Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Do Česka se vrátí Stanley cup

Sport

  8:41
PRAHA - Po roční pauze je finále zámořské hokejové soutěže zajímavé i pro české fanoušky. Od soboty si o Stanley Cup totiž zahrají tři čeští hráči. Po Pittsburghu Penguins si v pondělí finálovou účast zajistil i Detroit Red Wings výhrou 4:1 nad Dallasem.

Hokejisté Pittsburghu Penguins Ryan Whitney (vpředu) a Petr Sýkora (vzadu) se radují s Ryanem Malonem (vpravo). foto: ČTK


Za Pittsburgh nastupuje útočník Petr Sýkora, za Detroit zase Jiří Hudler a gólman Dominik Hašek. Zatímco Hudler usiluje o svůj první Stanley Cup, Hašek i Sýkora už slavnou trofej jednou získali. Sýkora ji vybojoval v roce 2000 s New Jersey a Hašek o dva roky později právě s Detroitem.


Nejvytěžovanějším českým hráčem ve vyřazovacích bojích je tak paradoxně ten nejmladší – Hudler. "Makal jsem na sobě s vědomím, že budu hrát,“ vysvětlil čtyřiadvacetiletý forvard, který už pátým rokem v Red Wings bojuje o pořádnou šanci.

Pro Haška to může být poslední sezona v NHL
"Je to skvělé. Cítím, že jsem daleko sebevědomější. Konečně opravdová sezona. Loni se mi nijak zvlášť nelíbilo souboje play off jen sledovat. Chci všem dokázat, že můžu být efektivní i ve velkých zápasech,“ dodal Hudler, který letos v šestnácti zápasech nasbíral třináct bodů za čtyři branky a devět nahrávek, a je tak po Jágrovi druhým nejproduktivnějším Čechem play off.


Opačný vývoj má příběh jeho spoluhráče Haška. Ten se po nepovedeném začátku play off posunul do role brankářské dvojky a výkony Chrise Osgooda sleduje jen ze střídačky. "Není příjemné, když jen sedíte. Ale chápu to,“ řekl třiačtyřicetiletý gólman listu Detroit News. "Hrajeme dobře a vyhráváme, navíc Ozzie (Osgood) odvádí výbornou práci,“ prohlásil Hašek.


Otázkou je, jak výsledek finále Stanley Cupu ovlivní Haškovo rozhodování o konci kariéry. "Na moje rozhodování to nemá vliv. Rozhodnu se později. Ne teď během finále. To mi nepřipadá jako dobrý nápad,“ poznamenal Hašek.


Na straně Pittsburghu má český hokej jen jednoho zástupce. Sýkora byl jedním z nejproduktivnějších hráčů Penguins v základní části, ale v play off ho trápí zranění, poslední pátý zápas finále Východní konference proti Philadelphii ani nedohrál. Pravé křídlo Malkinovy řady ve vyřazovacích bojích nasbíralo osm bodů.


Finálová série startuje v sobotu na ledě Detroitu, který byl nejlepším mužstvem po základní části. Týmu složenému ze starších a zkušenějších hráčů se postaví mladí dravci z Pittsburghu. Jen málokdo čekal, že nevyzrálý a ofenzivně laděný celek může uspět i ve tvrdých a taktických bojích play off. "Musíme vyhrát ještě čtyři zápasy. To je to jediné, na co teď myslíme,“ řekl kapitán Penguins Sidney Crosby.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...