Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kometa vyhrála v Plzni i podruhé

Sport

  17:42aktualizováno  21:44
PLZEŇ - Hokejisté Brna vyhráli i druhé semifinálové utkání play off extraligy na ledě Plzně, kterou dnes porazili 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil při dvojnásobné přesilovce ve 46. minutě Róbert Petrovický. Série se přesune do Brna, kde se hraje v pátek třetí utkání série na čtyři vítězství.

Plzeň - Kometa Brno. foto: ČTK

Domácí trenér Jelínek provedl několik změn v sestavě, přičemž nechal sedět ostříleného beka Kaberleho a branku hájil místo Svobody od začátku Mazanec.

Zatímco v pondělí šli Indiáni rychle do dvougólového trháku, dnes měli lepší příležitosti k otevření skóre hosté, jenže Polodna ani Čermák v nich neuspěli. V polovině osmé minuty sudí poprvé vylučovali, když se provinil Malec.

Plzeň - Brno 0:1

Branka a nahrávky: 46. Petrovický (Kováčik, Trvaj). Rozhodčí: Hradil, Fraňo - Kostka, Bláha. Vyloučení: 9:9. Využití: 0:1. Diváci: 7831. Stav série: 0:2.

Plzeň: Mazanec - Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, Dan Růžička, Modrý, Vykoukal, Frolo - Duda, Martin Straka, Kratěna - Havlíček, Jan Kovář, Pletka - Michal Dvořák, Pitule, Johnson - Mrňa, M. Heřman, Andrašovský - Vlasák.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - H. Zohorna, Koreis, Petrovický - Balej, Švaňhal, Polodna.

Přesilovka Západočechů však měla jen krátkého trvání, neboť vzápětí dostal dvouminutový trest i plzeňský Hanzlík. Větší prostor na ledě svědčil o něco více Indiánům, jenže Johnson a po něm i Dvořák nebyli v koncovce dostatečně přesní. Při vyrovnaném obrazu hry měli další šance Straka s Pletkou, ani jeden z nich však kotouč za Trvajova záda nedostal.

Během úvodních minut druhé části si musel jít odpykat menší trest za sekání Mrňa, místo brněnského tlaku ovšem vyrazili na zteč Plzeňští. Dostali se do přečíslení dva na jednoho, které po velkém nápřahu z jízdy zakončoval Růžička, ale výtečně chytající Trvaj stačil kotouč vytěsnit. V závěru přesilovky dostal přihrávku do dobré pozice blízko bodu pro vhazování Divíšek, svoji střelu ovšem namířil do Svobodovy masky.

V 29. minutě se hodně zapotil Mazanec, když se před něho skrz plzeňskou obranu prodral Jaroslav Svoboda. Kotouč mu při zakončení sklouzl a zcela nečekanou a slabou střelu po ledě stihl domácí gólman jen tak tak vytěsnit betonem a udržet puk před brankovou čárou. Před polovinou základní hrací doby se zranil Johnson, kouč Jelínek přeskupil formace a do hry se začal pravidelně dostávat Vlasák, jenž do té doby naskakoval pouze na přesilovky. Na začátku 32. minuty spálil obrovskou šanci Zohorna, když napálil puk ostrým příklepem při přečíslení Komety čtyř na dva, branku ale minul.

Johnson má zřejmě natrženou slezinu

Zraněním skončilo utkání pro plzeňského útočníka Nicholase Johnsona. Podle zpráv z tábora Západočechů má pětadvacetiletý Američan natrženou slezinu a musel ihned podstoupit operaci. Kluziště opustil v polovině utkání, když předtím absolvoval souboj s Leošem Čermákem.

Poté měl při hře ve čtyřech na obou stranách šanci Modrý, trefil však pouze clonícího Straku. Po následném Hanzlíkově prohřešku hrálo Brno 52 vteřin přesilovku čtyři na tři. Nejenže se Jihomoravané vůbec nedostali do útočného pásma, ale naopak Mazanec při skončení současně běžících trestů Kováře s Čermákem našel vyhozením po hrazené svého spoluhráče, jeho bekhendový blafák ale Trvaj skvěle přečetl a zneškodnil.

V úvodu třetí třetiny se po pěkné kombinaci mohl zapsat jako první mezi střelce Kratěna, Trvaj byl však znovu úspěšnější. Na konci 45. minuty měla Kometa k dispozici 77 vteřin přesilovky pět na tři a nabídnutou možností nepohrdla - Petrovický chytře počkal se zakončením a zacílil přesně do horního růžku Mazancovy branky.

Plzeň se nevzdávala a hnala se za vyrovnáním, jenže narážela na výborně pracující defenzivu Brna. V 56. minutě mohl při přesilovce vyrovnat Kovář, v samostatném úniku mu však radost sebral Trvaj. Domácí to v závěru zkusili s hrou bez brankáře, ale veškerá jejich snaha byla marná.

Autoři: ,