Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Degradační návrhy Jágr z NHL už odmítl. Dočká se pořádné nabídky? A co další Češi?

Sport

  7:47
PRAHA - Jedenáct dní je v hokejové NHL otevřený trh s volnými hráči, přesto je spousta borců - často i hvězdných - bez smlouvy. Mezi nimi i řada Čechů. Kdo je tedy pořád ještě k dispozici a jak by se situace mohla vyvíjet?

Jaromír Jágr foto: ČTK/AP

Co dál s Jágrem? Žerty stranou, zájemci se skutečně nehrnou, legenda musí slevit

Jeden trend je nezpochybnitelný - mezi volnými hokejisty letos převládají veteráni. Je to logický důsledek vývoje, v NHL se zkrátka čím dál víc sází na mládí a rychlost, a tak to starší borci mají těžší a těžší.

Tak například Jaromír Jágr zatím marně čeká na zajímavou nabídku a vzhledem k jeho požadavkům je možné, že si ještě chvíli počká. Anebo také, že se nedočká vůbec.

Jaromír Jágr při zápase s Vancouverem v druhé třetině zápasu
Jaromír Jágr.

„Jágr už několik návrhů z NHL měl, ale byly degradační. Odmítl je,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus jeho bývalý osobní kouč Marian Jelínek.

Je známo, že Jágr i ve svých pětačtyřiceti letech pořád touží po tom být jednou z hlavních postav svého týmu a hrát nejhůř ve druhé formaci. S tím pochopitelně souvisí i finanční ohodnocení, ostatně na Floridě si v uplynulé sezoně i s lehce dosažitelnými bonusy vydělal 5,5 milionu dolarů.

Stoprocentně v NHL zůstanou, ale zatím jsou bez smlouvy. David Pastrńák a Ondřej Palát,dva borci, kteří patří ve svých týmech k tahounům, se stále nedohodli na podmínkách.

K Pastrňákovi manažer Bostonu Don Sweeney říká : „Jsme v kontaktu a doufám, že se v blízké době dohodneme. Přesný termín ale stanovený není.“

Palát se zase dohaduje na finančním ohodnocení v Tampě a je možné, že celý spor nakonec skončí až u arbitráže.

Další Češi bez smlouvy:
Martin Frk, Tomáš Kubalík, David Musil, Marek Mazanec, Vojtěch Mozík, Petr Straka.

Jenže tolik se klubu dávat už nechce a podobně uvažují i ostatní, kteří české legendě nabízejí také menší roli v týmu. Jágr zatím podle Jelínka nic nevzdává a touží v NHL pokračovat, podle informací z Ruska je však ve hře návrat do KHL.

Jenže tentokrát ne do Omsku, ale za exotikou - podle ruského deníku Sovětskij sport by měl zamířit do čínského Kunlunu, kde koučuje známý kanadský kouč Mike Keenan. Další argumenty, proč by mělo vyjít toto bláznivé proroctví? Ruský deník píše o výsadním postavení, velkém prostoru na ledě a skvělé smlouvě.

„Jágr navíc zvýší návštěvnost na zápasech a celkově vzbudí větší zájem o hokej.“

Další čtyřicátníci...

Na nový a s největší pravděpodobností poslední kontrakt v NHL čekají i další dva čtyřicátníci Jarome Iginla a Shane Doan. Ani jeden z nich to nebude mít jednoduché.

První kvůli špatným číslům z uplynulých sezon, které mají sestupnou tendenci. A kdo by uvěřil, že Iginla začne zase zářit, když se po propadáku v Coloradu nechytil ani v Los Angeles? A Doan? Ten je na tom podobně, byť po dvaceti letech v Arizoně zažil první vyloženě bídnou sezonu až letos, kdy vstřelil jen šest gólů a klub o něj ztratil zájem.

Oba by se však jako mentální vůdci kabiny mohli uchytit.

... a Češi

Mnohem těžší to budou mít starší Češi. Jedním z nich je Jiří Hudler, jenž ještě předloni končil sezonu jako král Calgary, kde v 78 duelech nasbíral 76 bodů.

Pak přišel přesun do Dallasu, záhadná nemoc, kvůli níž vynechal velkou část sezony, a také nevýrazné výkony. Hudler nyní doufá alespoň v šanci a roční smlouvu, díky níž by dokázal, že ve svých 33 letech dokáže být pořád platným hráčem.

Ještě beznadějněji vypadá situace kolem bratří Michálků. Obránci Zbyňkovi skončila smlouva v Arizoně, která o něj beztak nestála (sezonu odehrál na farmě v AHL) a byl by zázrak, kdyby v NHL dostal novou. Jedinou možností, jak si prodloužit kariéru je tak přesun do Evropy. „Jenže do toho se mi kvůli rodině moc nechce,“ řekl Michálek.

Jeho mladší bratr a útočník Milan je na tom podobně: také skončil v Torontu na farmě, navíc většinu sezony promarodil, což jeho postavení při vyjednávání neulehčuje. U něj je přechod do Evropy velice reálnou možností.

Větší naděje udržet se v NHL má obránce Roman Polák, jemuž ukončilo sezonu zkraje dubna ošklivé zranění kolene. Je otázkou, jestli bude pokračovat v Torontu, kde mu skončila smlouva, nebo dostane příležitost jako pátý, šestý bek jinde. Limitujícím faktorem je rychlost.

Hodně nejistou budoucnost za mořem má obránce Jakub Kindl, jenž se v posledních letech nikde výrazněji neprosadil, a útočník Andrej Nestrašil, který nedostal v Carolině pořádnou šanci, což výrazně snížilo jeho naděje na nové angažmá kdekoli jinde. U obou by nebylo překvapením, kdyby skončili v Evropě.