Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Detroit si poradil s Havlátovým Chicagem

Sport

  9:03
NEW YORK - Hokejisté Detroitu udělali v neděli první krok k postupu do finále Stanleyova poháru. V prvním utkání semifinále play off porazili obhájci titulu Chicago 5:2 a ujali se vedení v sérii 1:0 na zápasy. Hlavní zásluhu na vítězství Red Wings měl autor dvou gólů Daniel Cleary, jenž začínal kariéru v NHL právě v Chicagu.

Hokejisté Detroitu se radují. foto: ČTK

"Ale nebyl jsem v Chicagu moc dlouho, takže z toho nemám příliš těžkou hlavu," uvedl útočník Cleary, který v dresu Jestřábů sehrál jen 41 zápasů, než byl vyměněn do Edmontonu. Nakonec ho cesty zavedly až do Detroitu, kam přišel před čtyřmi lety po skončení výluky. "Nechybělo moc a s hokejem jsem skončil. Byl jsem tady jen na zkoušku. Dali mi novou šanci hrát NHL.

Kdybych se v Detroitu nechytil, opravdu nevím, kde bych skončil," poznamenal třicetiletý hráč, jehož Chicago v roce 1997 draftovalo jako 13. hráče v celkovém pořadí.

"V šestnácti letech, když hrál juniorskou ligu, patřil mezi ohromné talenty. Jenže do NHL se dostal hrozně rychle a neunesl to. Naštěstí se ale znovu dokázal srovnat. Zkusili jsme ho tenkrát v pravý čas. Přišel a začal na sobě poctivě pracovat. A podívejte kam až to dotáhl," uvedl na Clearyho adresu trenér Mike Babcock.

DETROIT - CHICAGO 5:2:

Vyrovnaný zápas začali lépe Blackhawks a od 5. minuty vedli 1:0. O tři minuty později vyrovnal první trefou Cleary a nerozhodný stav vydržel až do 37. minuty, kdy dostal Detroit poprvé do vedení Johan Franzén. Ve 44. minutě ještě vyrovnal Kris Versteeg, ale pak už pálili do černého pouze domácí. Utkání rozhodli ve svůj prospěch dvěma góly v polovině třetí třetiny, kdy se trefili v rozmezí 87 sekund Mikael Samuelsson a podruhé v utkání Cleary. Pátý gól přidal při power-play do prázdné branky Henrik Zetterberg.

"Dostali jsme lekci," uznal kouč poražených Joel Quenneville. "Jestli chceme uspět, musíme hrát mnohem lépe." Zlepšit se musí především mladé hvězdy Patrick Kane a Jonathan Toews, které mají hlavní zásluhu na tom, že Chicago poprvé od roku 1995 znovu hraje ve finále konference.

V neděli toho ale oba moc nepředvedli. Kane dokonce za celý zápas nevystřelil na branku a s Toewsem byli na ledě při třech inkasovaných gólech. S bilancí -2 skončil český útočník Martin Havlát. "Hlídali si mě," konstatoval Kane. "Takže jsem se o něco víc snažil vytvořit volný prostor pro spoluhráče a pokoušel se je přihrávkami hledat. Ale samozřejmě musím najít způsob, jak se dostat k nějaké střele na bránu," řekl zklamaný Kane.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!