130 let

Další čeští hokejisté budou po skončení smlouvy chráněnými volnými hráči. Jednání o prodloužení spolupráce tak čeká útočníky Jakuba Vránu z Washingtonu... | foto: ČTK/AP

Důvěra ve Vránu roste, trenér Washingtonu s ním počítá do druhé přesilovky

Sport
  •   15:55
Washington - Tušíte, kolik z dvaceti čtyř gólů vstřelil Jakub Vrána minulou sezonu NHL v přesilovce? Jeden. Jak by si asi hokejista Washington Capitals vedl, kdyby dostával v početních výhodách víc prostoru? Český útočník to teď zjistí.

Hlavní kouč Todd Reirden totiž prohlásil: „Přesilovky byly naší slabinou. Jakub (Vrána) dokázal při vyrovnaném počtu hráčů soupeři dost škodit, takže nám jeho pozice v druhé pětce umožní vyšší produkci.“

Vrána opravdu dokázal chvályhodný kousek. Aby se v nejslavnější lize blýskl 24 góly, nepotřeboval nastupovat proti oslabenému soupeři. Vystačil si při hře pěti proti pěti.

Jen si vybavte opakující se záběry, jak Vrána uniká po křídle a v plné rychlosti svižně pálí do soupeřovy brány.

Statistiky ukazují, že na přesilovce trávil průměrně „pouze“ okolo minuty na zápas. Přesto se stal třetím nejlepším střelcem týmu. Za kapitánem Alexandrem Ovečkinem (51 gólů) a T. J. Oshiem (25).

Ovečkin v přesilovkách prakticky neslézal z ledu (přes čtyři minuty na zápas), prosadil se v nich osmnáctkrát. „Máme tam mašinu, je docela těžký se přes ni prosadit,“ vtipkoval Vrána před čtrnácti dny v rádiu The Fan DC.

Další čeští hokejisté budou po skončení smlouvy chráněnými volnými hráči....
Jakub Vrána při utkání s Calgary.

Dokud tým povede ruský snajpr, ani s novou smlouvou v kapse (na dva roky za téměř sedm milionů dolarů) nedostane Vrána víc prostoru než Ovečkin. Ale důvěra v šikovného Čecha, zdá se, pomalu a jistě poroste.

V noci na čtvrtek pomohl v přípravě třemi body k vítězství 6:0 nad Chicagem. „Cítil jsem se dobře, určitě to posílí sebevědomí. Léto je u konce a já jsem rád, že už se připravujeme na nový ročník,“ hodnotil později svůj výkon v šatně.

Dařilo se mu ve spolupráci s Dánem Larsem Ellerem, jemuž proti Chicagu nahrál na dva góly. „Sedí nám to, vyhovíme si, protože známe svoje přednosti. Kuba je rychlý, já mu zase vytvářím prostor,“ pochvaloval si Eller.

Vydrží spolu?

Vránův obvyklý parťák Jevgenij Kuzněcov musí počkat, než mu vyprší třízápasový trest, který mu NHL udělila za lhaní o užití kokainu. Pak pravděpodobně na centru Ellera zase vystřídá.

To Vrána na křídle druhého útoku zůstává jistotou. A k tomu přibere větší zodpovědnost v přesilovce.

Podívejte se na gól Vrány z noční přípravy:

Autor: