130 let
Spartak - Omsk (Hašek).

Spartak - Omsk (Hašek). | foto: ČTK

Dominátor po vychytané nule: Hrajeme skvěle, na play off máme

Sport
  •   11:59
MOSKVA - Série tří vyhraných zápasů posunula hokejisty Spartaku Moskva po dlouhé době na pozice zajišťující postup do play off Kontinentální ligy. Velkou zásluhu na tom má i brankář Dominik Hašek, který ve středečním utkání proti Torpedu Nižnij Novgorod udržel podruhé v Rusku čisté konto.

Poprvé však díky jeho "nule" Spartak vyhrál. Na konci září proti Atlantu Mytišči sice Hašek taky neinkasoval v normální hrací době ani v prodloužení, moskevský tým ale prohrál v samostatných nájezdech. Čisté konto se Haškovi sice do statistik zaneslo, on sám jej ale příliš nebere.

"První nula v Rusku je skvělá. Pro tým je ale mnohem důležitější, že jsme nad Torpedem vyhráli. Nižnij Novgorod je jedním z našich soupeřů v boji o postup," uvedl Hašek pro ruská média. Spartak díky výhře Nižnij Novgorod v tabulce přeskočil, má však odehrané o tři zápasy více.

DÁLE ČTĚTE - Starý, dobrý Dominátor. Hašek vychytal v Novgorodu další nulu!

Spartak si ve středu připsal třetí výhru za sebou, v prosinci tak vyhrál všechny zápasy. "Byla to i velká zásluha všech hráčů, musím kluky pochválit zejména za to, jak hráli v oslabení. Díky výhře se naše šance dostat se do play off zvýšily," uvedl pětačtyřicetiletý gólman, který ale předpokládá, že Spartak čeká boj o postup až do konce základní části. "Pokud budeme hrát tak, jako teď, tak to dokážeme," věří Hašek.

Moskevský tým dohání ztrátu z úvodu sezony, kdy se mu nedařilo. Odnesl to i trenér Miloš Říha, který byl od mužstva odvolán. V současnosti Spartak vede generální manažer Andrej Jakovenko, neboť Říhův nástupce Igor Pavlov je od konce listopadu oficiálně nemocný. Podle některých zpráv však ve funkci skončil i on. "Na začátku sezony jsme měli problémy, které vedly ke změně trenéra. Podařilo se nám ale situaci napravit a dostat se z krize ven," uvedl Hašek.

Hrdina olympijských her v Naganu v minulé sezoně pomohl mateřským Pardubicím k zisku mistrovského titulu. Poté, co má za sebou polovinu ročníku KHL, si troufl obě soutěže porovnat. "Myslím si, že KHL je kvalitnější soutěž než česká extraliga. Hrají tu špičkoví hráči. Ale u nás taky hrají dobré týmy. Tři nebo čtyři by klidně Kontinentální ligu mohly bez problémů hrát," řekl Hašek.

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru by se teoreticky mohl objevit i v reprezentačním dresu na mistrovství světa v příštím roce. "Jestli mám šanci? Nevím, neznám situaci v týmu. Nikdy jsem ale neřekl, že nechci v reprezentaci hrát. Doufám ale, že na mě trenéři nezapomněli," dodal Hašek.

Autor: ČTK