Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Další ozdoby extraligy? Krejčí jedná, Eliáš vyčkává

Sport

  15:03aktualizováno  15:22
PRAHA - Hokejoví fanoušci jsou hladoví. Vděčně hltali středeční duel extraligy mezi Kladnem a Slavií, který ozdobila šestice posil z NHL. A do O2 areny jich dorazilo 15575, což je osmá nejvyšší návštěva na utkání české extraligy. Kde se hokejoví nadšenci mohou těšit na další hvězdy ze zámoří?

David Krejčí se raduje se Stanley Cupem foto: ČTK

Extraligové kluby si už rozdělily šestnáct hokejistů, kteří by nebýt výluky hráli v NHL. Vyčkává však celá řada dalších hráčů. Problémem však mohou být pojistky, které se pohybují až v řádech milionů.

Kdo už posily má?

  • Kladno: Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Jiří Tlustý, Marek Židlický
  • Slavia: Roman Červenka, Vladimír Sobotka
  • Vítkovice: Pavel Kubina (nemá smlouvu v NHL a je v trestu), Roman Polák
  • Třinec: Rostislav Klesla
  • Liberec: Ladislav Šmíd, Ondřej Pavelec
  • Pardubice: Aleš Hemský, Jakub Kindl
  • Č. Budějovice: Radek Martínek, Andrew Ference
  • Sparta: Michal Neuvirth

Momentálně je zřejmě nejžhavějším zbožím na trhu David Krejčí z Bostonu. Počítalo se, že vítěz Stanley Cupu z roku 2011 skončí v Pardubicích, ty však ve čtvrtek kromě odchovance Aleše Hemského potvrdily příchod obránce Jakuba Kindla. "Problém je ve výši pojistky, která je veliká. Jednáme o několika variantách, ale i ta nejnižší je v současné chvíli nad možnosti klubu. Jeho příchod v příštích dnech je nereálný," přiznal generální manažer Východočechů Ondřej Šebek.

Křejčího zájem o působení na východě Čech potvrdil i hráčův agent František Tausch. "Zaměřovali jsme se jen na Pardubice, jiné nabídky jsme neřešili," řekl serveru Lidovky.cz. Nejproduktivnějšího hráče loňského play off NHL ovšem lanaří další kluby. "Jelikož David projevil přání zahrát si doma, tak se nějaké české kluby ozvaly," dodal Tausch.

Frolíka odmítl Třinec, zamíří za bratrem?

Další velkou osobností, která zatím vyčkává, je Patrik Eliáš. O ikonu New Jersey Devils stojí hlavně Sparta, Eliášův příchod do Holešovic se ale zatím odkládá. "Kontakt mezi Patrikem a Spartou v posledních dnech proběhl, ale v tuhle chvíli není nic, co by nasvědčovalo tomu, že by měl za Spartu v nejbližší době nastoupit," uvedl sportovní manažer klubu Patrik Martinec.

Mezi nabídkami také vybírá Michael Frolík, který přicestoval do Čech začátkem týdne s Ondřejem Pavelcem. Oba počítali, že obléknou dres Třince, což nakonec překazil kouř Ocelářů Josef Turek. Po křídlu Chicaga prý pošilhávají Chomutov a Litvínov, kde hraje Frolíkům mladší bratr.

Jednání mezi NHL a hráči bedlivě sleduje i Martin Erat z Nashvillu. Pokud by výluka měla "jepičí" život, zůstal by ve Spojených státech amerických. Ve druhém případě by jeho působení ve Zlíně, kde vyrůstal, nabralo reálných rozměrů.

Slušně doplnit kádr mají možnost v Českých Budějovicích. Ve středu vyztužily obranu, když doladily příchody Radka Martínka a Andrewa Ference. Sestavu by pak ještě mohli posílit Martin Hanzal, Radek Dvořák či Václav Prospal. "S posledními dvěma jmenovanými jsme v kontaktu. V průběhu čtrnácti dní sdělí své stanovisko. Martin Hanzal nám potvrdil svůj zájem za nás hrát, ale momentálně v zámoří doléčuje zranění zápěstí z minulého play off," informoval sportovní manažer Jihočechů Petr Sailer. Návrat bratrů Michálků je zatím v nedohlednu, neboť oba jsou momenrálně zranění.

Extraliga by tak mohla těžit ze sporu zámořských miliardářů a milionářů, jak trefně nazval jednání o nové kolektivně smlouvě mezi NHL a hráči Brendan Shanahan.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!