Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Prvotní šok, bučení z tribun a telefonát domů. Jak si Slováci podmanili draft

Jednička draftu Juraj Slafkovský na pódiu se zástupci Montrealu. foto: Reuters

Když se z pódia ozvalo, že Montreal volí na prvním místě draftu NHL slovenského hokejistu, nevěřícně se podíval na své nejbližší. Jako by si neuvědomoval, co se právě stalo. „Ani jsem neslyšel své jméno. Třásl jsem se, měl jsem husí kůži,“ přiznal Juraj Slafkovský. Cítil úlevu a ohromnou radost, která ještě vzrostla, když si New Jersey hned po něm vybralo Šimona Nemce.
  11:36

Letošní draft byl zcela otevřený, zámořští experti se v predikcích konečného pořadí nemohli shodnout. Asi málokdo ale čekal, že se dražba hokejových talentů promění v jednoznačnou slovenskou záležitost.

„Je to neuvěřitelné. Nečekal jsem, že Šimon bude druhý. Dnes jsme tu reprezentovali celé Slovensko. A je skvělé, že jsme uspěli,“ pochvaloval si Slafkovský.

„Úžasné, jsem opravdu překvapený. Jako děti jsme o něčem takovém snili, teď se nám to splnilo,“ rozplýval se Nemec.

A aby toho nebylo málo, Canadiens na šestadvacátém místě sáhli také po Filipu Mešárovi. Video zobrazující společné shledání tří šťastných kamarádů v útrobách stadionu obletělo sociální sítě.

Jejich nefalšované radosti se nešlo divit. Vždyť v zaplněném Bell Centre se stalo něco mimořádného.

Trojí zastoupení v úvodním kole draftu mají Slováci vůbec poprvé, Slafkovský s Nemcem navíc překonali dosud rekordní umístění Mariána Gáboríka, který obsadil v roce 2000 třetí příčku.

„U nás doma je hluboká noc, ale doufám, že lidé i tak šílí. Slovenský hokej něco takového potřeboval,“ culil se během rozhovoru se zámořskými médii nový přírůstek do organizace Habs.

Letos zaujal především výkony na olympijském turnaji, kde se stal nejlepším střelcem a nejužitečnějším hráčem, a na světovém šampionátu ve Finsku. Mezi staršími a zkušenějšími protivníky vyčníval.

„Ale stejně jsem teď opravdu překvapený. Vždyť jedničkou měl podle odhadů být Shane Wright,“ připomněl rodák z Košic svého kanadského konkurenta, který se nakonec umístil až na čtvrté pozici a zamířil do Seattlu.

Slafkovského nečeká v Kanadě nic jednoduchého. Musí se připravit na okamžitý tlak ze strany médií a náročných příznivců, kteří patří napříč NHL k těm nejvášnivějším.

Juraj Slafkovský čelí dotazům novinářů coby jednička draftu NHL, vybral si ho Montreal,

O nástrahách spojených s působením u Canadiens hovořil pro iDNES.cz na začátku týdne i Tomáš Plekanec: „Z jedničky draftu bude tahák už před prvním tréninkem. Celé město hokejem neuvěřitelně žije, Montreal není pro každého.“

Nová slovenská hvězda poznala specifika tamějšího, mnohdy neúprosného prostředí téměř okamžitě. Ač jeho volba vyvolala na tribunách převážně nadšené reakce, z některých částí arény se ozývalo nespokojené bučení.

Někteří fanoušci si zkrátka přáli, aby generální manažer Kent Hughes na pódiu vyslovil Wrightovo jméno.

„Hokej je jejich vášeň, stejně jako moje. Možná mě někteří z nich teď nemají rádi, ale udělám všechno, abych to změnil a byl pro tým platný,“ reagoval hrdina z Pekingu, jemuž udělalo radost i video s gratulací od Zdena Cháry.

Talentovaný mladík opět ukázal velkou vyspělost, která byla jedním z hlavních důvodů, proč po něm Habs sáhli.

„Je sebevědomý, ale ne arogantní. Zaujalo nás jeho charisma, navíc chce být rozdílovým hráčem. Splňuje všechny naše požadavky, vybrali jsme dobře,“ vyprávěl Hughes.

Přiznal, že k této volbě se začali nejvyšší zástupci Montrealu přiklánět dva dny před draftem. Zároveň vyjádřil přání, aby slovenský útočník strávil příští sezonu v zámoří, bližší podrobnosti ale neprozradil.

Šimon Nemec se zástupci New Jersey.

Jasno zatím není ani ohledně Nemcovy budoucnosti. Jeho umístění mohlo leckoho překvapit, ale vedení New Jersey se během rozhodování řídilo vlastními potřebami.

Pozici centra, na níž nastupují Wright i Logan Cooley (trojka draftu, zamířil do Arizony), mají Devils na dlouhou dobu obsazenou Jackem Hughesem (jednička draftu 2019) a Nicem Hischierem (jednička draftu 2017).

„Věděl jsem, že potřebují spíše obránce. A když si Canadiens vybrali Juraje, začal jsem být lehce nervózní,“ přiznal mladý bek, který v uplynulých sezonách pravidelně nastupoval za Nitru a seniorskou reprezentaci.

Obrovskou radost sdílel přímo na místě se svými kamarády a rodinou, navíc okamžitě telefonoval mamince, která zůstala doma a dění v Bell Centre sledovala na dálku.

„Skoro neměla slov. Říkala, že je šťastná. Momentálně prožíváme náš společný sen,“ líčil Nemec.

Hrdost a nadšení na Slovensku jistě pocítila i celá řada sportovních fanoušků. Malá země ze střední Evropy se opět, alespoň na chvíli, stala centrem hokejového dění.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.