Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nová smlouva pro Pastrňáka. V Bostonu si za osm let vydělá dvě miliardy korun

David Pastrňák podepsal s Bostonem novou smlouvu na 90 milionů dolarů. foto: Boston Bruins

Český útočník David Pastrňák zůstane i po této sezoně v Bostonu. S Bruins se podle informací ze zámoří dohodl na podpisu nové osmileté smlouvy za 90 milionů dolarů (v přepočtu 1,99 miliard korun). Stane se tak šestým nejlépe placeným hokejistou v NHL.
  16:34

Pastrňák si od začátku příští sezony ročně přijde na 11,25 milionu dolarů a v zámořské soutěži se rázem zařadí mezi největší boháče.

Lukrativnější kontrakty podepsali pouze Nathan MacKinnon (12,6 milionu dolarů), Connor McDavid (12,5), Artěmij Panarin, Erik Karlsson (oba 11,64) a Auston Matthews (11,5).

Šestadvacetiletý útočník se zároveň stane nejvíce vydělávajícím Čechem v NHL. V tomto žebříčku přeskočí Jakuba Voráčka (8,25) z Columbusu a Tomáše Hertla (8,13) ze San Jose.

Domluva o prodloužení spolupráce s ofenzivní hvězdou byla pro vedení Bruins v čele s prezidentem klubu Camem Neelym a generálním manažerem Donem Sweeneym absolutní prioritou.

„Jednání mezi oběma stranami neustále probíhají. Chceme to mít vyřízené co nejrychleji,“ vzkázal Sweeney netrpělivě čekajícím fanouškům během podzimu minulého roku.

Dalo se očekávat, že havířovský rodák si oproti aktuální smlouvě (6,67 milionu ročně) finančně výrazně polepší.

„Dostane pořádně zaplaceno. Je jen otázkou, o jak velký balík půjde. Když vezmeme v potaz jeho výkony, v posledních letech patřil mezi nejhůře placené hráče soutěže,“ napsal novinář Dom Luszczyszyn z webu The Athletic.

Pastrňák si o tučný kontrakt řekl skvělými výkony v této sezoně. V sedmapadesáti utkáních posbíral dvaačtyřicet branek a osmatřicet přihrávek, v tabulce produktivity mu patří pátá příčka.

Zároveň je suverénně nejvíce bodujícím hráčem týmu. Velmi dobře si vede i v ligovém pořadí střelců, kde je s desetigólovou ztrátou na dominantního McDavida druhý.

David Pastrňák (vlevo) z Bostonu skóruje proti Ottawě, v bráně Kevin Mandolese.

Boston i díky jeho příspěvku nemá v dosavadním průběhu tohoto ročníku konkurenci a míří za Prezidentským pohárem pro vítěze základní části. Druhá Carolina se drží zpět o propastných třináct bodů.

Česká spolupráce mezi Pastrňákem, Davidem Krejčím a Pavlem Zachou funguje velmi solidně. Bruins se mohou opřít také o Charlieho McAvoye, Brada Marchanda či spolehlivého brankáře Linuse Ullmarka.

A krátce před uzávěrkou přestupů ukazují, že to s útokem na Stanley Cup myslí opravdu vážně.

Z Washingtonu získali ruského obránce Dmitrije Orlova a pracanta Garneta Hathawaye. V Detroitu si vyhlédli pro soupeře nepříjemného, ale zároveň produktivního útočníka Tylera Bertuzziho.

Cítí velkou šanci na úspěch, která může být na nějakou dobu poslední. Kdo ví, co bude po play off s veterány Krejčím a Patricem Bergeronem. Oba podepsali jen roční kontrakty, po sezoně z kabiny možná zmizí a ukončí kariéru.

Jádro mužstva se může obměnit, ale Pastrňák zůstává. A fanoušci Bostonu jsou zvědaví, co jim jeden z nejlepších hokejistů současnosti ještě předvede.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!