Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Dánové rozhodli o výhře nad Slovinskem v prodloužení

Sport

  18:52
STOCKHOLM - Hokejisté Dánska vyhráli na mistrovství světa ve Stockholmu nad nováčkem elitní skupiny Slovinskem 3:2 v prodloužení, když v čase 61:53 rozhodl Morten Green. Dánové, kteří budou ve čtvrtek dalším soupeřem českého týmu, v utkání dvakrát prohrávali po trefách Roka Tičara.

Kim Staal slaví branku. foto: Reuters

Dánové tak mají na kontě první dva body a Slovinci bod. Výsledek může být klíčový pro boj o záchranu. Bělorusové, kteří ve skupině ve švédské metropoli získali stejně jako Češi zatím tři body, totiž jako pořadatel příštího šampionátu nemohou sestoupit. Slovince tak čeká těžký úkol, aby v duelech se Švýcarskem, Českem, Švédskem a Kanadou unikli ze sestupové pozice.

V úvodu utkání měli více šancí Dánové, ale gólmana Kristana nepřekonali Christensen a dvakrát Madsen. Na dánského gólmana Simona Nielsena nevyzrál Gregorc, ale v sedmé minutě už se Slovinci radovali: Gregorcovu střelu tečoval Tičar. Vyrovnal mohl Jakobsen, na druhé straně zasáhl Simon Nielsen se štěstím proti pokusu Urbase.

Dánové se dočkali vyrovnání ve 24. minutě, když prostřelil Kristana mezi betony Staal. Otočit stav mohl po polovině utkání v oslabení Mikkel Boedker, který po úniku nedokončil úspěšně blafák. V další přesilovce už se dočkali Slovinci znovu vedení. Robar našel mezi kruhy Tičara, který si připsal druhou trefu v utkání.

Seveřané se ve třetí třetině tlačili za vyrovnáním. Ve 43. minutě Hardt ještě přestřelil branku, ale při vyloučení Marcela Rodmana dorážel po Staalově střele od modré čáry Madsen. Šance na obou stranách v dalším průběhu už prodloužení neodvrátily. V nastavení nejdříve trefil Madsen tyč, ale kapitán Green už rozhodl.

Dánové oplatili Slovinsku únorovou porážku z domácího prostředí z Vojensu, kde po výsledku 1:2 přišli o start na olympijských hrách v Soči, kde se příští rok představí právě Slovinci.

Slovinsko - Dánsko 2:3 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Tičar (Gregorc, Robar), 35. Tičar (Robar, Gregorc) - 24. K. Staal (M. Lauridsen, Madsen), 46. Madsen (K. Staal, Jesper B. Jensen), 62. Green (Larsen). Rozhodčí: Baluška (SR), Olenin - Šeljanin (oba Rus.), DeHaen (Fr.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 1051.

Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, G. Kopitar - Pance, Mušič, Goličič - Bašič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Dánsko: S. Nielsen - Larsen, Lassen, O. Lauridsen, Jesper B. Jensen, M. Lauridsen, Mads Boedker, R. Nielsen - Starkov, Green, Hardt - Christensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Storm, Jesper Jensen, Poulsen - Björkstrand, K. Staal, Madsen. Trenér: Per Bäckman.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...