Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dvacítku čeká na úvod MS obhájce titulu Švédsko

Sport

  16:36
PRAHA/UFA - Ve středu hodinu po poledni středoevropského času zahájí čeští junioři v Rusku svou pouť hokejovým mistrovstvím světa hráčů do 20 let, které uspořádá město Ufa. Svěřence trenéra Miroslava Přerosta čeká hodně nelehký rozjezd v podobě dvojboje proti severským favoritům základní skupiny.

Radost českých hokejistů Vojtěcha Mozíka a Daniela Krejčího v zápase proti Slovensku na MS do 20 let foto: ČTK

 Do turnaje vstoupí kláním s obhájci zlata Švédy, následně přijdou na řadu Finové. Ve skupině A pak čekají český tým ještě zápasy s Lotyšskem a Švýcarskem.

Čeští mladíci s přehledem zvládli generálku na turnaj v podobě přípravného utkání v neděli proti Německu (7:2) a nyní už se plně soustředí na ostrý start. Na vrcholu sezony by Přerostův výběr rád dosáhl minimálně na obhajobu páté příčky z minulého šampionátu v Kanadě, drží se však při zemi.

"Naprosto základním cílem je postup ze skupiny, to je základní kámen pro nějaký další úspěch. Pak můžeme přemýšlet dál," odmítl Přerost konkretizovat, jak vysoko je nastavena laťka spokojenosti s konečným umístěním.

Důležitý je začátek

Přerost, jenž vedl mužstvo již před rokem, si dobře uvědomuje, jak důležitý je vstup do turnaje, navíc při nekompromisním systému, v němž na čtvrtý a pátý tým skupiny čeká boj o přežití mezi elitou ve čtyřčlenné skupině o udržení.

"Každý zápas má na mužstvo a jeho stav obrovský vliv. Každé povedené utkání ten tým zvedá, nepovedené naopak ubírá na sebejistotě. Pokud chceme do čtvrtfinále, minimálně dva zápasy musíme vyhrát," připomněl Přerost.

"Švédsko a Finsko máme velmi dobře zmapované, o těch máme jasno. Švédové sice podle našich zpráv nebudou mít některé klíčové hokejisty, ale to nic nemění na jejich síle. Mají takovou zásobárnu talentů, že když nepřijede nejlepší obránce a útočník, nelze vůbec říct, že je to poloviční mužstvo. Dokážou je určitě snadno nahradit. A to samé platí i o Finech," dodal Přerost.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...