Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

V Rusku hrát nebudeš! Kanaďanovi zakázali angažmá v KHL rodiče

Kanadský útočník Daniel Audette. foto: KHL

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se stal prvním cizincem, který spojil svou hokejovou budoucnost s KHL. O několik týdnů později spolupráci s Viťazem Podolsk zničehonic ukončil. Proč? Kanadskému útočníkovi Danielu Audetteovi nakázali vyplacení ze smlouvy rodiče.
  11:50

Šestadvacetiletý hokejista hájil barvy ruského celku už v minulém ročníku. A vedl si velice slušně, ve 45 zápasech posbíral 39 bodů (17+22) a v tabulce produktivity skončil patnáctý.

V lednu zamířil do švédského Örebro, ale po skončení sezony se nedomluvil na prodloužení kontraktu. Hledal nové angažmá a znovu si plácl s Viťazem.

Za rok si měl vydělat okolo 30 milionů rublů (zhruba 12,2 milionu korun). Několik týdnů po podpisu ovšem náhle změnil názor a s Podolskem rozvázal spolupráci.

Nešlo o levnou záležitost. Kvůli nedodržení smlouvy musel Audette klubu zaplatit 20 milionů rublů (zhruba 8,1 milionu korun).

„Stále je závislý na rodičích. Stejně jako jiní mladí kluci z Evropy a Ameriky, kteří dospívají později než my, Rusové. Na rodinné poradě společně rozhodli, že tu nebude pokračovat,“ uvedl pro web Championat generální manažer klubu Igor Varickij.

Kanadský útočník pochází z hokejové rodiny. Jeho otec Donald odehrál v NHL přes 700 utkání, část kariéry strávil i v Montrealu. A právě Canadiens si v roce 2014 vybrali jeho syna v pátém kole draftu.

Kanadský hokejista Daniel Audette.

Audette se do elitní zámořské soutěže nikdy neprosadil, působil pouze na farmě. V roce 2020 zamířil do Evropy, kromě Ruska a Švédska hrál také ve finském celku Lukko Rauma.

V nadcházející sezoně si vyzkouší švýcarskou nejvyšší soutěž v dresu Lausanne, kde se potká s českým útočníkem Jiřím Sekáčem či slovenským obráncem Martinem Gernátem.

Svůj odchod z KHL se rozhodl nekomentovat. „Mluvil jsem s ním během léta. Bere to jako soukromou záležitost, zdráhá se k ní jakkoliv vyjádřit. To musíme respektovat,“ prohlásil obránce Jérémy Roy, jenž naopak ve Viťazu setrval.

Autor: