Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dominik Hašek bude jako první Čech v historii uveden do Síně slávy NHL

Sport

  21:38aktualizováno  23:16
NEW YORK/PRAHA - Bývalý vynikající brankář Dominik Hašek bude letos v listopadu jako první český hokejista uveden do Síně slávy NHL v kanadském Torontu. Společně s devětačtyřicetiletým olympijským šampionem z Nagana a dvojnásobným vítězem Stanleyova poháru se stejné pocty dočkají Rob Blake, Peter Forsberg, Mike Modano, bývalý trenér Pet Burns a rozhodčí Bil McCreary.

"Je velká čest být uveden nebo nominován do hokejové Síně slávy v Torontu. Člověk nehraje hokej, aby se mu to podařilo. Když hraje, tak na to nemyslí. Když ale skončí a zamyslí se nad kariérou, nad tím, co mu hokej dal a co naopak dal hokeji on, tak je to obrovská čest," řekl ČTK Hašek.

Fakt, že bude prvním Čechem, jej potěšil, ale nepřeceňuje jej. "Někdo první být musí," pousmál se Hašek.

"Je jasné, že dříve nebo později přibudou další. Jsme hokejový národ. Určitě tam bude Jarda Jágr a možná i někteří další. Teď člověk bere hokej jako jednu velkou rodinu a je čest být tam s řadou fantastických hráčů," doplnil Hašek.

Hašek ukončil hráčskou kariéru před dvěma lety. Člen Síně slávy českého hokeje, kterého loni ocenili v mateřských Pardubicích, kde vyvěsili dres s jeho číslem pod strop arény, a následně jej do Síně slávy uvedlo i Buffalo, odchytal v NHL v základní části 708 zápasů za Chicago, Buffalo, Detroit a Ottawu. V play off přidal dalších 119 zápasů.

V průběhu kariéry získal řadu individuálních ocenění. Šestkrát například převzal Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL a dvakrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže. Pětkrát získal Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče sezony a byl vyhlášen i domácím Hokejistou století.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!