Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Do širší nominace hokejistů na Karjalu povolal Pešán deset nováčků, do Finska se podívá i Hronek

Šéftrenér Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Filip Pešán. foto: ČTK

Praha - Deset nováčků zařadil do širší, třicetičlenné nominace na listopadový turnaj Karjala v Helsinkách nový trenér českých hokejistů Filip Pešán. Osm z nich jsou kandidáti nominace na mistrovství světa dvacítek, které se uskuteční na přelomu roku v Edmontonu. S výjimkou sedmi juniorů a obránce Filipa Hronka z Hradce Králové působí všichni vybraní hráči v klubech mimo Českou republiku.
  11:31aktualizováno  11:49

Při současném zastavení soutěží i zákazu tréninků ve vnitřních prostorech v zemi kvůli pandemii koronaviru jsou v nominaci z hráčů působících v českých klubech dále jen brankář Lukáš Pařík z Liberce, obránci David Jiříček z Plzně, Stanislav Svozil z Komety Brno a Šimon Kubíček z Litoměřic a útočníci Jan Myšák z Litvínova, Adam Raška z Třince a Michal Teplý z Mladé Boleslavi.

Z hráčů dvacítky je doplňuje v ofenzivě Jaromír Pytlík ze Sault Ste. Marie z OHL. První starty v národním týmu si vedle nich mohou připsat také současní spoluhráči z Tappary Tampere - gólman Dominik Hrachovina, který byl jako trojka na mistrovství světa v Dánsku v roce 2018, a útočník Michael Špaček.

Vedle mladíků zařadil Pešán do kádru z českých klubů jen Hronka, který dočasně před odloženým startem NHL vypomáhá Hradci Králové z Detroitu. Naposledy reprezentoval dvaadvacetiletý bek na loňském mistrovství světa v Bratislavě, kde byl zvolen nejlepším obráncem a byl vybrán i do All Star týmu turnaje.

Rovněž poprvé od posledního světového šampionátu na Slovensku se vrací do národního týmu brankář Patrik Bartošák z Pelicans Lahti. V minulé sezoně při působení v Třinci v listopadu z osobních důvodů i kvůli problémům s alkoholem přerušil kariéru a Oceláři s ním rozvázali smlouvu. Po léčení na konci ledna zamířil do švédského druholigového MODO Hockey a v létě se přesunul do Lahti.

Poprvé od dubna 2018 se vrací Jan Ordoš ze švédského Oskarshamnu a od prosince téhož roku Ondřej Roman z Ilvesu Tampere. Naposledy loni v únoru se představil další útočník Radek Koblížek z Kärpatu Oulu a v květnu také další ofenzivní hráč Rudolf Červený z Lahti.

Nejvíce zkušeností z kádru má obránce Jakub Krejčík z Jokeritu Helsinky, který má na kontě 99 utkání a při příštím startu oslaví jubileum. Vedle něj je v týmu dalších sedm hráčů z KHL, jedenáct z finské ligy, dva ze švédské nejvyšší soutěže a jeden ze zámořské OHL.

Český tým odletí do „bubliny“ v Helsinkách dvěma speciály z Prahy a Moskvy a první trénink má na programu v úterý dopoledne. Ve čtvrtek od 13:30 vstoupí do prvního turnaje série Euro Hockey Tour v sezoně duelem se Švédskem. O dva dny později od 16:30 nastoupí proti domácímu Finsku a v neděli od 12:30 proti Rusku.

Autor: