Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Doktoři nevěděli, jestli přežije. Trenér byl měsíc připojený na ventilátor, nakonec tým dovedl k titulu

Hokejový trenér Pekka Virta. foto: Reprofoto

Rauma (Finsko) - Seděl na střídačce, zlatá medaile se mu houpala na krku, v obličeji měl výraz úlevy. A ještě něčím dalším Pekka Virta zaujal: do nosu měl zavedenou kanylu dodávající kyslík. Trenér finských šampionů hokejového týmu Lukko Rauma totiž ještě nedávno bojoval o holý život. V nemocnici strávil kvůli covidu téměř 50 dní a s následky se stále potýká.
  12:00

Sedmadvacet dní ze čtyřiceti osmi proležel v nemocnici v Turku na jednotce intenzivní péče připojený na ventilátor. Ani doktoři nevěděli, jestli 52letý kouč přežije.

„Podle nich jsem k smrti neměl daleko. Horečky takový problém nebyly, jenže koronavirus mi silně poškodil plíce. Je děsivé, když si to všechno uvědomím,“ vyprávěl Virta v dubnu finskému webu Ilta-Sanomat.

Jeho příběh je opravdu mrazivý. Nakazil se na konci ledna, prvotní karanténu prožil bez příznaků a už se těšil na návrat k hokejovému řemeslu, když se náhle vše pokazilo.

Na dlouhé týdny musel do nemocnice. Domů ho lékaři pustili až začátkem dubna. S kolečkovým křeslem a přístrojem, jenž poškozeným plicím dodává kyslík kanylou zavedenou do nosu.

„Dokážu chodit, ale po minutě aktivity se děsně rychle vyčerpám. Stačí mi zajít si na záchod. Hned se zadýchám a vyletí mi tep, proto mám všude s sebou to křeslo i kyslík,“ vysvětloval Virta po propuštění z nemocnice.

Boj o život ohlásil Virta sám na sociálních sítích v březnu:

Že by si ale vzal dlouhé volno a odpočíval? Kdepak, vrátil se k týmu a v úterý dovedl hokejisty týmu Lukko Rauma k finskému titulu.

Ve finále porazili TPS Turku 3:1 na zápasy. Šampionem se stal i český obránce Lukáš Klok, jenž má před mistrovstvím světa doplnit hokejovou reprezentaci.

Záběry na finského trenéra se zlatou medailí a kanylou začaly ihned po zisku titulu kolovat po sociálních sítích. Připomínaly nejsilnější příběh severské ligy, odkaz bojovníka, který to ani na ventilátoru nevzdal, i když ho prognózy doktorů plnily pochybnostmi.

„Nejtěžší na tom všem ale stejně byl smutek. Skoro devět týdnů jsem neviděl své děti (Virta má čtyři) ani manželku. Když mi doktoři řekli, že půjdu na ventilátor, volal jsem tomu nejstaršímu, aby věděl, co se děje. To byla naprosto příšerná situace,“ popsal Virta.

Teď si může říct, že to zvládl. Bojoval a přežil. Vyhrál nejen finský titul, ale hlavně boj o život.

„Cítím obrovskou úlevu,“ hlesl Virta v úterý večer. „Prošel jsem si pekelnou cestou. Nemám zvláštní potřebu svůj příběh lidem vyprávět, ale doktoři si myslí, že tím Finsku můžu pomoct. I kdybych tím přesvědčil jen pár tvrdohlavých lidí, aby ten zákeřný virus začali brát vážně...“

Virta se teď v Raumě po čtyřech letech rozloučí, podepsal víceletý kontrakt s klubem SaiPa.

Na svůj první titul ale určitě nikdy nezapomene.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...