Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Detroitu dnes zbývá udělat poslední krok

Sport

  14:06
DETROIT - Hokejisté Detroitu by měli v dnešním pátém utkání finálové série Stanleyova poháru nastoupit i se švédským útočníkem Tomasem Holmströmem, který chyběl v sobotním duelu v Pittsburghu kvůli zranění kolenní šlachy.

Jiří Hudler se raduje ze vstřeleného gólu. foto: AFP

 Red Wings vedou v sérii 3:1 na zápasy a v domácí Joe Louis Areně mohou slavit zisk Stanleova poháru. Holmström je jedním z pětice detroitských hokejistů, kteří mohou dosáhnout během jedenácti let již čtvrtého triumfu v dresu Red Wings. Při vítězstvích v letech 1997, 1998 a 2002 nechyběli také útočníci Kris Draper, Kirk Maltby, Darren McCarty a obránce Nicklas Lidström.

Švédský zadák se stane v případě úspěchu vůbec prvním evropským kapitánem vítězného mužstva. Další švédští hokejisté - útočník Henrik Zetterberg, Mikael Samuelsson a obránce Niklas Kronwall - při triumfu Detroitu rozšíří společnost 19 členů Triple Gold Clubu.

Mezi hokejisty, kteří dokázali vyhrát vedle Stanleyova poháru i olympijské hry a mistrovství světa, je i Lidström. V současné době má tzv. zlatý hattrick šest Švédů, stejný počet Rusů, pět Kanaďanů a Češi Jaromír Jágr s Jiřím Šlégrem.

Pittsburgh vedený dvacetiletým kapitánem Sidneym Crosbym se nebudou chtít vzdát, ale stav 1:3 na zápasy se podařilo ve finále Stanleyova poháru otočit jen jednou. V roce 1942 se to povedlo právě proti Detroitu Torontu, které tehdy prohrávalo dokonce 0:3 na utkání.  Kádr Pittsburghu rozšířil před pátým utkáním obránce Alex Goligoski z farmářského týmu Wilkes-Barre/Scranton. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!