Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Další rok v NHL. Jágr se dohodl s New Jersey na nové smlouvě

Sport

  19:04
PRAHA - Hokejový útočník Jaromír Jágr bude působit i v příští sezoně ve slavné NHL. A zůstane v New Jersey Devils. "Dá se říct, že jsme domluvení na ročním kontraktu," oznámil 42letý Jágr na srazu reprezentace, za níž nastoupí na Švédských hrách i mistrovství světa v Bělorusku.

Český hokejista New Jersey Devils Jaromír Jágr foto: ČTK

Ačkoliv obvykle Lou Lamoriello, přísný šéf Devils, změny v kádru do léta nekomentuje, tentokrát udělal výjimku. Po konci základní části zámořské ligy řekl, že by rád Jágra udržel.

"Rád bych s ním opět pracoval. Byl jedinečný," prohlásil také kouč Peter DeBoer.

Podle aktuálních vyjádření to vypadá, že vedení New Jersey uspělo.

Zájem byl totiž oboustranný, a tak nejproduktivnější Evropan v historii NHL bude v dresu s ďábelským logem pokračovat. "Věděl jsem, že pojedu na mistrovství světa, jen jsem si musel zařídit spoustu věcí. Dohodovali jsme se o kontraktu, mám tam pronajatý byt, auto. Čekal jsem do posledního momentu až se to vyřeší," vysvětlil Jágr, proč potvrdil svůj start v Bělorusku až v pondělí.

Jágr zaznamenal v 82 zápasech základní části 67 bodů (24 gólů a 43 asistencí), byl nejlepší v klubovém bodování a překonal několik historických milníků. 

Jaromír Jágr

Jenom do play-off Devils neprotlačil. "Tým jsme na to měli. Věřím, že pokud se tam udělá jedna dvě změny, můžeme postoupit. Máme perfektního trenéra, který je sice tvrdý, ale rozumí hokeji, což je důležité," tvrdí Jágr.

Teď se chystá legendární útočník s číslem 68 na novou misi: uspět s národním týmem pod vedením Vladimíra Růžičky, spoluhráče ze zlatého Nagana, na mistrovství světa. Jágr v pondělí v Letňanech poprvé trénoval. "Musím se hlavně dostat do herní pohody. Kdybych se měl rozhodovat podle toho, jak se cítím po tréninku, tak se seberu a už mě tady nikdo neuvidí. Ale mám deset dní, abych se do toho dostal."

O čem dalším Jágr hovořil?

O své roli v týmu
"Nejlepší role by byla, kdybych skoro vůbec nehrál a chodil jenom na přesilovky před bránu. To bych vůbec nemusel trénovat, to bych se ani nehnul. To by bylo dobrý. Ale takhle se bohužel hokej už nehraje."

O startu na Švédských hrách
"Vím, že se budu trápit, ale to je jediná šance, jak se do toho dostat. Chtěl bych tam odehrát všechny tři zápasy, pokud neumřu hned po prvním. Nebude to ale žádná hitparáda."

O omluvenkách hráčů z NHL
"Já jsem tvrdá palice, rozhoduju podle srdce. Pak jsou hráči, kterým radí agenti, co mají dělat. Ale na druhou stranu je tam spousta hráčů, kteří mají malé děti, rodinu. V tomhle mám výhodu, že jsem svobodný. Stejně bych nic nedělal, tak když je možnost reprezentovat, tak by to z mého pohledu byla chyba odříct. Hráče s rodinou chápu, sezona je tak dlouhá, cestování náročné, rodina se tomu musí přizpůsobit. Nikomu nic nevyčítám, je to rozhodnutí každého z nich."

Autor: