili v závěru druhé třetiny na obranu a to se jim vymstilo. Švédský tlak korunoval kontaktním gólem Zetterberg, který vyjel z rohu a zblízka překonal Kováře.

Michálek obral v rohu o puk dva Švédy

A český tým neodolával ve třetí třetině dlouho. Hned v první minutě třetího dějství Švédové vyrovnali na 3:3, trefil se bek Jonathan Ericsson.

Po zbytek třetí části nechtěl ani jeden tým udělat chybu, větší příležitost zlomit remízu měli domácí Švédové, ale Landeskog trefil z úhlu tyč Kovářovy svatyně a další velkou příležitost Bäckströma zlikvidoval Kovář.

Když se rýsovalo nad halou Globen prodloužení, objevil se Michálek. V rohu obral o puk dva Švédy, vybruslil před branku a 29 vteřin před koncem zavěsil kotouč do horního růžku švédské branky. Domácí se snažili vyrovnat při hře bez brankáře, ale zoufalý pokus jim nevyšel.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!