Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

David Krejčí si připsal 300. asistenci. Jágr poprvé do zápasu nenastoupil

Sport

  7:20aktualizováno  8:51
NEW YORK - Hokejový útočník David Krejčí zaznamenal jubilejní třístou asistenci v NHL, kterou přispěl Bostonu k výhře 3:1 na ledě Floridy. Šternberský rodák tím bodoval i v devátém utkání nové sezony a v produktivitě soutěže je druhý. V dresu Panthers nenastoupil poprvé v ročníku Jaromír Jágr, který předchozí zápas nedohrál pro potíže v dolní části těla.

Boston vyhrál nad Floridou 3:1. foto: Reuters

Jágrovo zranění ale není vážné, s týmem si už i zatrénoval. Po ranním rozbruslení před zápasem však naznačoval, že ještě není stoprocentně fit, přesto trenér Gerard Gallant i poté počítal s variantou, že by česká hvězda mohla hrát. Ale nakonec se rozhodli neriskovat.

Boston pak v zápase ukázal, že ne náhodou má nejvyšší procentuální úspěšnost využití přesilových her v lize, a potrestal dvě ze tří vyloučení Floridy. Ve druhém případě po střele Krejčího zvýšil v polovině utkání z dorážky Zdeno Chára na 3:0. „Měli jsme další dobrý den v přesilovkách,“ prohlásil Krejčí, který potřeboval na 300 přihrávek v soutěži 560 zápasů.

V produktivitě NHL zaostává český útočník jen za Jamiem Bennem z Dallasu a je prvním hráčem Bostonu od roku 1992, který bodoval ve všech devíti zápasech od startu sezony. „Má za sebou skvělý začátek, věří si. Už když se k nám po letní pauze vrátil, bylo z něho cítit odhodlání. Výborně se pohybuje a bruslí, potvrzuje, že má šikovné ruce a že je kreativní. To je David Krejčí, na jakého jsme byli zvyklí,“ chválil trenér Bostonu Claude Julien českého hráče, jenž během série nasbíral 15 bodů za sedm gólů a osm asistencí.

Jágr už trénuje, jeho návrat je však nejasný. Řekne si sám, tvrdí kouč

Jiří Hudler byl jediným českým hokejistou, jenž v pátečním programu NHL skóroval. Lídr Calgary vyrovnal po pohledné kombinaci v úvodu prostřední části gólový stav na 1:1, ale nakonec Flames podlehli Montrealu 2:6. Hlavním postavou zápasu se stal Dale Weise, jemuž k hattricku pomohl dvěma asistencemi Tomáš Fleischmann. Jednu gólovou přihrávku si ve vítězném týmu připsal i Tomáš Plekanec, který je v bodování NHL osmý.

Po Fleischmannových akcích vstřelil Weise první a poslední gól zápasu. Efektní byla zejména druhá přihrávka, po které kanadský útočník zkompletoval hattrick trefou do odkryté branky. „Cítím se dobře. V posledních zápasech jsem měl hodně šancí a zahodil i takové, které bych neměl. Jako minule, když jsem mohl do prázdné branky dát na 4:2 a místo toho jsme nakonec ještě prohráli. Takže jsem si moc přál to napravit a týmu přispět k výhře,“ řekl Weise.

Musíme se nad hrou zamyslet, říká Voráček

Český brankář Michal Neuvirth předvedl v prvním utkání po zranění solidní výkon. V Buffalu kryl 33 střel, ale Philadelphia se trápila v útoku a až v závěrečných minutách upravila skóre na konečných 1:3. Za Flyers opět nebodoval Jakub Voráček, po deseti utkáních má kladenský odchovanec na kontě pouze tři asistence.

„Přehráli nás. Všichni hráči od první po čtvrtou lajnu musejí hrát lépe,“ kritizoval Voráček. „Nezasloužili jsme si dnes vyhrát. Dopustili jsme se mnoha ztrát, prohrávali jsme souboje jeden na jednoho. Nebylo to dobré. Musíme se nad svou hrou zamyslet, aby naše další zápasy byly mnohem lepší. Pokud budeme hrát stejně, dopadne to špatně,“ dodal český útočník.

Výsledek byl pro Philadelphii ještě milostivý, několikrát ji skvělými zákroky udržel ve hře Neuvirth. Zejména za stavu 0:2. „Jsou úplně jiným týmem,“ komentoval český gólman sílu Buffala, ve kterém v minulém ročníku působil, než odešel do New Yorku Islanders. Proti svým bývalým spoluhráčům nastoupil po výměně poprvé. „Hrají mnohem lépe, ale předchozí sezona je už minulostí. Na tom už nezáleží, je před námi nová,“ podotkl Neuvirth.

Mezi asistenty figurovali v pátečních zápasech ještě dva čeští hráči. Po přihrávce Milana Michálka zpečetil Bobby Ryan při hře bez brankáře výhru Ottawy 3:1 v Detroitu. Radim Vrbata zase připravil vítězný gól Vancouveru, který uspěl v Arizoně 4:3.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...