Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Dopingoví komisaři dusili Červenku: Dával jsem víc krve než ostatní

Sport

  17:03
PARDUBICE - Bez útočníka Romana Červenky absolvovali čeští hokejisté dnešní trénink před sobotním druhým zápasem na Českých hrách v Pardubicích proti Švédsku. Hráč Petrohradu nestihl přípravu kvůli dopingové kontrole, k níž si zástupci českého antidopingového výboru vybrali i obránce Michala Barinku, Lukáše Krajíčka a útočníka Petra Vránu.

Roman Červenka na tréninku reprezentace. foto: ČTK

"Je to běžné, že přijede dopingová kontrola. Je to dáno v regulích. Samozřejmě my jim nemůžeme narušovat jejich práci, je to jejich povinnost. Ale oni také nemůžou narušovat moji práci. Beru to jako běžnou věc, ale čekal jsem, že to stihnou," řekl kouč Alois Hadamczik. "Kdybych to věděl, tak bych jim řekl, ať počkají po tréninku. Bylo mi řečeno, že trénink stihnou a pak u Romana Červenky brali těch vzorků více." V přípravě neměl kouč kompletní sestavu. Červenka nebyl na ledě vůbec, Vrána se zapojil až na konci tréninku. Barinka s Krajíčkem, kteří šli na řadu dříve, na ledě nechyběli.

"Když přišel na řadu Červus (Červenka), tak bylo ještě do tréninku půl hodiny, tak jsem si říkal, že to bude v pořádku. Když ho pustili, tak bylo asi dvacet minut do konce, tak už na led nešel," uvedl Hadamczik. Nechtěl se vymlouvat, že to přípravu na Švédsko narušilo, ale dal zástupcům antidopingového výboru najevo, že se mu zásah do tréninku nelíbil. "Páni dopingáři, nesmíte mi příště narušovat trénink. Máme před zápasem a Červenka nebyl vůbec na ledě," řekl jim Hadamczik po návratu z ledu před kabinou. Komisaři se k týmu připojili už ráno před hotelem a začali sbírat vzorky hodinu před dopoledním tréninkem.

Z toho, že musel vynechat trénink, si bral pozitiva

Červenka musel dávat více vzorků než zbylá trojice. "WADA (Světová antidopingová agentura) si z Montrealu vyžádala přímo Romana Červenku. Brali čtyři ampule krve a 120 mililitrů moči. Současné hráče z NHL budou testovat až po zařazení na long list, který IIHF pustí 1. října," řekl manažer českého týmu Jan Černý. Sám útočník Petrohradu to přisuzoval tomu, že strávil minulou sezonu v dresu Calgary v NHL. "Možná je to tím, dával jsem víc krve a víc moči než ostatní kluci. Říkali mi, že budou sledovat nějaké věci, že bych se měl na doping objevit do olympiády asi ještě dvakrát nebo třikrát, aby mohli poměřit, jestli tam něco rapidně nevyleze," prohlásil Červenka.

Český hokejista Calgary Flames Roman Červenka

Z toho, že musel vynechat trénink, si bral pozitiva. "Taková jsou pravidla, s tím člověk nic neudělá a musí to podstoupit. Co se týká tréninku, tak zítra je ještě rozbruslení. Po včerejšku toho bylo docela dost, takže to bodne, o to ani nejde," naznačil Červenka, že trochu odpočinku po čtvrtečním duelu s Finskem přivítal. Na vzorek moči čekal delší dobu. "Dal jsem si k snídani pivo. Ale ne, vážně, pil jsem čistou vodu," smál se Červenka.

"Bohužel na povel to jen tak nejde, člověk toho musí hodně vypít." Z faktu, že si jeho jméno WADA vyžádala, neměl nepříjemný pocit. "Jasně, že člověk myslí na to, že byl zraněný, nebo měl nějaké věci. Je to o doktorech, co člověku dají. Já doufám, že kolem sebe máme dobré doktory, kterým člověk může věřit. V hokeji se doping moc neobjevuje, když něco je, tak spíš nedopatřením a kolikrát to výkonu nepomáhá," uvedl Červenka.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...