Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Podpora Ruska a války, hřímá Hašek o Jaškinově odchodu do KHL. A viní českou vládu a parlament

Dominik Hašek foto: Petr KozlíkMAFRA

Nové angažmá hokejisty Dmitrije Jaškina v Petrohradu nezůstalo dlouho bez odezvy. K situaci se na twitterovém účtu vyjádřil i legendární brankář Dominik Hašek, který se od vypuknutí války na Ukrajině aktivně ohrazuje vůči ruské agresi a jejímu vlivu na svět sportu. Smlouvu v Rusku nevyčítá samotnému krajanovi, ale české vládě.
  16:06

Hašek je v posledních měsících veřejně činný, přičemž po neúspěšné kandidatuře na prezidenta hokejového svazu zvýšil aktivitu na sociálních sítích.

Na twitterovém účtu odsuzuje jakoukoliv součinnost s ruským režimem, obzvláště ze strany sportovců. V posledním příspěvku reagoval na nové angažmá útočníka Jaškina v Petrohradě, ze kterého viní vládu.

„Práce českého občana v Ruské federaci je podporou ruského režimu a války na Ukrajině (...) Neviním však toho kluka ani jeho agenta, ale vládu a český parlament, že doposud nepřijali zákon, který toto zakazuje.“

Bývalý český brankář za podpisy lukrativních smluv v ruských sportovních klubech hráče už několik měsíců kritizuje a Jaškin není výjimkou.

Útočník s ruskými kořeny se po dvou sezonách v Kontinentální hokejové lize vracel zpátky za moře s velkým renomé a očekáváním. V Arizoně ovšem kvůli zranění neoslnil.

Posléze dostal nabídku z rodné země a podepsal roční smlouvu s klubem SKA Petrohrad, semifinalistou posledního play off KHL.

Hašek dlouhodobě volá po vyřazení ruských sportovců ze světových soutěží. S konkrétními kroky dokonce na jaře kontaktoval šéfa hokejové NHL.

Garyho Bettmana v emailu žádal o vyloučení ruských hvězd ze zámořské ligy, jak popsal v rozhovoru pro iDNES Premium.

V dubnu se navíc veřejně vyjádřil k zápasu NHL mezi San Jose a Nashvillem, který se odehraje letos v říjnu v pražské O2 areně. Hašek na sociálních sítích uvedl, že si nepřeje, aby na led nastoupili Rusové.

Dmitrij Jaškin v dresu Dynama Moskva.

„Pokud NHL (za dané situace) bude chtít umožnit v tomto zápase nastoupit jakémukoli ruskému hráči, budu to považovat za neomluvitelný skutek,“ napsal na Twitter.

Krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu byl serverem Sovětskij sport za své názory nařčen, že se chová jako nacista.

„Za současnou situaci na Ukrajině mohou v jeho očích zřejmě i naši kluci, kteří hrají řadu let v severoamerické lize. Ale je velmi těžké najít jakoukoliv jinou vinu kromě toho, že jsou Rusové. Změnil se v nácka, obyčejného fašistu,“ spílal mu novinář Dmitrij Kuzněcov v reakci na jeho negativní komentáře na adresu Alexandra Ovečkina.

Autor: