Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Defenziva a sedm vychytaných nul. Začátku extraligy vládnou brankáři

Sport

  9:30
PRAHA - Hokejová extraliga se ocitla blízko výjimečného momentu. Jen jednou za posledních patnáct let (v sezoně 2005/06) vychytali brankáři v pěti úvodních kolech soutěže osm nul. A v úterý k tomu chyběla jen jedna vteřina, jenže hradecký brankář Pavel Kantor proti Kladnu inkasoval.

Brankář Slavie Dominik Furch foto: ČTK

Brankáři s nulou

2x Růžička (Pardubice)

2x Trvaj (Brno)

1x Furch (Slavia)

1x Hrubec (Třinec)

1x Kantor (Hradec Králové)

"Samozřejmě to trošku zamrzí. My jsme ale přijeli pro tři body a ty máme, takže to je hlavní. Já nebudu nic muset platit do kasy, klub nic mně, takže je to asi v pořádku," citovala ČTK brankáře Kantora po zápase v Kladně, kde ho v čase 59:59 překonal útočník Rudovský. Kantor pak ještě přidal: "Chceme spoléhat na dobrou defenzivu, protože nemáme tým, abychom každému dávali šest nebo sedm gólů a točili někoho šedesát minut. Stačí nám dva tři góly a pak nevadí, jestli jeden dva dostaneme."

Bylo to výstižné popsaní hradecké herní filosofie a taky jeden z důvodů, proč jsou v letošním extraligovém ročníku brankáři zatím tak úspěšní.  Vždyť výhradně na obranu spoléhá i první Slavia, která jako jediný klub v extralize má víc získaných bodů než vstřelených branek(!) a gólman Furch je s 97,24 procenty nejúspěšnějším v celé lize.

Po pěti kolech bývá obvykle okolo dvou tří vychytaných nul

Úspěšnost brankářů

1. Furch (Slavia) 97,24

2. Růžička (Par.) 95,98

3. Trvaj (Brno) 94,64

4. Štůrala (Zlín) 93,90

5. Schwarz (Liberec) 93,47

K tomu třeba brněnský gólman Jiří Trvaj už 178 minut nedostal v Kajot Aréně gól a jeho pardubický kolega Martin Růžička doma inkasoval v úterý teprve po 155 minutách a dvou čistých kontech.  Tohle všechno dohromady pak znamená, že za pouhých pět kol je na světě už sedm vychytaných nul. Přitom v minulé sezoně - nejspíš i díky účasti hvězd z NHL - se sedm nul zrodilo až v 15. kole, o rok dříve ve 12. 

Po pěti kolech jich pak obvykle bývá okolo dvou tří, i proto je letošní ročník zatím výjimečný. A pozor - ta nula, o kterou Kantor v poslední vteřině na kladenském stadionu přišel, mohla trumfnout i zmiňovaný rozjezd ročníku 2005/06. V něm je mezi osmi započítanými nulami z prvních pěti kol i zápas Karlových Varů se Znojmem, který skončil po 65 minutách 0:0. Tehdy se však po prodloužení nejezdily penalty, proto si nulu připsal jak brankář Čechmánek, tak i znojemský Trvaj. Dnes už by to mohl být jen jeden z nich.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!