Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Domácí Bělorusko se do semifinále neprokousalo, se Švédy padlo 2:3

Sport

  22:10
MINSK - Běloruští fanoušci smutní, další hokejový zázrak se nestal. Domácí hráči prohráli ve čtvrtfinále se Švédskem 2:3, i když podali velmi dobrý výkon. Obhájci zlatých medailí z loňského mistrovství světa narazí v semifinále na suverénní Rusko.

Nicklas Danielsson dává gól Bělorusům. foto: ČTK

Nechybělo moc a Bělorusové mohli prožít po olympiádě v Salt Lake City 2002 další senzační čtvrtfinálové vítězství nad Švédskem. Byla to vyrovnaná partie a klíčový tah mohl udělat v 53. minutě Alexej Kaljužnyj, ovšem trestné střílení neproměnil.

Rozhodl až švédský obránce Mattias Ekholm, který Kaljužného fauloval. Za necelou minutu se rozjel do útočného pásma, objel branku a bekhendem u druhé tyčky zasunul kotouč.

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

První třetina probíhala podle očekávaného scénáře: Švédové přestříleli soupeře zcela jednoznačně 10:3, vytvářeli si šance a jednu z nich také využili. Už ve třetí minutě orazítkoval tyč Lundqvist, chvilku nato minul Nyquist. Poté si Bělorusko zahrálo první přesilovku zápasu a v ní zahrozil Stepanov, jenže nedokázal překonat gólmana Nilssona.

Na druhé straně vychytal Lalande bez přípravy pálícího Möllera. Ve 12. minutě hráli přesilovku Seveřané a 12 vteřin před jejím skončením se prosadili zásluhou úspěšně dorážejícího Danielssona, jenž předtím clonil Lalandovi ve výhledu při ráně od modré čáry.

Obraz druhého dějství byl zcela odlišný. Šance Korobova, Kaljužného a nepříjemnou Stasovu teč ale jakoby Švédové nebrali příliš vážně, za což je po dobře sehraném přečíslení dvou na jednoho potrestal ve 26. minutě Platt.

Další šanci si vytvořili bratři Andrej a Sergej Kosticynové. Druhý gól Běloruska však přišel ve 35. minutě jako blesk z čistého nebe. Platt nahazoval kotouč z úhlu od hrazení a projíždějící Jefimenko ho dokázal usměrnit mimo Nilssonův dosah.

Bělorusko mělo další šance, ale navýšení náskoku nepřišlo a na druhé straně se naopak radoval z vyrovnání Jimmie Ericsson, když Švédové ve 38. minutě znovu trestali v přesilové hře.

Na začátku třetí části se proti Stepanovovi vyznamenal Nilsson. V 53. minutě udělal Ekholm obrovskou chybu blízko vlastní modré čáry, Kaljužného, jenž se řítil sám na Nilssona, fauloval a sudí nařídili trestné střílení. Běloruský kapitán ho ale nezvládl, švédský brankář jeho myšlenku na prostrčení puku mezi betony snadno přečetl.

Neutekla ani minuta a právě Ekholm se vydal na útočný výlet, při němž objel branku a poté poslal bekhendem Švédy do vedení. Pojistku mohl přidat Backlund, místo toho zkusili Bělorusové v závěru zariskovat s hrou bez brankáře, stav už se však ke zklamání většiny z téměř 15 tisíc diváků v hledišti nezměnil.

Hokejové MS v Minsku - čtvrtfinále:

  • Švédsko - Bělorusko 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
    Branky a nahrávky: 14. Danielsson (Ekholm, Klasen), 38. Jimmie Ericsson (Nygren, Backlund), 54. Ekholm - 26. Platt (Kaljužnyj, Stas), 35. Jefimenko (Platt). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Rönn (Fin.) - Dehaen (Fr.), Semjonov (Est). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Diváci: 14.598.
Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...